Alternate Text

Groepsreis Costa Rica, Nicaragua & Panama

'Tuin van Midden-Amerika' - Reis voor singles

Boek v.a.   € 2 099,-
GROEPSGROOTTE: 8-24 | 21 DAGEN

Veelgestelde vragen

Index

1. Wat is de beste periode om naar Costa Rica te gaan?

De beste reistijd hangt af van wat je zelf wilt. Van november tot en met april is het de droge periode maar ook het hoogseizoen. In het regenseizoen hoeft het geen slecht weer te zijn, vaak is het eerder af en toe een buitje dan continu regen. Het voordeel van deze periode is dat er veel jonge dieren te zien zijn en veel bloeiende planten.Je kunt het gebied het hele jaar bezoeken. De Caribische kant is vochtiger en buien komen hier het hele jaar door voor. In de regentijd ( van april tot en met november) heb je voornamelijk  te maken met buien die vooral in de namiddag hevig kunnen zijn. Ze zullen je vakantiegenot echter geenszins beïnvloeden.

2. Heb ik een visum voor Costa Rica nodig?

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Costa Rica. Je paspoort dient wel nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na terugkeer. Op het vliegveld van San José krijg je bij aankomst een visumstempel in je paspoort.
Belangrijk: Als je reis een overstap in de Verenigde Staten (VS) maakt dien je via internet een ESTA toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief die 10 dagen voor vertrek online komt te staan op Mijn Shoestring kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen.

3. Heb ik inentingen voor Costa Rica nodig voor mijn reis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Welke diersoorten kan ik onderweg aantreffen?

In de vele Nationale Parken en aan de stranden leven o.a. vogels als toekans, kolibries en papegaaien, slangen, spinnen, brulapen, kapucijnerapen, schildpadden, luiaards, neusbeertjes, kaaimannen, leguanen, kikkers, vlinders in alle kleuren van de regenboog. En, misschien zie je wel de uitzonderlijke quetzal met zijn fraaie lange staart. Het wildleven laat zich makkelijk bewonderen. Je zult veel wilde dieren kunnen zien!

5. Wanneer kan ik in Costa Rica schildpadden kijken?

Je kunt het beste tussen juni en september naar Tortuguero NP gaan, dit is als verlenging bij te boeken. De schildpadden komen dan het strand op om eieren af te zetten. Van september tot december komen de eieren uit en kun je de jongen zien.

6. Kan ik snorkelen of duiken in Costa Rica tijdens de reis?

Ja, er kan op verschillende plekken gedoken worden tijdens onze reizen naar Costa Rica. In Punta Cocles aan de Caribische kust kun je snorkelen en duiken, Het materiaal voor het snorkelen is ter plaatse te huur.

7. Kan ik pinnen in Costa Rica?

In de meeste grotere plaatsen kun je, met een pas met het Cirruslogo pinnen. Vertrouw hier echter niet 100 procent op, dus zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt.
Euro's zijn nog niet echt gangbaar in Costa Rica. 
Het is raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars - mee te nemen.  Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende colones beschikbaar hebben. De dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn.

Creditcards (Visa, Mastercard) worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd.

Het is af te raden om op het vliegveld geld te wisselen. Je krijgt hier een uitermate slechte koers voor  dollars en/of euro´s. In San José zijn veel pinautomaten waar (de dag na aankomst) gepind kan worden.

Het is  raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of  bij voorkeur creditcard mee te nemen.Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek.  Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.

8. Moet ik een slaapzak meenemen op reis door Costa Rica?

Een slaapzak is voor geen van onze Costa-Rica-reizen nodig.

9. Kan ik tijdens de reis door Costa Rica contact houden met mijn thuisfront?

Mobiel bellen is allereerst sterk afhankelijk van je Nederlandse provider, dus informeer daar even naar hun contracten. Met de meeste nieuwe mobiele telefoons is het geen probleem om makkelijk contact te houden met het thuisfront.
Internetcafé 's zijn overigens in verschillende plaatsen aanwezig.

10. Hoeveel uur tijdsverschil is er?

In Costa Rica is het zeven uur (wintertijd) vroeger dan in Nederland en België. In de zomertijd is het verschil acht uur

11. Moet ik een visum aanvragen als ik via Amerika vlieg?

Voor reizen met een overstap in Amerika, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. 

De ESTA registratie kost 14 dollar en dit bedrag kun je alleen betalen via Paypal of per creditcard (VISA, MasterCard, American Express of Discover). Je kunt de ESTA aanvragen via: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Zorg dat je geen fout maakt bij het invullen, dan kun je geweigerd worden op de vlucht. De letter O komt bijvoorbeeld nooit voor bij paspoortnummers, dus het gaat altijd om het cijfer 0.

Wij raden je aan om de ESTA-aanvraag minimaal twee weken voor vertrek in te dienen. 
Een goedgekeurde reistoestemming is:
• Verplicht voordat je aan boord gaat van het vliegtuig naar Amerika
• Geldig, tenzij anders aangegeven, voor een periode van maximaal twee jaar of totdat je paspoort verloopt
• Geen garantie voor toelating tot Amerika    
  
De ESTA is twee jaar geldig en je hoeft niet per se tussentijds de info te updaten als je weer opnieuw naar of via de VS reist, maar dit mag wel. Je kunt dan alleen de informatie zoals verblijfadres en vluchtgegevens aanpassen. Informatie over paspoortnummers en BSN nummers kun je niet wijzigen. Verandert daar iets in of maak je een fout, dan moet je toch een nieuwe ESTA aanvragen. Je krijgt vanzelf een mailtje als je ESTA verloopt ter herinnering.

Index

1. Wat is de beste periode om naar Nicaragua te gaan?

De meest ideale periode om het land te bezoeken is in de maanden juli - september en november - januari. Nicaragua kent een tropisch klimaat. Dat betekent dat er een droog en een nat seizoen is. Het droge seizoen loopt van januari tot en met juni; vooral april en mei zijn bijzonder droge maanden. Beide seizoenen hebben voor- en nadelen. Over het algemeen is in het droge seizoen de warmte nog wat groter, maar anderzijds zijn er weinig insecten en is alles goed te bereiken. In het natte seizoen worden wegen soms moeilijk begaanbaar, maar het grote voordeel is wel dat het land dan op haar mooist is qua natuur. Alles ziet er schitterend veelkleurig uit en het is ongetwijfeld de mooiste periode voor het maken van wandelingen en het bezoeken van Nationale Parken

2. Heb ik een visum voor Nicaragua nodig ?

Indien je de Nederlandse nationaliteit bezoekt is voor een bezoek aan Nicaragua een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig is. tevens moet iedereen bij aankomst een toeristenvisum kopen van 10 US$ in cash (let op: beschadigde biljetten worden niet geaccepteerd)

3. Heb ik inentingen nodig voor een bezoek aan Nicaragua?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat kan ik allemaal gaan zien in Nicaragua?

Wat Nicaragua vooral interessant maakt, is de veelzijdigheid binnen een relatief klein, en goed bereisbaar gebied: vulkanen, koloniale steden, (krater)meren, tropisch nevelwoud en droogwoud, stranden, de Somoto kloof, koffie-cultuur, sigarenproductie, ambachten en pre-Columbiaanse overblijfselen zijn allemaal binnen handbereik.

In het westen, aan de Grote Oceaan, wonen de meeste mensen en komen ook de meeste bezoekers. Hier kan men een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Granada en León, twee prachtige koloniale steden. Ook ligt hier het meer van Nicaragua, dat met een oppervlakte van meer dan 8000km2 het tweede zoetwatermeer van Latijns-Amerika is. Hier kan men o.a. een excursie maken naar het vulkanische eiland Isla de Ometepe. San Juan del Sur biedt de reiziger prachtige stranden.

5. Wat voor soort eten en drinken is er in Nicaragua?

Nicaragua kent redelijk wat typische gerechten, waaronder de nacatamal, een soort gestoomd deegpakketje gevuld met groenten en eventueel vlees. Het meest gebruikelijke gerecht voor Nicaraguanen zelf is 'gallo pinto', rijst met rode bonen. Dit eten zij zowel 's ochtends als 's middags als 's avonds, zeker in meer rurale gebieden. Ook heeft Nicaragua een eigen merk rum; Flor de Caña.

6. Welk voltage is er in Nicaragua?

In Nicaragua is het voltage 110. U heeft een stekker met twee platte polen nodig.

7. Hoe veilig is het in Nicaragua?

Nicaragua is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, een relatief veilig land. Politieke gevoeligheden zijn er wel, maar leiden zelden of nooit tot spanningen. Zoals overal geldt natuurlijk wel dat het verstandig is op te letten waar je loopt. Vooral 's avonds is het niet raadzaam je alleen op straat te begeven, vooral niet in de hoofdstad Managua.

8. Hoe onderhoud ik contact met het thuisfront?

Je kunt het beste contact openemen met je provider om na te gaan hoe het bereik in Nicaragua is.
Telefoneren naar Nederland vanauit Nicaragua over de vaste lijn is erg duur. In de grotere steden is er echter een prima goedkoop alternatief: bellen via internet. Overigens is ook internetten zelf erg goedkoop.
De post is wel betrouwbaar, maar niet snel. Kaartjes zullen dus ongetwijfeld aankomen, maar kunnen het beste aan het begin van de reis al verstuurd worden.

9. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Nicaragua?

Tijdens onze wintertijd is het in Nicaragua 7 uur eerder dan in Nederland. Tijdens de zomertijd bedraagt het tijdsverschil 8 uur

10. Is er Wifi beschikbaar?

Bijna overal is WIFI beschikbaar. Soms gratis & soms tegen betaling. Sommige hotels hebben alleen WIFI in de lobby en/of restaurant & zwembad, dus niet in de kamers.

11. Is een gele-koorts vaccinatie verplicht voor Nicaragua?

Ja, de overheid heeft de regels aangescherpt als volgt:

Yellow Fever Vaccination required upon entry to Nicaragua 

The new vaccination requirement was announced by the Ministry of Health (Minsa) to prevent the spread of yellow fever to Nicaragua as per the alert issued by the World Health Organization (WHO). The measure requires that all travelers entering Nicaragua from an area where WHO has determined that there is a risk of transmission must present an international certificate of Yellow Fever Vaccination.The priority countries of origin are Argentina, Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, French Guiana, Panama, Venezuela, Paraguay and Peru. The measure also includes all African countries except the Democratic Republic of Congo, Tanzania, Sao Tome and Principe, and Somalia.The vaccination certificate must be by the competent health authority of the travelers country of origin and must be valid for a least 10 days when the person enters the country. 12. Moet ik een visum aanvragen als ik via Amerika vlieg?

Voor reizen met een overstap in Amerika, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. 

De ESTA registratie kost 14 dollar en dit bedrag kun je alleen betalen via Paypal of per creditcard (VISA, MasterCard, American Express of Discover). Je kunt de ESTA aanvragen via: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Zorg dat je geen fout maakt bij het invullen, dan kun je geweigerd worden op de vlucht. De letter O komt bijvoorbeeld nooit voor bij paspoortnummers, dus het gaat altijd om het cijfer 0.

Wij raden je aan om de ESTA-aanvraag minimaal twee weken voor vertrek in te dienen. 
Een goedgekeurde reistoestemming is:
• Verplicht voordat je aan boord gaat van het vliegtuig naar Amerika
• Geldig, tenzij anders aangegeven, voor een periode van maximaal twee jaar of totdat je paspoort verloopt
• Geen garantie voor toelating tot Amerika    
  
De ESTA is twee jaar geldig en je hoeft niet per se tussentijds de info te updaten als je weer opnieuw naar of via de VS reist, maar dit mag wel. Je kunt dan alleen de informatie zoals verblijfadres en vluchtgegevens aanpassen. Informatie over paspoortnummers en BSN nummers kun je niet wijzigen. Verandert daar iets in of maak je een fout, dan moet je toch een nieuwe ESTA aanvragen. Je krijgt vanzelf een mailtje als je ESTA verloopt ter herinnering.

1. Wat kan ik het beste meenemen naar Panama aan valuta?

In Panama is de Amerikaanse dollar de nationale valuta. Je kunt cash dollars meenemen. Zowel op Bocas del Toro als in Boquete kun je tevens pinnen.

2. Moet je een klamboe meenemen?

Voor deze reis hoef je geen- klamboe mee te nemen.

3. Zijn er duikmogelijkheden op Bocas del Toro?

Op Bocas del Toro kun je zeker duiken. Ook is er de mogelijkheid om te snorkelen.

4. Wat is er te doen in Boquete?

Boquete is een zeer groen heuvelachtig gebied, waar je prachtige wandelingen kunt maken door nevelwoud waar je met een beetje geluk de quetzal kunt zien. Ook is het een zeer vruchtbaar gebied: er zijn vele- koffie, sinaasappel, ananas en bananenplantages.

5. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Panama?

We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland.

6. Welke inentingen voor Panama heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

7. Is er Wifi beschikbaar?

Bijna overal WIFI beschikbaar. Soms gratis & soms tegen betaling. Sommige hotels hebben alleen WIFI in de lobby en/of restaurant & zwembad, dus niet in de kamers.
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden