Alternate Text

Groepsreis Indonesië: Sumatra, Java & Bali

Land van Tempo Doeloe - Reis voor singles

Boek v.a.   € 1 899,-
GROEPSGROOTTE: 4-24 | 22 DAGEN

Groepsreis Indonesië: Sumatra, Java & Bali

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Indonesië: Sumatra, Java & Bali

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Malang

Malang

Bezoek het reizigerscentrum Malang. De stad staat bekend om de wereldwijde export van appels en heeft een koel klimaat. Hoogtepunten: traditionele dansen, koloniale huizen, kleurrijke fruitvelden en winkels.

Bohorok

Bohorok

Bohorok ligt in de bergen, midden in de natuur. Het is een goede uitvalsbasis om orang-utangs te bekijken. |Indonesie

Berastagi

Berastagi

Berastagi is een dorpje dat tijdens de koloniale tijd al een geliefd vakantie oord was bij de Nederlanders. In de buurt van Berastagi vindt je twee vulkanen die je goed kunt beklimmen/ |Indonesie

Toba Meer

Toba Meer

Het Toba-meer is het meest bekend is om de Batakkers, een volk dat tot 1816 kannibalistisch was! De Batak huizen met bijzondere daken worden ook vandaag nog worden bewoond. |Indonesie

Sipirok

Sipirok

De weg naar Sipirok is prachtig met onderweg een korte wandeling langs rijstvelden, een bezoek aan een traditionele markten en dorpjes.

Bukittinggi

Bukittinggi

Onder begeleiding kun je in Bukittinggi een spectaculaire wandeltocht maken door de Ngarai-kloof. Je vind hier ook resten van het vroegere Nederlandse Fort de Cock. |Indonesie

Yogyakarta

Yogyakarta

Yogyakarta is het culturele hart van Java. Bezoek de vele musea en de bekende winkelstraat Jalan Malioboro. |Indonesie

Solo (Surakarta)

Solo (Surakarta)

Ontdek de Javaanse cultuur en geschiedenis in Solo (Surakarta). Prachtige paleizen, musea en gezellige markten!

Bromo

Bromo

De beklimming naar de top van de krater van Bromo is ongetwijfeld een hoogtepunt van je bezoek aan Java. Het uitzicht op de Tenggerkrater en de vulkanen Bromo, Batoken Semeru is fenomenaal. |Indonesie

Kalibaru

Kalibaru

Kalibaru kenmerkt zich door cacao, koffie en rubber plantages. Het bergdorpje ligt aan de voet van een vulkaan. Een bijzondere kennismaking met Java!

Ubud

Ubud

Ubud is hét culturele hart van Bali, vooral beroemd om zijn schilderkunst. De traditionele Balinese cultuur wordt hier in ere gehouden. |Indonesie

Sanur

Sanur

Het centrum van Sanur telt vele winkels en restaurantjes. In de directe omgeving zijn diverse watersporten te beoefenen zoals surfen, waterskiën, duiken, zeilen en vissen. |Indonesie

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Vliegtuig Amsterdam – Medan Vliegtuig
2 Bus, Vliegtuig Aankomst Medan Medan (Sumatra)
3 Bus Medan – Bohorok Bohorok
4 Bus Bohorok – Berastagi Berastagi
5 Bus Berastagi – Tobameer Tobameer
6 Tobameer Tobameer
7 Bus Tobameer – Sipirok Sipirok
8 Bus Sipirok – Bukittinggi Bukittinggi
9 Bukittinggi Bukittinggi
10 Vliegtuig Bukittinggi – Padang – Jakarta – Yogyakarta Yogyakarta
11 Yogyakarta / Excursie Borobudur Yogyakarta
12 Bus Yogyakarta – Prambanan – Solo – Tawangmanggu Tawangmanggu
13 Bus Tawangmanggu – Malang Malang
14 Bus Malang – Bromo Bromo
15 Bus Bromo – Kalibaru / Wandelexcursie plantage Kalibaru
16 Boot, Bus Kalibaru – Ubud Ubud (Bali)
17 Ubud Ubud
18 Bus Ubud – Sanur Sanur
19 Sanur Sanur
20 Sanur Sanur
21 Bus, Vliegtuig Sanur – Denpasar – Amsterdam Vliegtuig
22 Vliegtuig Amsterdam Aankomst Amsterdam

1
18
5
10
20
29
8
4
14
14
21
1
1
9
0
0
0
2
0
190
306
281
3

Dag 1: Amsterdam – Medan

Je vliegt van Amsterdam naar Medan (Sumatra), waar je de volgende dag aankomt en je Indonesië rondreis écht begint.

Dag 2: Aankomst Medan

Je komt aan het grote en drukke Medan. Je overnacht in deze stad, het kloppend hart van Sumatra. Na aankomst kun je erop uit. Tijd voor je eerste sateetjes en traditioneel bereide gadogado?

Dag 3: Medan – Bohorok

Je rijdt naar het paradijselijk aan de rivier gelegen dorpje Bohorok. Hier bevindt zich het vroegere rehabilitatie centrum voor de orang-oetans, Bukit Lawang en het Nationaal Park Gunung Leuser. De omgeving is landelijk met veel kleine kampongs en rubberplantages. Nog geen dag na aankomst in Indonesië zit je al midden in de ongerepte natuur!

Hoe groen kun je gaan? TIP

In de middag kun je deelnemen aan een optionele excursie op zoek naar in het wild levende orang-oetans. Onder begeleiding van een lokale gids maak je een pittige wandeling van circa drie uur door de dichtbegroeide jungle. Vroeger was in Bohorok het door het Wereld Natuur Fonds beheerde Orang-oetan Rehabilitatiecentrum, maar inmiddels is het centrum verplaatst. Rangers houden nog steeds het welzijn van de orang-oetans in de gaten.

* Shoestring steunt: Ibu Harnik weeshuis en stichting Tolong Flores (Java, Indonesië)

Het Ibu Harnik weeshuis zorgt voor ongeveer 42 weeskinderen. Met de bjidrage van Shoestring worden schooluniformen, schooltassen en schoenen gekocht. Ook steunen wij, in samenwerking met onze lokale agent, Tolong Flores', een stichting die door een clubje van onze reizigers is opgericht. Deze stichting zet zich in voor de verbetering van het onderwijs op scholen in Flores. Het bezoek van dit project is geen onderdeel van deze reis. Lees meer

Dag 4: Bohorok – Berastagi

Je groepsreis Indonesië gaat verder naar het prachtige bij een weelderig begroeide en rokende vulkaan gelegen bergoord Berastagi (1300 meter). Er heerst een aangenaam koel klimaat dat ideaal is voor het verbouwen van verschillende soorten groenten en fruit. De markt met zijn exotische fruitsoorten (zoals doerian, ramboetan, markisa en salak) is zeker een bezoek waard.

Dag 5: Berastagi – Tobameer

Vandaag bereiken we het Tobameer (Danau Toba), volgens velen de mooiste plek van geheel Sumatra. Danau Toba ligt op een hoogvlakte op een hoogte van 900 meter en vormt het hart van de Batak hooglanden. Het meer heeft een oppervlakte van 1700 km² en is circa 450 meter diep. Je overnacht op Samosir, een eiland gelegen in dit grootste kratermeer ter wereld en de beste plaats om de betovering van Danau Toba te ondergaan. Samosir wordt gezien als de oorspronkelijke woonplaats van de Batak op Sumatra en de Toba-Batak worden beschouwd als de etnisch 'meest zuivere' Batakstam. Sinds het midden van de 19de eeuw zijn in dit gebied tal van Europese zendelingen actief geweest en de meeste Batak staan nu officieel te boek als christen. De traditionele adatrechten en zeden spelen nog steeds een zeer voorname rol.

Dag 6: Tobameer

Een vrije dag op het eiland Samosir. Je kunt een optionele bootexcursie maken waarbij de dansvoorstelling in Simanindo en het dorpje Ambarita wordt aangedaan. Je maakt kennis met de cultuur van de christelijke Toba-Bataks; de kleurrijke en muzikale bewoners van dit gebied.

Verder is het eiland per fiets of brommer goed te ontdekken. Ook een wandeling is een goede optie. Tomok is het belangrijkste plaatsje op de oostkust van Samosir en heeft nog verschillende voorbeelden van traditionele Batakhuizen, graven en tombes. Tuk Tuk is de plaats waar de meeste toeristen samenklonteren; er zijn veel restaurants, hotels, bars en souvenirwinkeltjes. In het dorpje Ambarita kun je een groep vinden van 300 jaar oude stenen zetels, waar dorpszaken door de raja's en dorpshoofden besproken werden en waar rechtszaken werden gehouden. De onfortuinlijke veroordeelden werden er doodgeslagen, onthoofd en op een platte steen in stukken gehakt. De stukken werden samen met buffelvlees gekookt voor het ontbijt van de raja, die er bloed bij dronk. In Simanindo kun je een mooi gerestaureerd traditioneel Batakhuis bezoeken, beschilderd met de voor de Batak zo karakteristieke en heilige wit-rood-zwart-motieven. Het huis is de vroegere residentie van de Batak koning Raja Simalungun en zijn veertien vrouwen en doet tegenwoordig dienst als museum. Het is te herkennen aan de buffelhorens aan de voorkant (één voor elke generatie) en de prachtige beelden die buiten het museum staan.

Dag 7: Tobameer – Sipirok

De lange, maar mooie rit langs een prachtig sawa-landschap en traditionele Batakdorpjes eindigt vandaag in Sipirok (in uitzonderlijke gevallen wordt er gelogeerd in Padang Sidempuan). Onderweg is er de gelegenheid om regelmatig uit te stappen, om te bekijken hoe bijvoorbeeld ananas, koffie, cacao en kruidnagel groeien.

Dag 8: Sipirok – Bukittinggi

Vandaag maak je de langste rit van deze reis. Je reist door ruige, door mensenhand nauwelijks aangeraakte omgeving vol oerwoud naar Bukittinggi. Bij het passeren van de evenaar bij Bonjol wordt een memorabele stop gemaakt.

Bukittinggi (de naam betekent 'hoge berg') heeft een koel en zonnig klimaat en is één van de mooiste steden op het eiland. Aan de ene kant van Bukittinggi verheft zich de 2891 meter hoge vulkaan Merapi, aan de andere kant de Singgalang (2880 meter). De stad wordt bewoond door de matriarchale volksstam Minangkabau, welke deels nog in authentieke houten huizen woont met prachtig houtsnijwerk van buiten. Huizen en land zijn eigendom van de vrouwen. Toch heerst er geen dictatuur van de vrouwen, er is meer sprake van een machtsbalans tussen de geslachten. Naar buiten toe vertegenwoordigen de mannen de familie. Ze hebben de leidinggevende functies op religieus en sociaal gebied. Volgens een spreekwoord hebben 'mannen de eer en vrouwen het bezit'. Het centrale herkenningspunt van de stad is de klokkentoren met zijn karakteristieke vierpuntige dak, die op het stadsplein staat. Bukittinggi heeft een historisch Nederlands fort uit 1825, het oude Fort de Kock, de leuke markt Pasar Atas en zelfs een dierentuin. De mensen zijn er vriendelijk en de sfeer is ontspannen. 's Avonds kun je soms een Minangkabau-dansvoorstelling bijwonen.

Dag 9: Bukittinggi

Hoe groen kun je gaan? TIP

Op deze vrije dag kun je een optionele excursie maken door de de Ngarai Sianok, het bekende karbauwengat. Bij deze excursie maak je een  wandeling van ca. 3 uur langs prachtige rijst terassen door de kloof. De wandeling eindigt in Kota Gadang. Na een bezoek aan dit plaatsje ga je per openbaar vervoer of soms met een truck weer terug naar Bukittingi. 

Je kunt echter ook op eigen houtje al winkelend of per dokar (paard en wagen) Bukittinggi verder verkennen. Vooral de omgeving van Bukittinggi is ook de moeite waard. Even ten noorden van Bukittinggi ligt Batang Palapuh, waar tussen juli en november de reusachtige rafflesia bloeit, de grootste parasitaire bloem ter wereld. Het wordt moeilijk kiezen uit de vele mogelijkheden die Bukittinggi biedt.

Dag 10: Bukittinggi – Padang – Jakarta – Yogyakarta

Een reisdag vandaag. Je verlaat Sumatra en vliegt op je Indonesië rondreis vanaf de luchthaven van Padang via Jakarta naar het op Java gelegen Yogyakarta.

Dag 11: Yogyakarta / Excursie Borobudur

Vrije dag. De Kraton, het paleis van de sultan van Yogya, de vele batikateliers, zilversmederijen, de wajangpoppenwerkplaatsen en leerlooierijen, de bekende winkelstraat Jalan Malioboro, de straatjes en marktjes waar je uren rond kunt struinen: Yogya is een stad die bezoekers blijft boeien. Al deze kunstuitingen maken Yogya ook de plaats bij uitstek voor het kopen van souvenirs. Je kunt naar een voorstelling van het klassieke Ramayana ballet, een gamelan concert.

In de vroege ochtend kun je tijdens deze Indonesië groepsreis een optioneel bezoek brengen aan de wereldberoemde Borobudur, één van de grootste boeddhistische heiligdommen ter wereld. Dit uit de 9de eeuw na Christus daterende pelgrimsoord is opgebouwd uit verschillende terrassen, met maar liefst 15.000 verschillende reliëfs en 400 opengewerkte stoepa's en beeldt de weg naar het nirwana uit. Het is mogelijk om dit prachtige bouwwerk samen met een lokale gids die je er alles van kan vertellen te bekijken.

Dag 12: Yogyakarta – Prambanan – Solo – Tawangmanggu

Onderweg naar Tawangmangu bezoek je de net buiten Yogyakarta gelegen Prambanan tempel (entreegeld is inbegrepen in de reissom; eventuele lokale gids is niet inbegrepen). Dit in 850 na Christus gebouwde hindoeïstische tempelcomplex is van imposante schoonheid en geheel gewijd aan de goden Brahma, Shiva en Vishnoe.

Je volgende stop is Solo, ook wel bekend als Surakarta. Je hebt hier de gelegenheid om de plaats te bekijken waarbij je eventueel een bezoek kunt brengen aan het paleis Mangkunegara waar je een rondleiding met een gids kunt nemen. Langs tabak- en suikerrietvelden rijd je naar Tawangmanggu. Het hotel in de bergen is eenvoudig en is meer gericht op Indonesische vakantiegangers dan Westerse. De saté wordt bijvoorbeeld op je veranda geroosterd, en diverse Javaanse hapjes en drankjes worden op de parkeerplaats bereidt.

Dag 13: Tawangmanggu – Malang

Vanuit de mysterieuze en exotische Sukuhtempel kun je ’s ochtends een mooie wandeling van ongeveer drie uur door het ongerepte en weinig bezochte berggebied naar Tawangmangu maken. Als er nog tijd over is kun je aan het eind van de wandeling verkoeling zoeken bij een prachtig gelegen waterval.

Je rijdt naar het koele en oud-koloniale Malang. Gelegen in de bergen was Malang vroeger vanwege het aangename klimaat een populaire verblijfplaats voor koloniale gepensioneerden. De stad ligt op een mooie door vulkanen omringde hoogvlakte, 450 meter boven de drukkende hitte van het laagland. Het centrum van Malang kan uitstekend te voet worden bekeken.

Dag 14: Malang – Bromo

In de ochtend is er de gelegenheid om Malang te bezichtigen voordat je in de late ochtend vertrekt naar de Bromo. Deze vulkaan is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt in deze Indonesië groepsreis. Je kunt hier wandelen of paardrijden in een surrealistisch maanlandschap vol rokende kraters. Het is aan te raden om in de middag alvast een wandeling te maken door de ‘zandzee’ (zaklamp mee). In de middag is het hier vaak heerlijk rustig terwijl het ‘s ochtends druk zal zijn als iedereen naar Bromo gaat om de zonsopkomst mee te maken.

Dag 15: Bromo – Kalibaru / Wandelexcursie plantage

Je kunt optioneel ruim voor zonsopgang, na een nachtelijke wandeling of per jeep, vanaf een hooggelegen uitzichtpunt de zonsopkomst over de Bromovulkaan meemaken. Bij het eerste licht van de dag ontvouwt zich een onwerkelijk vulkaanlandschap in zijn prille en grillige contouren onder ons. Op de voorgrond prijkt de reeds uitgedoofde vulkaan Batok en op de achtergrond rookt de krater van de Semeru, een indrukwekkend decor. Na de zonsopkomst te hebben meegemaakt daal je weer af met de jeeps naar een horizontaal plateau dat je moet oversteken om bij de binnenste kraterrand te komen. De ruige, rotsachtige omgeving lijkt wel op een maanlandschap. Aangekomen bij de voet van de binnenste kraterrand moet je 246 treden omhoog klimmen naar de kraterrand. Het is een fantastisch gezicht wanneer het langzaam opkomen van de zon de omgeving verlicht en in een rozerode gloed zet.

Na dit avontuur ga je terug naar je hotel voor het ontbijt en rijd je door naar Kalibaru waar je overnacht in prachtig gelegen bungalowtjes nabij koffie, cacao en rubberplantages en voorzien van een zwembad. In de middag kun je een optionele wandelexcursie over de nabijgelegen plantages maken onder leiding van een lokale gids .

Dag 16: Kalibaru – Ubud

Het laatste traject op Java. Je rijdt naar Banyuwangi waar de afvaart van de veerboot naar Bali is. Een korte boottocht met de lokale ferry brengt je op Bali, het ‘Eiland van Goden en Demonen’. In het dagelijks leven van de Balinees is de strijd van het goed en kwaad, al dan niet symbolisch, vaak zeer nadrukkelijk aanwezig. Dit wordt dan ook in vele uitingen van de traditionele godsdienst van Bali, het Agama Hindu Bali, duidelijk gemaakt. De tegenstellingen komen echter minder zwart-wit naar voren dan wij soms denken. De Balinees beseft vaak dat het kwaad nodig is om ook het goede een kans te geven tot uiting te komen. Het is een druk bezocht eiland, maar het grootste gedeelte is echter onbekend.

In de loop van de middag kom je aan in Ubud, midden op het eiland. Ubud is het culturele centrum van Bali, vooral beroemd om zijn schilderkunst. De traditionele Balinese cultuur wordt hier in ere gehouden. Er zijn dan ook vaak religieuze ceremonies, dansvoorstellingen en feesten. Vrijwel zeker kun je hier een van deze kleurrijke festiviteiten meemaken.

Dag 17: Ubud

Deze vrije dag kun je genieten van dit kunstenaarsdorp met zijn prachtige tropische omgeving. Een wandeling of fietstocht door de rijstvelden en levendige dorpjes vol kindergelach, geklater van water en gesnater van eenden is heel verkwikkend. Of loop even de Monkey Forest Road af naar, de naam verraadt het al, het Apenbos waar je spelende makaken zult treffen die ook nog eens uitstekende fotomodellen blijken te zijn. Ook kun je je heerlijk laten verdwalen tussen de groene rijstvelden en het typische dorpsleven proeven waar het dagelijkse leven nog vervlochten is met de traditionele geloofsbeleving. Een ander optie is om te gaan raften op de Ayun-rivier, dwars door de schitterende jungle. In de avonduren kun je, naast heerlijk eten in een van de vele knusse restaurantjes, prachtige traditionele Barong- of Kecakdansen gaan bekijken.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Je kunt vandaag deelnemen aan een optionele fietstocht door de omgeving: In de morgen stap je dan op je fiets en vanaf het hotel rijd je eerst naar eenBalinese familie om te kijken hoe men daar leeft. Je wandelt een stukje door de rijstvelden en met een beetje geluk zie je hoe de rijst geplant of geoogst wordt. Vervolgens fiets je naar een dorpstempeltje en rijd je tussen de mooie sawa’s in de omgeving van Ubud weer terug naar het hotel waar je tegen de middag weer aankomt.

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur zodat onze reizen ook in de toekomst verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Shoestring compenseert al de CO2-uitstoot van je reis maar ook jij kunt ter plaatse het verschil maken. Shoestring geeft je daarom 10 tips voor op reis. Lees meer

Dag 18: Ubud – Sanur

Je gaat naar de gezellige badplaats Sanur. Hier beleef je nog even plezier aan zon, zee en strand. Voor de kust ligt een grote pier die de hoge golven van zee breekt. Op het aangename langzaam aflopende strand van Sanur kun je met een gerust hart zwemmen in de blauwe zee. Geniet van een zwoele tropennacht, ga je laatste souvenirs kopen of smul van een portie saté.

Dag 19: Sanur

Vrije dag. Lekker slenteren op het strand door de kabbelende golfjes, even zwemmen in de verkwikkende zee en nog rozig van een ontspannende Balinese massage in de schaduw van een overhangende palm je boek lezen; dit zijn enkele ingrediënten voor een prima ‘luier’ dag. Het centrum van Sanur telt vele winkels en restaurantjes. In de directe omgeving zijn diverse watersporten te beoefenen zoals surfen, waterskiën, duiken, zeilen en vissen.

Dag 20: Sanur

Vrije dag. Sanur is ook een goede uitvalsbasis om het wat minder bezochte Oost-Bali te ontdekken. Je kunt een dagtocht maken naar de Goa Lawa tempel, het dorpje Tenganan, het Waterpaleis van Tirtagangga en Ujung en het witte zandstrand Pasir Putih voor een duik in zee. Eventueel te combineren met een bezoek aan de grootste tempel van Bali, Besakih.

Dag 21: Sanur – Denpasar – Amsterdam

Nog enkele laatste uren op dit mooie eiland voordat je een transfer hebt naar het internationale vliegveld van Bali in Denpasar. Hier stap je op de internationale vlucht naar Amsterdam.

Dag 22: Amsterdam

Vol mooie herinneringen kom je aan in Amsterdam. Het nagenieten van een geweldige Indonesië rondreis kan beginnen!

NB: Voor groepen van 2 t/m 7 deelnemers is er een aanpassing in de reis betreffende de reisbegeleiding. Tijdens de reis is er een aparte Engelssprekende lokale gids voor Sumatra, en een andere voor Java & Bali. Hij/zij zal niet overal in hetzelfde hotel slapen als de groep. Vanaf 8 reizigers is de reis zoals beschreven, dus met één eigen reisbegeleider voor de hele reis.
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden