Menu
Alternate Text

Groepsreis Myanmar in 2 weken

Tropische trip door voormalig Birma

BOEK v.a. € 2.174,-
GROEPSGROOTTE: 2-24 | 15 DAGEN

Groepsreis Myanmar in 2 weken

Tijdens je reis is het mogelijk om deel te nemen aan door de reisbegeleiding ter plaatse aangeboden ‘losse’ excursies. Deze excursies zijn facultatief.

Om je een idee te geven van de kosten van deze excursies vermelden we hier de richtbedragen per persoon gebaseerd op de deelname van minimaal 6 deelnemers en de koers van o.a. de Birmese kyat. Door koersschommelingen kan de prijs veranderen. De bedragen zijn dus slechts bedoeld om je een indicatie van de kosten te geven. Omdat de entreegelden vaak veranderen, zijn deze niet opgenomen in de excursieprijs (tenzij expliciet vermeld).

Alle prijzen van de excursies zijn genoemd in euro's. Ter plekke is het mogelijk om de excursies ook in lokale munteenheid te betalen.

€ 10,-

Inlemeer – Verkenning Inlemeer, inclusief In Thein pagodes

Per boot vaar je vanuit Nyaungshwe naar het Inlemeer. Op het meer passeer je 'beenroeiers', vissers van de Intha-stam, die op een typische manier hun boot voortbewegen. Staand op een been op hun platte boot bewegen ze hun smalle vaartuig vooruit door te roeien met hun andere been, dat om de roeispaan is geslagen. Je ziet ook vissers, die vissen met grote kegelvormige netten. Ze spiegelen prachtig in het vaak rimpelloze water. Er is veel bedrijvigheid op het water, bootjes varen af en aan. In de dorpjes op en aan het meer zijn diverse ambachtlieden aan het werk, je kunt eventueel een zilversmid, een zijde- of sigarenfabriekje bezoeken.

Je vaart door sloten en kreken, langs paalwoningen met houten bruggetjes, je ziet paarse waterhyacinten en talloze watervogels. Dan kom je bij de meer dan 1000 tempels van In Thein (ook wel geschreven als In Dein). Sommige van de fraaie monumenten zijn deels bedekt onder de vegetatie als klimplanten en bamboe. Het lijkt wel een bos van torentjes. Men veronderstelt dat de pagodes ongeveer 500 jaar oud zijn.

's Middags verken je het meer verder. Je bekijkt de drijvende tuinen (kyunpaws), waarop de bevolking voornamelijk bloemen en groenten kweekt, als tomaten en aubergines. De drijvende akkers bestaan uit dicht verstrengelde waterhyacinten en wier, waartussen zich een dikke laag vruchtbare aarde verzameld heeft. De stroken met een breedte van slechts twee meter worden losgesneden van de oever en het water opgesleept. Heel apart om te zien hoe zo'n drijvend stuk 'land' wordt versleept. Vervolgens wordt het aan palen van bamboe verankerd en vanuit kleine smalle bootjes bewerkt.

Het meest opvallende bouwwerk aan het meer is de Phaung Daw U Paya, een pagode waar zich vijf met goud bedekte vormloze figuurtjes bevinden van zo'n dertig centimeter hoogte. Deze figuurtjes zijn uit de 12de eeuw stammende Boeddhabeeldjes, die door de gelovigen al eeuwenlang zo zijn volgepakt met bladgoud dat ze tot onherkenbare klompen vervormd zijn. Alleen mannen mogen de goudklompen benaderen en aanraken. Vrouwen mogen op een respectabele afstand toekijken...

Onderweg leg je ongetwijfeld aan bij het Ngahpe Kyaung, een teakhouten klooster op palen in het meer uit het midden van de 19de eeuw. Het is ook bekend als het 'klooster van de springende katten', vanwege de schare katten die hier woont. Monniken trainen de dieren al van jongs af aan om op commando door een hoepel te springen. Het schijnt erg moeilijk te zijn om katten kunstjes te leren, je kunt hier dus terecht spreken van monnikenwerk! In het klooster staan enkele fraaie Boeddhabeelden. Na afloop van de excursie vaar je terug naar Nyaungshwe.

Inbegrepen: vervoer per boot
Niet inbegrepen: maaltijden, drankjes, fooien
€ 14,-

Mandalay - Amarapura, Sagaing & Ava

In de directe omgeving van Mandalay ligt een aantal 'verlaten steden', voormalige hoofdsteden van oude koninkrijken: Amarapura, Sagaing en Ava. Sinds de val van Bagan hebben deze steden constant stuivertje gewisseld als hoofdstad van Myanmar. Je bezoekt tijdens deze excursie, die de hele dag in beslag neemt, een aantal zeer interessante plekken.

Eerst ga je naar de Mahamuni Paya in Mandalay, voor Birmese boeddhisten de tweede belangrijkste tempel van het land. Iedere Birmees hoopt eenmaal in zijn/haar leven deze heilige plek bezocht te hebben. De vier meter hoge Mahamuni Boeddha is van brons gegoten, maar omdat de talloze pelgrims bladgoud offeren dat op het beeld wordt aangebracht (dit mag overigens alleen door mannen gebeuren), heeft de Boeddha inmiddels een gouden laag van wel 15 centimeter dik! De Mahamuni Paya is een levendige tempel door het grote aantal gelovigen dat hier komt om te bidden en te offeren. De tempel zelf is ook prachtig in de verf gezet. Goud, purper en bruin.

Je rijdt verder naar het klooster Maha Ganayon Kyaung in Amarapura. In de keukens van het klooster worden enorme potten rijst klaargemaakt. Je ziet honderden monniken aanschuiven voor de lunch, hun laatste maaltijd van de dag. Soms mag je zelfs een kijkje nemen in de slaapkamers waar de monniken samen slapen op matjes. Je bezoekt ook een vlakbij gelegen zijdewerkplaats.

In Sagaing, aan de overzijde van de Ayeyarwady-rivier, heb je een mooi uitzicht over de brede waterstroom en een door de Britten aangelegde brug. Op de heuvels liggen meer dan 700 kloosters verspreid. De koepel van de Kaungmudaw-pagode is al van verre zichtbaar. In Sagaing kun je een zilverwerkplaats bezoeken.

Je steekt opnieuw de Ayeyarwady over en rijdt verder naar een parkeerplaats aan een zijrivier. Hier vandaan vertrekken kleine platte boten naar Ava (wat tegenwoordig bekend is onder de naam Inwa). In vijf minuten tijd steek je de rivier over (je betaalt de geringe kosten voor de ferry ter plekke). Ava is meer dan 400 jaar de hoofdstad van Birma geweest. Steeds weer werd de stad belegerd door vijandige volkeren, maar uiteindelijk leidde een zware aardbeving in 1838 tot de verwoesting van de stad. Ava is een kunstmatig eiland waar de tijd schijnt te hebben stilgestaan. Na de regentijd kun je optioneel in een paardenkar genieten van een prachtig landschap en tempels die schitteren in ondergelopen velden. De koetsier stopt tijdens de rit een aantal keer, zoals bij het Bagaya Kyaung, een klooster uit 1834 dat helemaal van teakhout is gemaakt. Ook mooi is het Maha Aungmye Bon, een klooster dat bijzonder is omdat het is gebouwd met bakstenen en versierd met traditioneel pleisterwerk. Ongewoon voor de tijd dat het werd gebouwd (1812). Nanmyin is een uitkijktoren van 27 meter hoog, die oorspronkelijk deel uitmaakte van het paleis van Bagyidaw. Tijdens de aardbeving van 1838 heeft de toren hevige schade opgelopen. Hij staat aardig uit het lood en wordt ook wel 'de scheve toren van Innwa' genoemd. Je kunt naar boven klimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving.

Terug richting Mandalay stop je in wederom in Amarapura, nu bij de indrukwekkende U Bein's-brug. Deze 1200 meter lange teakhouten loopbrug verbindt de oevers van het Taungthaman-meer. Dit is een ideale plaats om de zonsondergang te bewonderen en een drankje op één van de vele terrasjes te nemen. Ook kun je er voor kiezen een optioneel boottochtje op het meer te maken.

Inbegrepen: vervoer per airconditioned auto/bus
Niet inbegrepen: truck naar Sagaing Hill, ferry naar Inwa, tochtje per paard en wagen, maaltijden, drankjes, fooien
€ 23,-

Mandalay - Mingun & Sightseeing Mandalay

Deze excursie neemt een volle dag in beslag. Je vaart in een uur naar Mingun, wat ligt aan de overzijde van de Ayeyarwady-rivier. Tijdens de boottocht ervaar je het dagelijks leven op en aan het water en kijk je uit over het vlakke landschap met bergen aan de horizon. Bij aankomst valt je de witte Settawya Paya meteen op. Het is een holle overdekte stoepa uit 1811 die een marmeren voetafdruk van Boeddha huisvest. Aan de rivierzijde bij deze pagode staan een wachtersbeelden van 'chinthe', mythische dieren die op een kruising van draken en leeuwen lijken.

Het meest imposant zijn de overblijfselen van de Mingun-pagode. In 1790 is aan de bouw begonnen van wat eens de grootste pagode ter wereld zou moeten worden. Onderlinge twisten en een alles vernietigende aardbeving hebben er voor gezorgd dat de geplande 150 meter hoogte nooit is gehaald. Nu resteert slechts de nog steeds zeer imposante bakstenen sokkel van de pagode. De Hsinbyume Paya uit 1816, bestaat uit zeven witgeschilderde golvende terrassen die om de stoepa liggen. Het geheel doet denken aan een kolossale suikertaart.

Mingun heeft naast prachtige pagodes de grootste nog intact zijnde klok ter wereld. (Er is blijkbaar nog een grotere in Moskou, maar daar zit een scheur in). De klok is vier meter hoog en weegt 9000 kilo. Tegenover de bel is het ziekenhuis annex opvanghuis voor bejaarden. Hier komen mensen uit geheel Myanmar terecht die geen familie meer hebben die voor ze kunnen zorgen. Het ziekenhuisje schijnt volledig te draaien op giften van toeristen (zowel donaties als medicijnen).

Je vaart weer terug naar Mandalay. Hier bezoek je enkele van de traditionele werkplaatsen, waar bijvoorbeeld de flinterdunne bladgoud velletjes worden geslagen. Je bezoekt de Kuthodaw Paya, waar je de vijftien boeken van de Tripitaka (heilige boeddhistische geschriften) kunt bewonderen. Deze boeken zijn uithakt in 729 marmeren tableaus, die allemaal in een eigen sierlijke witte stoepa staan. Er schijnen meer dan 200 graveurs nodig te zijn geweest om deze tableaus te vervaardigen. Men beweert dat als je acht uur per dag leest (de stenen boeken zijn geschreven in de oude taal Pali), je 450 dagen nodig hebt om het complete boek te lezen.

Koning Thibaw (1859-1916) liet de Shwenandaw Kyaung, dat oorspronkelijk op het terrein van het Mandalay Palace stond, tijdens zijn regeerperiode afbreken, en buiten de paleismuren in zijn geheel weer opbouwen. Hierdoor is het een van de weinige koninklijke gebouwen die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog op Mandalay hebben overleefd. Koning Thibaw gebruikte het gebouw als meditatieruimte; het rustbed dat hij gebruikte is nog steeds aanwezig. Neem de tijd om dit houten klooster met traditioneel Birmees houtsnijwerk te bekijken. De talrijke kunstwerkjes aan de buitenkant zijn behoorlijk verweerd in de loop der jaren, maar aan de binnenkant is het houtsnijwerk nog in prima staat.

Mandalay's stadsgezicht wordt gedomineerd door de Mandalay Hill (230 meter). In het oosten heb je vanaf de heuvel uitzicht over het Shan-gebergte. In het zuiden Mandalay Palace en het centrum van Mandalay. In het westen kijk je uit over de Ayeyarwady.

Inbegrepen: vervoer per airconditioned auto/bus, boot naar en van Mingun
Niet inbegrepen: truck naar Mandalay Hill, maaltijden, drankjes, fooien