Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /
Alternate Text

Groepsreis Tibet & Nepal

Het dak van de wereld: een adembenemend avontuur - Reis voor singles

Boek v.a.   € 2 499,-
GROEPSGROOTTE: 6-24 | 23 DAGEN

Groepsreis Tibet & Nepal

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Tibet & Nepal

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Kathmandu

Kathmandu

Verspreid door de Kathmandu vind je vele tempels waarbij vaak lingams staan die bestrooid zijn met offergaven voor de god Shiva. |Nepal

Chisopani

Chisopani

Chisopani is een levendig dorpje bovenop een heuvel.

Nagarkot

Nagarkot

De tocht naar Nagarkot voert door een bosrijke omgeving, over heuvels, langs rijstvelden en kleine dorpjes. |Nepal

Panauti

Panauti

Bekijk dit oude Newari-stadje waar een aantal fraaie tempels staan, waarvan de Indreshwar Mahadev de bekendste is. |Nepal

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur is de meest pittoreske van de drie Koningssteden van Nepal. Voor het kopen van houtsnijwerk en Nepalese poppen is Bhaktapur trouwens de aangewezen plaats. |Nepal

Lhasa

Lhasa

Een Tibetaans klooster bezoeken is een unieke belevenis! Bezoek het Sera en Drepung klooster in Lhasa. |Tibet

Samye

Samye

Samye is een zeer geïsoleerde plaats en verwijderd van alle verkeer. Het is de perfecte plek om een klooster en plattelands/dorpsleven te ervaren! |Tibet

Gyantse

Gyantse

Maak een klim naar de top van de Gyantse Dzong. Op de top wordt je beloond met een fantastisch uitzicht! |Tibet

Sakya

Sakya

Bezoek het Sakya klooster wat centraal ligt als een massief Mongools fort. |Tibet

Shigatse

Shigatse

Breng een bezoek aan het Tashi Lunpho klooster. Het klooster bevat een aantal van de meeste mooie gebedshallen en prachtige beelden!

Rongbuk

Rongbuk

Tijdens je bezoek aan Rongbuk heb je zicht op de Mount Everest. In de vroege ochtend heb je het meeste kans op een verbluffend uitzicht! |Tibet

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Vliegtuig Amsterdam – Kathmandu Vliegtuig
2 Bus, Vliegtuig Aankomst Kathmandu Kathmandu
3 Kathmandu Kathmandu
4 Bus, Te voet Kathmandu – Sundarijal – Chisopani Chisopani
5 Te voet Chisopani – Nagarkot Nagarkot
6 Bus, Te voet Nagarkot – Dhulikel – Panauti Panauti
7 Bus Panauti – Bhaktapur Bhaktapur
8 Bus, Vliegtuig Bhaktapur – Lhasa Lhasa
9 Lhasa / Excursie Potala Lhasa
10 Lhasa Lhasa
11 Lhasa Lhasa
12 Lhasa / Excursie Gandenklooster Lhasa
13 Bus Lhasa – Samye Samye
14 Samye Samye
15 Bus Samye – Yamdrok Tso – Gyantse Gyantse
16 Bus Gyantse – Sakya Sakya
17 Bus Sakya – Rongbuk (Everest Base Camp) Rongbuk (Everest Base Camp)
18 Bus Rongbuk (Everest Base Camp) – Shigatse Shigatse
19 Bus Shigatse – Lhasa Lhasa
20 Vliegtuig Lhasa – Kathmandu Kathmandu
21 Kathmandu Kathmandu
22 Kathmandu Kathmandu
23 Bus, Vliegtuig Vertrek Kathmandu – Aankomst Amsterdam Aankomst Amsterdam

1
16
5
10
20
29
8
3
14
14
20
1
0
9
0
0
0
2
0
187
299
278
1

Dag 1: Amsterdam – Kathmandu

Vandaag begint je groepsreis Tibet en Nepal. Je komt de volgende dag aan (tijdstip afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt). Je Engelssprekende reisbegeleider haalt je af van de luchthaven en brengt je naar het hotel.

Dag 2: Aankomst Kathmandu

Weinig steden hebben een naam die zo tot de verbeelding spreekt als Kathmandu. De vallei van Kathmandu is het hart van Nepal waarin de drie Koningssteden van het land liggen; Kathmandu, Patan en Bhaktapur. Tussen de 16de en de 19de eeuw beleefde de steden hun bloeitijd en waren ze grote rivalen van elkaar. Wanneer de één een prachtige tempel liet bouwen, bouwde de ander een nóg mooiere pagode. Zo komt het dat de vallei vol staat met schitterende gebedshuizen.

Na aankomst in de hoofdstad van Nepal kun je een wandeling maken door de sfeervolle straatjes. Op Durbar Square vind je naast de tempels ook de woning van Kumari, de levende godin. Men gelooft dat de godin in het lichaam van een jong meisje woont. Kumari’s worden aanbeden en overal heen gedragen.

Dag 3: Kathmandu

Vrije dag in Kathmandu. Door de prachtige oude cultuur en omdat het de basisplaats is voor trektochten en expedities naar de hoogste bergtoppen ter wereld, is Kathmandu al sinds lange tijd erg in trek bij de toeristen. Thamel is de wijk waar zich de grootste concentratie van guesthouses, winkeltjes en restaurantjes bevindt. Je kunt er goed Thais, Italiaans, Indiaas, Westers, Japans en Nepalees eten. Maar ook de tot Freak Street omgedoopte Durbar Street heeft veel cafés, eethuisjes en taartwinkels. Wandel vandaag ook eens door de oude fascinerende buurten aan de noord- en zuidkant van Durbar Square.

* Shoestring steunt: Shree Pancha Kanya School (Kathmandu, Nepal)

Onze lokale agent in Nepal helpt een aantal scholen met leerkrachten, schoolbibliotheken en computers. Op de Shree Pancha Kanya middelbare school krijgen zo'n 700 kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar les. Shoestring steunt deze school door zorg te dragen voor de kozijnen en ramen. Het bezoek van dit project is geen onderdeel van deze reis. Lees meer

Dag 4: Kathmandu – Sundarijal – Chisopani

Per bus vervolg je je rondreis door Nepal vandaag naar het plaatsje Sundarijal. Dit is je startplaats van een mooie 3-daagse trektocht door de Kathmanduvallei. Je draagt daarbij je eigen dagrugzakje. Er gaat een ervaren berggids mee en je logeert in eenvoudige hotelletjes/guesthouses. Je wandelt vandaag een prachtige route, in circa 4 uur geleidelijjk bergopwaarts naar Chisopani. Het mooi gelegen dorpje bestaat uit enkele guesthouses en restaurantjes.

NB: Degenen die het wandelen liever overslaan, kunnen het wandeltraject op eigen kosten per taxi afleggen.

Dag 5: Chisopani – Nagarkot

Vandaag loop je van Chisopani in circa 6-7 uur naar Nargarkot. De wandeltocht voert door een bosrijke omgeving, over heuvels, langs rijstvelden en kleine dorpjes. Aan het eind van de middag kom je aan in Nargarkot. Vanuit het hotel heb je, mits het weer dit toelaat, een fantastisch uitzicht op de Kathmandu-vallei en op de wit-besneeuwde toppen van Drojee Lakpa, Langtang en Ganesh Himal.

Dag 6: Nagarkot – Dhulikel – Panauti

De wandeltocht van vandaag (circa 5 uur) brengt je over een pad met prachtige uitzichten en door lieflijke Tamang-dorpjes naar Dhulikel. Vanuit Dhulikel rijd je naar Panauti. ’s Middags kun je rondkijken in dit oude Newari-stadje met zijn tempels.

NB: Als je de trekking vandaag niet mee wilt lopen, kun je per taxi van Nagarkot naar Panauti. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.

Dag 7: Panauti – Bhaktapur

Je rijdt naar Bhaktapur, de kleinste van de drie koningssteden in de Kathmandu-vallei. Bhaktapur ademt een middeleeuwse sfeer. Dit komt door de afwezigheid van moderne zaken als gemotoriseerd vervoer en elektriciteit. Ook de bakstenen huizen, sfeervolle pleintjes en kronkel steegjes voegen hier aan toe. De inwoners van Bhaktapur zijn bedreven pottenbakkers, poppenmakers en staan bekend om hun sierlijke houtsnijwerk. Een goede plek dus om een mooi souvenir te kopen. Afdingen is hier heel gewoon. Het entreegeld voor Bhaktapur is inbegrepen in de reissom.

Dag 8: Bhaktapur – Lhasa

Vandaag vervolg je je groepsreis per vliegtuig naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Tijdens de vlucht heb je een fenomenaal uitzicht over het Tibetaanse hoogland en de besneeuwde toppen van de Himalaya. Direct na de landing merk je dat de stad op een behoorlijke hoogte ligt. Gemiddeld ligt Tibet op zo'n 4000 meter en de ijle lucht is iets om rekening mee te houden. Langs de brede Brahmaputra-rivier reis je met eigen bus naar de heilige stad Lhasa wat op 3600 meter is gelegen. Onderweg kun je al genieten van het fraaie panorama: tussen de kale, woeste bergen liggen kleine dorpjes en regelmatig passeer je wapperende gebedsvlaggetjes. Enthousiastelingen kunnen 's middags al op pad om de stad te verkennen. Een rustig begin is een kijkje op het Barkor plein waaraan de Jokhang tempel is gelegen.

Dag 9: Lhasa / Excursie Potala

Vrije dag. Lhasa is de laatste jaren redelijk gegroeid, vooral door de Chinese nieuwbouw aan de randen van de stad. Lhasa wordt gedomineerd door het enorme Potala-paleis van de Dalai Lama dat gelegen is op de Marpo Ri (Rode Heuvel). Vanuit het oude Tibetaanse centrum is het Paleis goed te zien. Het paleis bestaat uit een wereldlijk gedeelte, een administratief deel dat aan de buitenkant wit is en een religieus, roodbruin gedeelte. In totaal omvat het complex meer dan duizend kamers. Een groot aantal daarvan is afgesloten, maar enkele voormalige privé-verblijven van de Dalai Lama en een paar prachtige religieuze zalen zijn wel te bezoeken. In de religieuze zalen krijg je een mooie indruk van de rijkdom van het paleis: overal blinkt het goud en aan de wanden hangen felgekleurde tangka's, doeken met boeddhistische heilige schilderingen. Imposant zijn ook de verscheidene stupa's waar voormalige Dalai Lama's begraven zijn.

Dag 10: Lhasa

Vrije dag in Lhasa om te wennen aan de hoogte en de indrukwekkende hoofdstad te verkennen. Centrum van Lhasa vormt de Jokhang Tempel, het bekendste bedevaartsoord van Tibet. Vanuit het hele land komen Tibetanen van alle minderheden naar Lhasa om offers te brengen en te bidden. Dat maakt Lhasa bij uitstek fascinerend. De bonte mengelmoes van pelgrims begeeft zich naar de Barkhor Bazaar, het plein voor de tempel, om daar en masse hun rondes rond de tempel te lopen. De echt doorgewinterde gelovigen lopen niet alleen, maar gaan liggen, schuiven een stukje vooruit, staan weer op en gaan weer liggen. Binnen in de tempel hangt een bijzondere, religieuze sfeer. In het halfduister branden honderden lampjes van yakboter en er staan vele Boeddhabeelden en andere religieuze beelden. Gebedsmolens sieren de ruimte. Deze houten kokers zijn gevuld met heilige geschriften zoals het 'Om Mani Padme Hum' (Parel in de Lotusbloem), een bekende mantra. Iedere keer als een gebedsmolen om zijn as draait, worden de gebeden volgens het lamaïstische geloof als het ware de wereld in gezonden.

* Wist je dat... Shoestring de CO2 uitstoot van al haar reizen standaard compenseert?

Wij zijn de eerste grote reisorganisatie die vanaf 1 januari 2016 de CO2-uitstoot van al onze reizen volledig compenseert. Shoestring maakt jouw vlucht én reis ter plaatse klimaatneutraal! In samenwerking met FairClimateFund steunen wij het Basa Magogo project in Zuid-Afrika. Zo willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld! Lees meer

Dag 11: Lhasa

Vrije dag. Lhasa en haar omgeving heeft nog zo veel meer te bezoeken: het zomerpaleis van de Dalai Lama (Norbulingka), vele tempels, de oude Tibetaans binnenstad en de kloostercomplexen Sera en Drepung, net buiten de stad. Ooit leefden er duizenden monniken bijeen, en het zijn eigenlijk grote dorpsgemeenschappen. Ook nu nog leven er enkele honderden monniken in het Drepung-klooster. De lama-monniken zijn makkelijk te herkennen aan hun donkerrode omslagdoeken en vaak dragen ze een gele kap. Het zijn vriendelijke en spontane mensen en met wat handen en voetenwerk is snel contact gemaakt. Indrukwekkend is het om de monniken te zien debatteren op het centrale plein.

Dag 12: Lhasa / Excursie Gandenklooster

Vrije dag. Je reisbegeleider organiseert op een van de vrije dagen in Lhasa een optionele excursie naar Ganden. Het Gandenklooster is gesticht in 1409 door Zongkapa en het is één van de meest spectaculaire plekken van Tibet. Het ligt op 4500 meter hoogte en 63 kilometer ten oosten van Lhasa. Het Gandenklooster is de bakermat van de Gelugpa-sekte en is bij het begin van de Culturele Revolutie bijna geheel verwoest. Momenteel wordt het intensief gerestaureerd. In Ganden kun je de drukkerij bezoeken waar Tibetaanse gebedsboeken met de hand gedrukt en verzameld worden. Of je volgt een groep pelgrims en loopt met hen de pelgrimsrondgang (kora), want vooral het uitzicht over de Kyichu-vallei en de verafgelegen sneeuwbergen is heel bijzonder.

Dag 13: Lhasa – Samye

Na het betoverende Lhasa vervolg je via Yumbulagang de reis door het indrukwekkende Himalaya-gebergte, over hoge passen en langs kleine dorpjes, gletsjers en verstilde meren. Nabij de heilige Yarlung Rivier (ook wel Brahmaputra genoemd) ligt het welhaast magische Samye Klooster. Er staan je twee eenvoudige overnachtingen te wachten. Je brengt de nacht door in een eenvoudig guesthouse. Er is niet altijd stromend water, maar er zijn wel thermosflessen met heet water voorhanden.

Dag 14: Samye

Vrije dag. Het Samyeklooster werd in 779 gesticht door Tritsong Detsen, de Tweede Religieuze Koning, daarbij geholpen door twee boeddhistische leermeesters uit India: Shantaraksita en Padmasambhava. Naast een bezichtiging van dit bijzondere klooster en het meemaken van een gebedsdienst kun je een kijkje in het dorp nemen en de boeren opwachten die tegen zessen terugkomen van het werken op het land. Een heerlijke maar pittige wandeling kun je maken naar de top van de Hepori-heuvel. Vanaf deze heilige heuvel is het uitzicht op het klooster en de omgeving zeer indrukwekkend.

Dag 15: Samye – Yamdrok Tso – Gyantse

We vervolgens onze groepsreis door Tibet naar Gyantse, waar je overnacht. Onderweg heb je vanaf de Kamba Pas (4794 m) een magnifiek uitzicht over het heilige, hemelsblauwe Yamdrok Tso meer. Gyantse is een van de meest karakteristieke Tibetaanse steden van het land. De stad heeft een duidelijk Tibetaans karakter en het centrum wordt gekenmerkt door een groot aantal traditionele Tibetaanse huizen. Het Dzong Fort ligt op een hoge rots en is open voor publiek en voor actievelingen biedt het uitzicht vanaf het bovenste puntje van het fort een spectaculair panorama. Gyantse staat echter vooral bekend om de enorme Kumbum (soort stoepa met daarin heilige voorwerpen), de grootste ’chörten’ van Tibet. De Kumbum van Gyantse is buitengewoon groot en heeft een bijzondere bouw doordat hij trapsgewijs toeloopt. De pelgrims banen zich spiraalsgewijs een weg naar de gouden top. Langs de negen verdiepingen bevinden zich 108 kapelletjes die heel wat Boeddha-afbeeldingen bevatten (Kumbum betekent ’10.000 beeltenissen’).

Dag 16: Gyantse – Sakya

Je rijdt naar Sakya en passeert opnieuw een hoge pas, de Tso-la (4950 meter). Na de pas neem je de afslag naar Sakya, voor een bezoek aan dit schitterend gelegen dorpje. Je volgt de rivier die tijdens de zomer voor veel ongemakken kan zorgen en soms de weg geheel blokkeert. Vanuit de vlakte torent een monolithisch ommuurde structuur omhoog die in eerste instantie op een fort lijkt. Dit is het Sakya-klooster. Het klooster van de vroeger machtige Sakyapa-sekte is de vernielingen in de zestiger en zeventiger jaren grotendeels bespaard gebleven. Het klooster herbergt een unieke bibliotheek (meestal gesloten voor publiek) en authentieke wandschilderingen.

Dag 17: Sakya – Rongbuk (Everest Base Camp)

Vandaag heb je een lange, hobbelige, maar fantastisch mooie rit voor de boeg naar het klooster van Rongbuk (Rongphu) en de Mount Everest. Je verlaat Lhatse, passeert de afslag naar West-Tibet en bereikt uiteindelijk de 5220 meter hoge Gyatso bergpas. Vanaf hier krijg je het eerste panorama over de noordzijde van 's werelds hoogste bergen te zien. Je vervolgt de rit naar het Qomolangma Nature Preserve, het park waarin de Mount Everest ligt. Onze chauffeur rijd je over een onverhard pad naar een uitzichtpunt vanaf waar je voor de eerste maal bergreuzen als de Mount Everest, Lhotse, Makalu en Cho Oyu ziet. Je rijdt verder door valleien, langs dorpjes en geniet van de overweldigende natuur.

Dag 18: Rongbuk (Everest Base Camp) – Shigatse

Reizigers die dat willen 's ochtends de 8 kilometer lange wandeling naar Everest Base Camp maken. Het is geen moeilijke wandeling maar vanwege de hoogte en koude wind toch een pittige tocht.

Je vervolgt de route door een van de belangrijkste landbouwgebieden naar de tweede stad van Tibet en de hoofdstad van de provincie Tsang: Shigatse. Net als veel andere steden in Tibet kent Shigatse een oud Tibetaans gedeelte en een nieuwere Chinese wijk. Het is een van de weinige steden in Tibet, die naast indrukwekkende bouwwerken, ook gelegenheid biedt voor meer aardse ontspanning in de vorm van een rustig biertje op een van de dakterrassen met uitzicht over het fort.

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur zodat onze reizen ook in de toekomst verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Shoestring compenseert al de CO2-uitstoot van je reis maar ook jij kunt ter plaatse het verschil maken. Shoestring geeft je daarom 10 tips voor op reis. Lees meer

Dag 19: Shigatse – Lhasa

Ooit was Shigatse een belangrijke handelsstad, later verwierf het faam doordat het Tashilhunpo-klooster de zetel van de Panchen Lama werd, na de Dalai Lama de belangrijkste geestelijk leider van Tibet. Het Tashilhunpo-klooster is een groot complex waaraan de laatste jaren veel hersteld is. Indrukwekkend zijn het gigantische gouden beeld van de Maitreya (26 meter hoog), een van de verschijningsvormen van de Boeddha en de Grote Zaal, een gebedsruimte waarin vierhonderd monniken kunnen samenkomen. ’s Ochtends kun je het imposante Tashilhunpo-klooster bezoeken. Daarna reis je terug naar Lhasa.

Dag 20: Lhasa – Kathmandu

Je vliegt vandaag van Lhasa naar Kathmandu. Afhankelijk van de definitieve vluchttijd heb je meer tijd in Lhasa of in Kathmandu te besteden.

Dag 21: Kathmandu

Je hebt de tijd om de enorme stad verder te ontdekken. Op een heuvel, zo’n 2 km buiten het stadscentrum, staat Swayambunath. De legende gaat dat op de plaats waar nu de tempel staat vroeger een groot meer lag. Op het meer dreef een lotusbloem, die door het schitterende licht dat hij verspreidde als de incarnatie van Adiboeddha werd gezien. Toen het meer droog kwam te vallen bouwde men een stoepa om de lotus heen, zodat niemand hem zou kunnen stelen. De trap naar de toegang van Swayambunath telt net zo veel treden als dagen in een jaar. Op deze trap wemelt het van de apen. De klim is zeker de moeite waard: vanaf de top heb je waanzinnig uitzicht over de stad!

Dag 22: Kathmandu

Vrije dag. Je kunt er voor kiezen om te gaan raften. ‘Rafting’ is met een rubbervlot een tocht over een wild stromende rivier maken. In Nepal doet men dit op de rivieren Trisuli, Sun Kosi en Kali Gandaki. Naast dat rafting een spannend avontuur is, kom je ook nog eens door een prachtige bergachtige omgeving. Techniek of training is niet verreist. Er gaat een instructeur mee die uitlegt hoe je de sportieve hindernissen het beste aan kunt gaan.

Wie liever in Kathmandu blijft kan een wandeling naar Pashupatinath maken, een bekende Shiva tempel. De tempel ligt aan de heilige rivier Bagmati, die uitmondt in de Ganges. Aan de oevers vinden allerlei rituelen plaat, van ochtendrituelen als wassen tot religieuze verbrandingsrituelen. Halfnaakte saddhoes zitten hier te mediteren en gelovige hindoes poetsen hun zonden van zich af.

NB: Wanneer je vliegt met Etihad Airways of Jet Airways vertrek je vandaag aan het einde van de middag naar de luchthaven in Kathmandu.

Dag 23: Vertrek Kathmandu – Aankomst Amsterdam

Je vertrekt uit Kathmandu en vliegt naar Amsterdam, waar je dezelfde dag nog aankomt. Helaas eindigt hier je fascinerende Tibet & Nepal rondreis.

Uiterlijk twee maanden voor vertrek hebben we je correcte paspoortgegevens nodig i.v.m. het reserveren van de treintickets. Deze worden gereserveerd door onze agent refererende aan  je officiële voornaam zoals in het paspoort vermeld (meisjesnaam voor gehuwde vrouwen) en paspoortnummer. Indien deze niet correct worden ingevuld, kan dit problemen ter plaatse veroorzaken daar de tickets niet wijzigbaar zijn en vaak niet opnieuw kunnen worden gereserveerd.
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden