Alternate Text

Groepsreis Ethiopië

Afrika's best bewaarde geheim - Reis voor singles

Boek v.a.   € 1 899,-
GROEPSGROOTTE: 4-20 | 23 DAGEN

Groepsreis Ethiopië

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Ethiopië

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Addis Adeba

Debre Markos

Bahir Dar

Gondar

Debark (Simien)

Lalibela

Kombolcha

Langano Lake

Arba Minch

Turmi

Jinka

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Vliegtuig Amsterdam - Addis Abeba Addis Abeba
2 Addis Abeba Addis Abeba
3 Bus Addis Adeba - Debre Markos Debre Markos
4 Bus Debre Markos - Bahar Dar Bahar Dar
5 Bahar Dar Bahar Dar
6 Bus Bahar Dar - Gondar Gondar
7 Bus Gondar - Simien Simien/Debark
8 Bus Simien - Gondar Simien/Gondar
9 Bus Gondar - Lalibela Lalibela
10 Lalibela Lalibela
11 Bus Lalibela - Kombolcha-Dessie Kombolcha-Dessie
12 Bus Kombolcha-Dessie - Addis Abeba Addis Abeba
13 Bus Addis Abeba - Lake Langano Lake Langano
14 Bus Lake Langano - Arba Minch Arba Minch
15 Arba Minch Arba Minch
16 4WD Arba Minch – Turmi Turmi
17 Turmi Turmi
18 4WD Turmi - Jinka Jinka
19 4WD Jinka - Mago National Park - Jinka Jinka
20 4WD Jinka - Key Afar - Arba Minch Arba Minch (via Key Afar)
21 4WD Arba Minch - Addis Abeba Addis Abeba
22 Vliegtuig Addis Abeba- Amsterdam Vliegtuig
23 Vliegtuig Aankomst in Amsterdam Amsterdam

1
18
5
10
20
29
8
4
14
14
21
1
1
9
0
0
0
2
0
190
306
281
3

Dag 1: Amsterdam - Addis Abeba

Je vliegt van Amsterdam naar Addis Abeba, waar je na middernacht aan komt en je Ethiopië rondreis start. Bij aankomst op de luchthaven word je opgewacht door je Engelssprekende reisbegeleider. 

Dag 2: Addis Abeba

Vrije dag in Addis Abeba. De stad kent vele musea: de tentoonstelling in het Nationaal Museum neemt je mee terug in de tijd. Aan de hand van gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, kleding, sieraden, koninklijke en religieuze attributen wordt een beeld geschetst van Ethiopië door de eeuwen heen. Het Etnologisch Museum geeft je een goed overzicht van de culturele rijkdom van de talrijke volkeren in het land. Een prachtig uitzicht over de stad bieden de Entoto heuvels. Maak een wandeling door dit met Eucalyptus begroeide gebied of breng een bezoek aan de Entoto Maryam kerk bekend om de muurschilderingen.
Voor het traditionele gerecht, injera met een kruidige saus kun je terecht in de diverse restaurantjes, een kopje koffie of een glas tej (honingwijn) maken de maaltijd compleet.

Dag 3: Addis Adeba - Debre Markos

In het klooster van Debre Libanos, wat optioneel bezocht kan worden, proef je voor het eerst de zeer devote sfeer van het land. In dit klooster zijn een aantal prachtige muurschilderingen en glas-in-lood ramen te zien. Het is gevestigd aan het begin van een enorme 700 meter hoge kloof. Er is even tijd om in deze prettige omgeving de benen te strekken. Je vervolgt de weg en bereikt een grote kloof waar de Blauwe Nijl zich doorheen slingert. De bus baant zich langzaam een weg door het imposante landschap. Aan het einde van de middag arriveer je in Debre Markos. Je overnacht in een eenvoudig hotel.

* Bijzondere duurzame projecten

Shoestring ondersteunt een tiental kleinschalige ontwikkelingsprojecten met een jaarlijkse financiële bijdrage. Deze projecten worden geselecteerd door onze lokale agenten. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld een school, een weeshuis en een natuurbeschermingsproject. Onze lokale agenten zorgen er voor dat onze en jullie bijdrage 100% ten goede komt aan deze projecten. Lees meer

Dag 4: Debre Markos - Bahar Dar

Je vervolgt je Ethiopië groepsreis langs typische dorpjes naar Bahar Dar, gelegen aan het immense Tana-meer op een hoogte van 1830 meter. Bahar Dar is een tamelijk grote stad voor Ethiopische standaarden. De palmenlanen en de lieflijke optrekjes aan het meer maken de stad zeer aantrekkelijk.

Dag 5: Bahar Dar

Deze dag kun je gebruiken om een paar facultatieve excursies te maken. In de vroege ochtend kun je een excursie naar de Blauwe Nijl watervallen maken. Na een stoffige rit bereik je Tis Abay ("Rook van de Nijl"). Na een wandeling van een klein uurtje die onder andere over een eeuwenoude Portugese brug voert, bereik je de plaats waar de Blauwe Nijl zich met donderend geraas in de diepte stort. De Blauwe Nijl ontspringt in het Tana meer in het noordwesten en komt uiteindelijk in Khartoum samen met de witte Nijl uit Burundi. Samen vormen ze dan de Nijl die naar Egypte stroomt. De Nijlvallei, die ten zuiden van het Tanameer door de hooglanden loopt, is enorm uitgestrekt en diep. 
In de middag kun je een optionele excursie maken naar het Tanameer met zijn 37 eilandjes. Op 20 van deze eilandjes zijn in de 16e en 17e eeuw mysterieuze kerken en kloosters gesticht vaak gedecoreerd met prachtige schilderingen. Sommige van deze oude kloosters bevatten nog originele kerkelijke attributen zoals oude rijkelijke geïllustreerde manuscripten, kruizen, kronen en priestermantels. Door hun geïsoleerde ligging zijn veel kloosters de ontwikkelingen in de tijd bespaard gebleven. Afhankelijk van de beschikbare tijd breng je een bezoek aan twee of meerdere kloosters. 
Tijdens de boottocht kun je bijzondere vogelsoorten zien waaronder lepelaars en pelikanen. Als je geluk hebt zie je misschien wel krokodillen. Een andere optionele excursie is het huren van een fiets en de omgeving verkennen.

Dag 6: Bahar Dar - Gondar

Je vervolgt de rondreis door Ethiopië via een prachtig landschap met schitterende vergezichten over de vlakte, het meer en de eilanden naar Gondar. Gondar was gebouwd in 1635 en voor 250 jaar het machtscentrum van het toenmalige Ethiopische rijk. De begin 17e eeuwse koning Fasil en een aantal koningen na hem, hebben hier een serie zeer imposante kastelen laten bouwen die nog steeds bezocht kunnen worden. De Portugese invloeden zijn hier zo duidelijk te zien dat het lijkt alsof je in middeleeuws Europa rondloopt. De koninklijke stadswal ligt in het hart van Gondar, en draagt samen met de 44 kerken die de stad rijk is, bij aan de sfeer. Er zijn vele kleine barretjes in Gondar, waarvan sommige met live-muziek en opzwepende Azmari dans. Zorg dat je in de vroege avond al aanwezig bent in een barretje.

Dag 7: Gondar - Simien

Indien er gisteren geen tijd meer voor was, kun je deze ochtend de Debre Berhan Selassie kerk met haar fraaie oude koptische plafondschilderingen bezoeken. In de loop van de ochtend rijd je door naar Debark. Debark ligt niet ver van één van de ruigste en meest onherbergzame berggebieden van Afrika, het Simien gebergte. De meeste delen van dit gebied zijn niet toegankelijk voor auto's. Over de bergen lopen echter diverse wandelpaadjes om van het ene naar het andere dorp te komen of om het vee naar de hoger gelegen weiden te brengen. Je kunt hier een korte of langere optionele wandeling maken met een gids. Als je geluk hebt, zie je de Gelada bavianen. Je overnacht in een eenvoudig hotel. Het kan voorkomen dat wegens de kleine hotels, de groep wordt opgesplitst over 2 vergelijkbare hotels.

Dag 8: Simien - Gondar

Na een korte optionele wandeling door het Simien gebergte reis je terug naar Gondar. Met wat geluk zie je de Gelada bavianen, die alleen in dit gebied voorkomen. Het kan vaak slecht weer zijn in het Simien gebergte. In dat geval kan de reisbegeleider het programma aanpassen.

Dag 9: Gondar - Lalibela

Na een lange rijdag arriveer je in het op 2630 meter hoogte gelegen Lalibela, ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Hier kun je een bezoek brengen aan de monolithische kerken. Koning Lalibela leefde in dit gebied aan het begin van de 12e eeuw. Hij was een zeer vroom man. Bedevaarten naar Jeruzalem waren toen al gebruikelijk, de weg was echter lang en gevaarlijk. Op een nacht verscheen God voor Lalibela en droeg hem op, voor zijn onderdanen een nieuw Jeruzalem te bouwen. In de 25 jaren die daar op volgde, hakte Lalibela (met hulp van engelen) 11 kerken uit de rotsen, voor een deel onderling verbonden met gangenstelsels, wandelpaden en trappen. Er zijn in totaal drie clusters kerken te zien. Ze hebben eigenlijk meer weg van oude, ommuurde vestingplaatsjes. De priesters zullen de kerken voor ons openen en ons de kruizen laten zien die bij hun kerk horen. Tot op de dag van vandaag worden deze kerken nog gebruikt. Je overnacht de komende twee nachten in een goed hotel in Lalibela.

Dag 10: Lalibela

In Lalibela is ook volop gelegenheid tot ontspanning. Je kunt een barretje bezoeken waar de lokaal gemaakte "tej"  wordt geschonken. De mannen van het dorp zitten gezellig aan lange tafels te keuvelen onder het genot van een flesje tej. Het is mogelijk om een paard of ezel te huren en hiermee de omliggende bergen in te trekken. De bergvolken uit de wijde omgeving komen naar Lalibela om hun handel te verkopen; kippen, geiten, produkten van het land, maar ook kunstnijverheid zoals fraai gevlochten manden.

* Wist je dat... Shoestring de CO2 uitstoot van al haar reizen standaard compenseert?

Wij zijn de eerste grote reisorganisatie die vanaf 1 januari 2016 de CO2-uitstoot van al onze reizen volledig compenseert. Shoestring maakt jouw vlucht én reis ter plaatse klimaatneutraal! In samenwerking met FairClimateFund steunen wij het Basa Magogo project in Zuid-Afrika. Zo willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld! Lees meer

Dag 11: Lalibela - Kombolcha-Dessie

Je rijdt door een bosrijke, heuvelachtige omgeving met kronkelwegen, spectaculaire afdalingen en verborgen kerkjes op weg naar Kombolcha. Verkeer zie je nauwelijks. De enige bewoners die je tegenkomt, zijn herders met hun kuddes en af en toe een priester. Je passeert het stadje Woldya waar je stopt voor koffie of een kleine wandeling. We overnachten in Dessie op ongeveer 25 km van Kombolcha.

Dag 12: Kombolcha-Dessie - Addis Abeba

Je rijdt terug naar Addis Abeba waar je alle indrukken van het noorden kunt verwerken. Breng in de stad een bezoek aan de Piazza, een oude wijk waar Italiaanse invloeden nog voelbaar zijn. Je vindt er stalletjes met de meest uiteenlopende producten en talloze barretjes waar de Ethiopiërs hun 'buna' en spris (een mix van avocado, mango en papaja) drinken.

Dag 13: Addis Abeba - Lake Langano

Een mooie en lange rit brengt je naar Lake Langano. Onderweg passeer je Lake Koka, een kunstmatig meer en Lake Ziway. We maken een stop bij Lake Ziway waar je diverse vogelsoorten kunt zien: pelikanen, de zwarte ibis, de hamerkop en maraboes. In de late namiddag kom je aan bij het Langano meer. Een prachtig meer, omringd door de hoge Arsi bergen. Indien er voldoende tijd is, kun je een korte wandeling aan de oever van het meer maken. De entree voor Lake langano is inbegrepen in de reissom.

Dag 14: Lake Langano - Arba Minch

Je rijdt door de heuvels van Sodo op weg naar je eindbestemming Arba Minch. Het plaatsje dankt zijn naam aan de 40 waterbronnen die dichtbij in het bos liggen. Met uitzicht op het Abaya-meer en het Chamo-meer is de stad een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het zuiden. Je hotel biedt een schitterend uitzicht over beide meren en genietend van een heerlijk koud drankje zie je de zon verdwijnen in het water.

Dag 15: Arba Minch

Je gaat op weg naar Chencha, het woongebied van de Dorze waar je een bezoek brengt aan een dorp. Zij hebben zich gevestigd in het Guge-gebergte waar ze zich bezig houden met landbouw. In terrasvorm worden de heuvels bewerkt om zo erosie tegen te gaan. De Dorze staan bekend om hun bijenkorfachtige hutten gemaakt van hout en bamboe, de toeristische attractie van de regio. Neem een kijkje in een van de huizen en verbaas je over hoe mens en dier in harmonie samenleven. De Dorze zijn geliefd om hun weefkunst waarbij de vrouwen de wol spinnen en de mannen het weven op zich nemen. Een kijkje op de markt is een leuke afsluiting van je bezoek.

Dag 16: Arba Minch – Turmi

De vertrouwde bus wordt hier verruild voor landcruisers, het vervoersmiddel bij uitstek voor het 'ruige' wegennet in het zuiden van het land. Je reist vandaag naar Turmi, het woongebied van de Hamar. De Hamar staan bekend om hun gevoel voor schoonheid. Uren per dag wordt door de vrouwen besteed aan hun kapsel dat met boter en klei wordt ingesmeerd. Soms worden de kapsels versierd met schelpjes of stukjes blik. Lichamen worden met olie en klei ingevet en verfraaid met kettingen en armbanden. De mannen kennen een vergelijkbaar ritueel. Sommigen dragen een struisvogelveer in hun haar, een teken van dapperheid: zij hebben de vijand, mens of dier, verslagen.
De namiddag heb je vrij ter besteding. De ideale gelegenheid om kennis te maken met de Hamar en hun manier van leven. Nodig de plaatselijke jeugd uit voor een partijtje voetbal of maak een wandeling in de omgeving. Je overnacht twee nachten op een camping die gerund wordt door de lokale bevolking.

Dag 17: Turmi

Het is markt in Turmi, een kleurrijk spektakel. De Galeb, Arbore, Hamar en de Karo komen vandaag bijeen om elkaar te onmoeten. Er wordt van alles verkocht; thee, honing, melk, boter, bananen, geiten, koeien, maar ook kralen, kettingen en overige sieraden. De boter wordt ondermeer gebruikt om de huid mee in te smeren. Dit alles vormt een bruisend geheel waar je rustig de hele dag kunt doorbrengen.

Dag 18: Turmi - Jinka

Vandaag ga je op weg richting het Mago Nationaal Park, één van de meest verafgelegen natuurgebieden van het land met een diversiteit aan natuurschoon: savannes afgewisseld met woestijn, bergen, glooiende heuvels en rivieren. Het is het domein van vogels, krokodillen, nijlpaarden, vissen, koedoes, gazellen en apen alhoewel de meeste dieren diep in het park verblijven. Vanzelfsprekend wordt er een beroep gedaan op je nodige dosis flexibiliteit en je gevoel voor avontuur!
Je overnacht 2 nachten in Jinka in een eenvoudig hotel.
De entree voor het Mago NP is inbegrepen in de reissom.

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur zodat onze reizen ook in de toekomst verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Shoestring compenseert al de CO2-uitstoot van je reis maar ook jij kunt ter plaatse het verschil maken. Shoestring geeft je daarom 10 tips voor op reis. Lees meer

Dag 19: Jinka - Mago National Park - Jinka

Vandaag wroeten de terreinwagens zich door het onbegaanbare landschap van Mago N.P. De tocht naar het Mago Nationaal Park is erg afhankelijk van de staat van de 'weg'. Tijdens en vlak na het regenseizoen is het gebied minder toegankelijk. Zelfs in het droge seizoen is de rit door en naar het park zwaar en avontuurlijk. Onderweg spot je met enig geluk 'kleinere' dieren zoals gazelles en duikers, en er wordt een bezoek gebracht aan de Mursi, die in het park wonen. De Mursi-vrouwen zijn herkenbaar aan de speciale "versiering" in hun onderlip. Ze maken een gaatje in hun onderlip en rekken die over een periode van enkele jaren zo ver uit dat er ronde of driehoekige schijven inpassen van soms wel 10 cm. in doorsnee. De mannen versieren hun lichaam met inkervingen, een teken van kracht. Voordat je bij de Mursi een foto kunt maken zal de gids eerst flink moeten onderhandelen. Wij raden je aan om goed naar de gids te luisteren over de afspraak die er gemaakt is. In de namiddag keer je terug naar Jinka.

Dag 20: Jinka - Key Afar - Arba Minch

Niet ver van Jinka ligt Key Afar. Het landschap wordt getypeerd door droge savannes met her en der termietenheuvels, acacia's en wat struikjes. Key Afar is het woongebied van de Ari en de Banna die elkaar wekelijks op de markt ontmoeten. Hier kun je voor de laatste keer genieten van ingenieuze haardrachten, prachtige sieraden, kralen, enkelbanden, lichaamsdecoraties, struisvogelveren, geitenvellen en krukjes die tevens dienst doen als neksteuntjes. De geur van boter, oker en olie maken het beeld compleet.
Na de markt rijd je verder naar Arba Minch waar je in het inmiddels bekende hotel overnacht.

Dag 21: Arba Minch - Addis Abeba

Je keert terug naar de hoofdstad van het land, waar je in de late namiddag aankomt.

Dag 22: Addis Abeba- Amsterdam

Vandaag heb je de tijd om je laatste souvenirs te kopen en je laatste injera te eten. 's Avonds vlieg je terug naar Amsterdam, waar je de volgende dag arriveert.
Tot aan het vertrek zijn er een aantal dagkamers beschikbaar. ( per 4 deelnemers is er 1 dagkamer beschikbaar).

Dag 23: Aankomst in Amsterdam

Aankomst in Amsterdam. Hier eindigt je Ethiopië rondreis.

NB: Het is mogelijk dat de groep wordt samengevoegd met de deelnemers op onze 13-daagse reizen door Noord- en Zuid-Ethiopië. Uiteraard zorgen we ervoor dat het totale maximum van 20 deelnemers niet wordt overschreden. De reisbegeleider zorgt voor een goede uitvoering van de reis.

BELANGRIJKE INFORMATIE: 
Bij de douane kan er gevraagd worden naar de naam van het hotel in Addis Abeba. Zorg ervoor dat je de hotellijst op de mijn.shoestring site voor vertrek hebt uitgeprint. 
De lokale reisbegeleider mag vaak niet in de ontvangsthal wachten bij aankomst van de groep wegens veiligheidsredenen die bepaald zijn door de lokale autoriteiten. De reisbegeleider zal dan buiten op de groep wachten, te herkennen aan het 'Shoestring' bordje.FESTIVALREIZEN ETHIOPIË

Tijdens de reis met vertrek op 28 december 2017 bezoek je het Leddet festival in Lalibela.
Tijdens de reis met vertrek op 10 januari 2018 bezoek je het Timkat festival in Lalibela.
Tijdens de reis met vertrek op 5 september 2018 bezoek je het Meskel festival in Addis Abeba.
Tijdens de reis met vertrek op 28 december 2018 bezoek je het Leddet festival in Lalibela.

NB: De reisroutes tijdens festivalreizen kunnen worden aangepast; weekmarkten zullen vaak niet bezocht kunnen worden als je vanuit Nederland/België vertrekt op een andere dag dan zaterdag.

Voor meer informatie over de diverse festivals kun je kijken naar het kopje 'Festivals' onder het tabblad 'Praktisch'.
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden