Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /

Arabisch afdingen

In Marokko zijn tal van mooie souvenirs te vinden. Denk aan bewerkte metalen lantaarns, beschilderd aardenwerk, leren tassen en jassen, handgeknoopte tapijten, zilveren sieraden, prachtige waterpijpen of koperen dienbladen. Veel van deze en andere juweeltjes kun je voor een zacht prijsje op de kop tikken. Maar… winkelen in Marokko werkt anders dan in de Kalverstraat of op de Lijnbaan. Afdingen is verplicht!

1. WAT ZIJN DE BESTE SHOPPLEKKEN?
De Arabische wereld is een winkelparadijs. Maar… waar moet je zijn? Markten zijn vaak de beste plek; de lokale bevolking koopt er zelf ook. In de soek van Marrakech vind je de mooiste dingen voor een heel aantrekkelijke prijs. Bedenk wel dat shoppen op zo’n markt ook erg vermoeiend kan zijn. Schroom daarom niet ook eens een airconditioned winkelcentrum of een souvenirshop binnen te lopen. Hier kun je op je gemak rondkijken en word je tevens minder door verkopers ‘lastig’gevallen.

2. WAAR EN WANNEER MOET IK AFDINGEN?
In de bazaar is afdingen een must. Een koopman zal verbaasd opkijken als je de prijs die hij vraagt direct betaalt. Hij verwacht dat je gaat afdingen en vraagt bij voorbaat een te hoge prijs. Het is zijn inzet voor de onderhandeling die komen gaat. Maar afdingen gebeurt zeker niet overal. In een supermarkt zou de caissière het maar vreemd vinden als je gedurende het betalen begint af te dingen. Datzelfde geldt voor winkelcentra. In sommige toeristische winkels is het weer wél het proberen waard. Zeker in Marokko zul je dan vaak een betere prijs krijgen.

3. HOE MOET IK AFDINGEN?
Allereerst moet je proberen in te schatten wat je toekomstige aanwinst zo'n beetje zou moeten kosten. Informeer in een paar andere shopjes nonchalant naar de vraagprijs. Kies vervolgens de winkel waar je het mooiste exemplaar hebt gezien en maak een gezellig praatje. Lach eens, vraag de prijs en bied vervolgens de helft van die vraagprijs. De handelaar zal waarschijnlijk zeggen dat dit toch echt veel te 
weinig is, en zal vervolgens iets onder zijn eerstgenoemde prijs gaan zitten. Jij gooit ook je prijs iets omhoog. Langzaam aan bereik je een prijs die zo'n 30 tot 40 procent onder de vraagprijs ligt.


 4. MOET IK KWAAD WORDEN?

Nee, natuurlijk niet. Afdingen is een sport. De meeste kooplui hebben er lol in. Al lijkt het soms alsof het er ernstig aan toe gaat, het is bijna altijd een spel. Boos worden is voor niemand een uitkomst, maar je hoeft ook niet verlegen te zijn. Dat zijn de meeste verkopers ook niet. Je kunt het best zaken doen als je in een ontspannen bui bent. Dan heeft iedereen er plezier in en krijg je waarschijnlijk de beste prijs. Neem de tijd en ben ook bereid om weg te lopen. Meestal word je door de verkoper wel teruggeroepen. Is dat niet het geval, dan bood je waarschijnlijk écht te weinig. Maar… je kunt het dan altijd een paar uur later opnieuw proberen.

5. HOE MOET IK BETALEN?
Op de markten is het praktischer om contant af te rekenen. In de grotere winkels en supermarkten is het meestal geen probleem om met een creditcard te betalen. In Marokko heb je pinautomaten waar je met je Nederlandse of Belgische pinpas geld kunt opnemen. Het is een stuk eenvoudiger om geld te pinnen in plaats van te wisselen. Wisselkantoortjes zijn lang niet altijd open en vaak moet je daar commissie betalen. Het is meestal het voordeligst om in de lokale geldsoort af te rekenen. Zorg voor gepast geld en kleine coupures. 

Met Shoestring naar Marokko? Klik hier.

 Groepsreis Marokko Kort - 8 dagen - met korting  vanaf € 599,- p.p.
 Groepsreis Marokko Zuid - 15 dagen - met korting vanaf € 899,- p.p.
 Groepsreis Marokko Avontuurlijk - 22 dagen - met korting vanaf € 1.049,- p.p.

 

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden