Alternate Text

Groepsreis Kenia & Tanzania

Op safari rond de evenaar - Reis voor singles

Boek v.a.   € 2 499,-
GROEPSGROOTTE: 6-20 | 16 DAGEN

Veelgestelde vragen

Index

1. Heb ik een visum voor Kenia nodig ?

Voor reizen naar Kenia is per 1 september 2015 een e-visum benodigd. Het is niet meer mogelijk om het visum voor Kenia aan te vragen bij de ambassade in Nederland / België.

U dient het e-visum voor vertrek geregeld te hebben. Wij verwijzen je graag naar de volgende officiële website voor het e-visum: www.ecitizen.go.ke

Volg de instructies op deze website. Vergeet niet om het e-visum uitgeprint mee te nemen op reis. Deze dien je bij aankomst in Kenia aan de immigratie te tonen. Je hebt voor alle reizen een single entry visum nodig ondanks dat je 2x Kenia in- en uit reist!!

Voor Tanzania, zie Tanzania informatie.

2. Hoe ziet de truck er uit ?

Tijdens de reis door Kenia en Tanzania reis je merendeels met een overland truck. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met comfortabele banken of touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van krukjes, tenten, matrasjes, een tafel, kook- en eetgerei. Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck zijn bergplaatsen voor de bagage en het proviand.
Je zit hoog en het geeft een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is

3. Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Kenia?

Aangezien de temperatuursverschillen per dag nogal verschillen, zijn laagjes kleding het handigste.

Houd er rekening mee dat er tijdens het rijden veel rijwind zal zijn en dat het daardoor best koud is. Je hebt dan echt een fleecetrui, windjack en lange broek nodig. Ook wordt er een paar keer overnacht op hoogte waardoor het ook erg afkoelt. Warme kleding dus zeker meenemen. Natuurlijk is het soms ook erg warm.

4. Heb ik een muskietennet nodig?

Tijdens onze kampeerreizen overnacht je in tenten. Een muskietennet is dan niet nodig, omdat de tent als muskietennet kan dienen, mits je de tent goed gesloten houdt. In Zanzibar hangt er in principe een muskietennet in de kamer. 

5. Welk schoeisel voor Kenia moet ik meenemen ?

Handig is het om een paar goedzittende sandalen en een paar dichte schoenen (die tegen vocht kunnen) mee te nemen.

6. Welke dingen (behalve kleding) zijn handig om mee te nemen ?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), een stekkerdoos (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de kampeerovernachtingen : een (hoofd)lamp, een slaapzak. Voor informatie over een wereldstekker kijk op wereldstopcontacten.nl

7. Zijn deze reizen ook geschikt voor kinderen?

Ja, het is mogelijk om deze reis ook met grotere kinderen te ondernemen (vanaf 12 jaar). We raden je aan om eerst contact op te nemen met een van onze specialisten. Zij kunnen je het beste adviseren over het reizen met kinderen.

8. Moet ik een slaapzak en een slaapmatje naar Kenia meenemen?

Het is raadzaam om een slaapzak mee te nemen. De nachten kunnen koud zijn. Een matje van ongeveer 4 cm dik stevig schuimrubber is voor iedereen aanwezig in de truck. Als je wat meer comfort wilt, kun je bv. een 'zelf opblaasbaar' matje meenemen. 

Een hoofdkussen is niet aanwezig. Sommige mensen kopen onderweg een leuke Masai deken voor de koudere nachten op de rand van de Ngorongoro krater. Maar een warme slaapzak is zeker nodig.

9. Hoe zien de tenten er uit?

De tenten zijn over het algemeen groene canvas koepeltenten. Ongeveer 1.60 meter hoog en soms ook nog hoger. Officieel zijn het 3 persoons tenten, waar je dan met maximaal 2 personen in ligt. In de zijkanten zitten ramen en een deur van muskietengaas.

10. Is het gevaarlijk om te kamperen in Kenia tussen wild?

Dieren zoeken mensen in principe niet op en een tentdoek is voor een wild dier hetzelfde als een muur. Wel is het belangrijk om de adviezen van de reisbegeleider op te volgen.

Vele campsites zijn omheind.

11. Kan ik mijn mobiele telefoon gebruiken in Kenia?

Het bereik met de mobiele telefoon is redelijk in Kenia. In de nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen heb je in het algemeen geen of slecht bereik. In de grotere steden is het bereik meestal wel goed. Vraag je eigen provider hoe de bereikbaarheid voor jou is.
In de grotere plaatsen kan je vaak internationaal bellen en internetten. De verbinding en snelheid wil nog wel eens te wensen overlaten.

Voor verdere informatie kan je even informeren bij je eigen provider.

12. Heb ik een muskietennet in Kenia nodig?

Tijdens de nachten dat er gekampeerd wordt, overnacht je in tenten. Een muskietennet is dan niet nodig, omdat de tent als muskietennet fungeert, mits je de tent goed gesloten houdt.
In de hotels zijn muskietennetten aanwezig als het nodig is. Voor het geval er ergens een gat in zit, kun je wellicht plakband of iets dergelijks meenemen om het af te dichten. Uiteraard kan er bij de receptie navraag gedaan worden of er in dat geval misschien nog een ander muskietennet op voorraad is.

13. Is drinkwater in Kenia overal verkrijgbaar?

Overal kan je veilig drinkwater in flessen kopen. Het is dus niet nodig om speciale zuiveringsmiddelen mee te nemen. Koop bij voorkeur grote flessen water, om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.

14. Kan ik (mobiel) bellen en internetten in Kenia?

Je mobiele telefoon heeft een redelijk goed bereik, behalve soms in nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen. In grotere steden is het bereik meestal goed (voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je eigen provider of op hun website kijken).
Wifi is soms aanwezig in de buurt van de recepties.

15. Welke valuta voor Kenia kan ik het beste meenemen?

Je kunt het beste een combinatie van euro's en dollars meenemen voor Kenia. Pinnen is mogelijk in de grotere steden en bij aankomst in Nairobi als je door de douane bent. (De reisbegeleider staat daar om daarover ook advies te geven). 

De entrees van de parken die optioneel zijn worden in US dollars afgerekend. Het kan wel in Euro's maar dan is het duurder.

Voor de hoogte van het zakgeldbedrag is er rekening gehouden met de uitgaven voor de uitgavenpot, de optionele excursies en andere uitgaven zoals bijvoorbeeld drankjes en entreegelden.

16. Welke inentingen voor Kenia heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

17. Hoe worden de maaltijden geregeld tijdens een kampeerreis?

De reisbegeleiding regelt de boodschappen en maaltijden.  Jullie krijgen 3 maaltijden per dag.

Het wordt van ieder verwacht dat je de reisbegeleider helpt bij het bereiden van de maaltijden.

De reisbegeleider houdt de administratie bij van de inkopen. 

Met de hoogte van het zakgeld is rekening gehouden met de uitgaven voor o.a. het eten, drinken en excursies.

18. Hoe zijn de campings in Kenia?

De tenten zijn over het algemeen groene canvas koepeltenten. Ongeveer 1.60 meter hoog. Officieel zijn het 3 persoons tenten, waar je dan met maximaal 2 personen in ligt. In de zijkanten zitten ramen en een deur, tevens voorzien van muskietengaas.

De campings zijn meestal vrij eenvoudig; weinig voorzieningen, ook de sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig. Er zal zeker niet altijd warm water aanwezig zijn.

19. Zjin er in Kenia oplaadpunten voor apparatuur en batterijen?

In elk geval bij de recepties van de hotels of kampeerplaatsen zijn er contactdozen waar je je apparatuur kunt opladen. Het is wel handig om een stekkerdoos mee te nemen, aangezien er soms vele apparaten op 1 stopcontact moeten. Op enkele plaatsen moet er voor het opladen van apparatuur een kleine vergoeding worden betaald.

 

20. Kan ik alleen in een tentje?

Als je alleen hebt geboekt, word je ingedeeld bij een andere reisgenoot van hetzelfde geslacht. Wil je er zeker van zijn dat je in een eigen tent slaapt, neem dan je eigen tent mee.

21. Wat is de beste tijd in Kenia om wild te zien?

In het algemeen is de beste tijd om wild te zien in Kenia van half december tot half maart en van juni tot eind oktober. In deze tijd is water schaars en zijn de dieren aangewezen op een klein aantal waterbronnen en rivieren, waardoor de concentraties dieren rondom deze plekken het hoogst is. Tijdens de grote regens (half maart tot eind mei) en kleine regens (eind oktober tot begin december) is het wild meer verspreid. De maanden juli t/m september zijn erg druk met toeristen van over de hele wereld, dus juni, januari en februari combineren misschien wel de beste van twee werelden: veel wild en niet al teveel toeristen. 

Op deze reis kom je hoe dan ook  het hele jaar door een enorme variëteit aan wilde dieren tegen. Olifanten, giraffen, tientallen verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, buffels, bavianen en spectaculaire vogels zoals maraboes, gieren, roofvogels en honderden soorten meer kom je zeker tegen. Je zult ook roofdieren tegenkomen zoals leeuwen of gevlekte hyena’s. Sommige dieren zijn aanzienlijk zeldzamer, zoals neushoorns, luipaarden, cheeta’s, wilde honden of bepaalde nachtdieren en daarvoor zul je geluk moeten hebben. Vogelliefhebbers worden rijk bedeeld, want de verscheidenheid aan soorten in Kenia is enorm.

22. Is er wifi aanwezig in Kenia ?

Soms is er wifi of een computer aanwezig bij de receptie.

23. Wat moet je invullen voor het verkrijgen een e-visum bij Select point of Entry?

Wat je moet invullen is het volgende :

Select Point of Entry by Air - Jomo Kenyatta Airport, Nairobi.

Select point of Entry by Road - Malaba

Index

1. Is er voor Tanzania een visum nodig?

Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, heb je voor deze reis een visum voor Kenia (single entry) en Tanzania (single entry) nodig.

Het visum voor Kenia is uitsluitend on line te krijgen via de officiële website van de Keniaanse overheid : www.ecitizen.go.ke

Het visum voor Tanzania is bijvoorbeeld te verkrijgen via onze partner die visa verzorgt. Op onderstaande links vind je alle informatie daarover. Begin 4 tot 6 weken voor vertrek van je reis met de aanvraag.

Wanneer je het visum voor Tanzania laat regelen via ons, dan brengen wij, naast de visumkosten, € 30,- bemiddelingskosten per persoon per visum in rekening. Je hoeft dan niet zelf 2x naar de betreffende ambassade(s).

Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

2. Wat is de beste tijd om wild te zien ?

Op deze reis kom je hoe dan ook het hele jaar door een enorme variëteit aan wilde dieren tegen, vaak in grote aantallen. Kuddes olifanten, giraffen, tientallen verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, buffels, bavianen en spectaculaire vogels zoals maraboes, gieren, roofvogels kom je hoe dan ook tegen. Je zult ook zeker roofdieren tegenkomen zoals leeuwen of gevlekte hyena’s. Sommige dieren zijn aanzienlijk zeldzamer, zoals neushoorns, wilde honden, luipaarden, cheetah's enf bepaalde nachtdieren. Daarvoor zul je geluk moeten hebben. Vogelliefhebbers worden rijk bedeeld, want de verscheidenheid aan soorten in Oost-Afrika is enorm.

Oost Afrika is absoluut één van de beste (zo niet de beste) plaats ter wereld om wild te spotten!

3. Hoe zijn de campings?

Je slaapt op diverse campings in koepeltentjes. Je zet de tent zelf op en breekt de tent ook zelf weer af. De campings hebben douches en toiletten. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat er geen warm water is. Hoewel het overwegend westerse toiletten zijn (met toiletbril) zijn er ook de zogeheten "Longdrops", een gat in de grond, oftewel de Franse toiletten. Op Zanzibar maken we gebruik van eenvoudige hotels met eigen sanitair. Als je even op het tabblad 'Accomodatie' klikt van je reis, dan krijg je een idee van hoe zaken er uit zien.

4. Zijn er kledingvoorschriften op Zanzibar ?

De bevolking van Zanzibar is voor het grootste deel islamitisch. Het dragen van broeken of rokjes (minimaal tot de knie) en shirtjes die je schouders bedekken wordt erg gewaardeerd.

5. Moet ik een slaapzak, matje en klamboe meenemen?

Voor onze kampeerreizen is het alleen nodig een slaapzak mee te nemen. Slaapmatjes zijn in de truck aanwezig. Een klamboe is niet noodzakelijk, omdat de tenten met gaas voorzien zijn. Op Zanzibar hebben we hotels die in principe wel voorzien zijn van klamboes. Mocht er ergens een gaatje in zitten, dan kan je bv. even bij de receptie om een nieuwe klamboe vragen.

6. Kunnen we de Kilimanjaro beklimmen en hoe werkt dat dan?

Het is mogelijk de Kilimanjaro te beklimmen als verlenging op de groepsreis. We bieden de 5- of 6 daagse Marango route aan. Je beklimt de Kilimanjaro in plaats van de dagen op Zanzibar; daar is rekening mee gehouden in de hoogte van de prijs die je betaalt voor de Kilimanjaro beklimming. De korting van de niet-genoten dagen in Zanzibar is dus al verwerkt in de meerprijs van de Kilimanjaro beklimming. Mocht je vervolgens toch nog Zanzibar willen bezoeken, dan kan je de reis verlengen met overnachtingen op Zanzibar. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen of kijken op de website. Onderaan de dag-tot-dag beschrijving vind je informative over de verlengingsmogelijkheden.

7. Welke vaccinaties voor Tanzania heb ik nodig ?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

8. Kan ik duiken of snorkelen in Tanzania?

Op Zanzibar zijn er duik- en snorkelmogelijkheden. Je kunt vanuit Stonetown gaan snorkelen of duiken. Ook in Nungwi is er een duikschool waar je allerlei tourtjes kunt organiseren.

9. Welke valuta naar Tanzania kan ik het beste meenemen ?

Je kunt het beste een combinatie van euro's en dollars meenemen voor Tanzania. Pinnen is mogelijk in de grotere steden en bij aankomst in Nairobi als je door de douane bent. (De reisbegeleider staat daar om daarover ook advies te geven). 

De entrees van de parken die optioneel zijn worden in US dollars afgerekend. Het kan wel in Euro's maar dan is het duurder.

Voor de hoogte van het zakgeldbedrag is er rekening gehouden met de uitgaven voor de uitgavenpot, de optionele excursies en andere uitgaven zoals bijvoorbeeld drankjes en entreegelden.

10. Waar verblijven we op Zanzibar ?

We overnachten in eenvoudige hotels met eigen sanitair op Zanzibar in Stonetown en in Nungwi. Stonetown is de hoofdstad van Zanzibar, waar vele restaurants en souvenirwinkeltjes zijn. Nungwi is de strandbestemming die we aanbieden, een plaats in het noorden van Zanzibar met zandstranden, restaurants en snorkel- en duikmogelijkheden. Het is mogelijk om je reis op Zanzibar te verlengen. Meer informatie staat klaar bij de dag-tot-dag beschrijving bij de laatste dag van de reis. 

11. Zanzibar, dat is toch zo'n strandbestemming ?

Zanzibar is veel meer dan alleen een strandbestemming! De hoofdstad Stonetown staat op de werelderfgoed lijst. Stonetown heeft een rijke historie, het is een sultanaat van Oman geweest en die sfeer is nog steeds te voelen.

Zanzibar is ook beroemd vanwege de specerijen die van oudsher worden geëxporteerd. Uiteraard zijn er ook prachtige stranden in Zanzibar en de strandlocatie waar onze reizen eindigen is Nungwi. Je kunt besluiten om de reis te verlengen in Stonetown of Nungwi.

12. Is er internet of wifi aanwezig in Tanzania ?

Soms is er Wifi op de camping maar zeker niet overal.

13. Wanneer vindt de grote trek plaats?

Veel reizigers willen graag iets zien van de grote trek, één van de meest spectaculaire gebeurtenissen in het dierenrijk, waarbij grote kuddes wildebeesten (gnoe’s), zebra’s en nog enkele antilopensoorten op weg zijn naar steeds nieuwe groene weidegronden op de 'oneindige' hoogvlaktes van de Serengeti en Masai Mara.

Overigens is het gebied waarin de beesten rondtrekken zo groot als Nederland, dus we kunnen geen enkele garantie geven dat we de migratie tegenkomen, maar op elk moment van het jaar behoren de Serengeti en de Masai Mara tot de meest dierenrijke plekken ter wereld, ook als de migratie er niet is. Tal van diersoorten migreren helemaal niet of in heel andere patronen, zoals heel veel achterblijvende wildebeesten en zebra's, buffels, olifanten, giraffen en tal van antilopen. Ook de grote katten; leeuwen, luipaarden en cheeta’s migreren niet. Eigenlijk is het dus (bijna) altijd een uitstekende tijd om deze schitterende gebieden te bezoeken, behalve tijdens de grote regens die ongeveer half maart beginnen en tot eind mei duren.

De grote trek neemt bijna een heel jaar in beslag. In het begin van het jaar verblijven de wildebeesten een tijd in het zuidoosten van de Serengeti (Ndutu vlakte), waar ze allen tegelijkertijd hun jongen krijgen. In maart/april/mei, gaat de trek van start en lopen ze naar het noorden. De kuddes zijn dan vaak te vinden in de omgeving van de centraal gelegen Seronera vallei of aan de westkant van de Serengeti.

Vanaf juni tot en met augustus-septmeber zijn ze de grens overgestoken en zitten ze in de Masia Mara in Kenia.

Een reis naar Oost Afrika plannen, specifiek tijdens de grote trek, is niet te doen. Het is immers één van de grootste wereldwonderen en wanneer de dieren ergens zijn is niet te zeggen. Een reis daarop plannen kan juist teleurstellingen geven. We kunnen je wel garanderen dat je veel dieren ziet!!

14. Voor algemene vragen over Oost Afrika, zie FAQ's Kenia.

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden