Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /
Alternate Text

Groepsreis Laos, Vietnam en Cambodja

Klassiek Indochina - Reis voor singles

Boek v.a.   € 2 199,-
GROEPSGROOTTE: 6-24 | 22 DAGEN

Groepsreis Laos, Vietnam en Cambodja

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Laos, Vietnam en Cambodja

Eventuele verlengingen van deze rondreis kun je onderaan het dagprogramma vinden.

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Chiang Khong

Chiang Khong

Chiang Kong is een grensplaats in het noorden van Thailand.

Pak Beng

Pak Beng

Pak Beng is een klein dorp waar één hoofdweg door loopt. Langs deze weg heb je volop de keus uit restaurants, meestal sfeervol gelegen aan de Mekong. |Laos

Vientiane

Vientiane

Als je in Ventiane bent moet je zeker niet de Wat Pha-That Luang tempel overslaan. Deze gouden tempel is de moeite waard om te bezoeken! | Laos

Hué

Hué

Struin door de oude keizerlijke hoofdstad Hué en bezoek de vele tombes, tempels en het oude keizerlijk paleis! |Vietnam

Hoi An

Hoi An

Beleef de kleurrijke stad met veel Chinese architectuur, Hoi An! |Vietnam

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City

Ontdek de prachtige stad, Ho Chi Minh City! |Vietnam

Phonm Penh

Phonm Penh

Bezoek Phonm Phen, en sla dan niet het Koninklijk over! Het prachtige gouden paleis is absoluut een bezoek waard. | Cambodja

Siem Reap

Siem Reap

Bezoek Angkor Wat in Siem Reap. Een prachtige dag gegarandeerd! | Cambodja

Bangkok

Bangkok

Ontdek Bangkok op een speciale manier. Houdt een Tuk Tuk aan en ga deelnemen aan het chaotische verkeer! |Thailand

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Vliegtuig Vertrek Amsterdam Vliegtuig
2 Bus, Vliegtuig Aankomst Chiang Rai - Chiang Khong Chiang Khong
3 Bus Chiang Khong - Houexay - Pakbeng Pakbeng (Laos)
4 Boot Pakbeng - Pac Ou - Luang Prabang Luang Prabang
5 Luang Prabang Luang Prabang
6 Luang Prabang Luang Prabang
7 Bus Luang Prabang - Vientiane Vientiane
8 Bus Vientiane - Savannaketh Savannaketh
9 Bus Savannaketh - Lao Bao - Hué Hué (Vietnam)
10 Hué Hué
11 Bus Hué - Marble Mountains - Danang - Hoi An Hoi An
12 Hoi An Hoi An
13 Bus, Vliegtuig Hoi An - Danang - Ho Chi Minh City Ho Chi Minh City
14 Ho Chi Minh City Ho Chi Minh City
15 Bus Ho Chi Minh City - Cu Chi - Tay Ninh - Moc Bai - Phnom Penh Phnom Penh (Cambodja)
16 Phnom Penh Phnom Penh
17 Bus Phnom Penh - Sambor Prei Kuk - Siem Reap Siem Reap/Angkor
18 Siem Reap / Angkor Siem Reap / Angkor
19 Siem Reap / Angkor Siem Reap / Angkor
20 Bus Siem Reap - Bangkok Bangkok (Thailand)
21 Vliegtuig Bangkok - Amsterdam Vliegtuig
22 Vliegtuig Aankomst Amsterdam Aankomst Amsterdam

1
16
5
10
20
28
8
3
14
12
19
1
0
9
0
0
0
2
0
186
294
274
1

Dag 1: Vertrek Amsterdam

Je vliegt vandaag via Bangkok naar Chiang Rai, waar je de volgende dag aankomt. Hier start jouw Laos, Vietnam en Cambodja groepsreis.

Dag 2: Aankomst Chiang Rai - Chiang Khong

Na aankomst in Chiang Rai ontmoet je de reisbegeleider en vervolg je je rondreis met de bus in ongeveer twee uur (114 km) naar het grensplaatsje Chiang Khong, mooi gelegen aan de Mekong rivier.

Dag 3: Chiang Khong - Houexay - Pakbeng

Vandaag verlaat je Thailand en vervolgt al vroeg je groepsreis in Laos. Laos is zo groot als Groot-Brittannië en er wonen zo'n 4,5 miljoen mensen, waarvan het grootste deel in dorpjes langs geitenpaadjes in de jungle. Het is vreemd om midden in Azië in een land terecht te komen dat in veel opzichten minder ontwikkeld is dan bijvoorbeeld Ethiopië of Zambia. Houd er dan ook rekening mee dat het reizen hier vaak moeizaam gaat. Goede verharde wegen zijn een zeldzaamheid.
Je steekt 's ochtends de Mekong over naar Houexay. Deze stad ligt midden in de Gouden Driehoek, en hier wordt dus veel opium gesmokkeld. Na de grensformaliteiten varen we per langzame boot naar Pakbeng (7 à 8 uur varen). Het is een avontuurlijke tocht over de Mekongrivier, die zich hier een weg slingert tussen de met woeste jungle begroeide oevers van Thailand en Laos. Langzaam zie je de prachtige omgeving aan je voorbij glijden. Je overnacht in Pakbeng, een klein dorpje aan de oever van de Mekong.

* Shoestring steunt: Primate Rescue Center (Hanoi, Vietnam)

Het Primate Rescue Center, bij het Cuc Phuong Nationaal Park ten zuidwesten van Hanoi, werkt aan de instandhouding van bedreigde apensoorten en de bescherming van hun leefomgeving. Dit doen zij door stabiele populaties in gevangenschap te vormen en deze uit te zetten in de natuur. Shoestring heeft "Pia" (rechts) geadopteerd. Het bezoek van dit project is geen onderdeel van deze reis. Lees meer

Dag 4: Pakbeng - Pac Ou - Luang Prabang

We varen met de langzame boot verder naar Luang Prabang, vandaag is het ook weer 7 à 8 uur varen via een schitterende route. Onderweg zie je het dagelijks leven op en langs de machtige Mekong aan je voorbij glijden.
Daar waar de Nam Ou-rivier uitmondt in de Mekongrivier, liggen de imposante grotten van Pac Ou. Ze bevinden zich in een steile kalksteenrots die loodrecht oprijst langs de rivier. In twee prachtige grotten staan duizenden Boeddhabeelden in alle vormen en maten, in de loop der eeuwen bijeengebracht door pelgrims. Sinds de 16de eeuw zijn de grotten in gebruik als boeddhistisch heiligdom. De prachtige ligging aan de rivier maakt deze grotten uniek. Het entreegeld voor de grotten van Pac Ou is inbegrepen in je reissom.
Je boottocht eindigt in het stadje Luang Prabang. UNESCO heeft Luang Prabang tot Werelderfgoed bestempeld vanwege de unieke Frans koloniale en Laotiaanse architectuur.

Dag 5: Luang Prabang

Vrije dag. Het bijzondere plaatsje Luang Prabang is één van de absolute hoogtepunten van deze afwisselende groepsreis door het klassieke Indochina. Hier, 'in the middle of nowhere', staat plotseling een rustiek stadje, gebouwd rondom een granieten heuvel in een meander van de Mekongrivier. Eeuwenlang was dit stadje voor buitenstaanders nauwelijks bereikbaar. Na de dood van koning Suliya Vongsa werd Luang Prabang in 1694 de hoofdstad van een nieuw koninkrijk. Het bestaan van dit nieuwe koninkrijk werd tot ruim in de 20ste eeuw getolereerd, eerst door de Fransen en later door de verschillende Laotiaanse regeringen. Pas in 1975 werd de laatste koning afgezet door de communistische Pathet Lao.

Luang Prabang is een bijzonder rustgevende stad. Het is vooral schitterend om te zien hoe tientallen tempels met duizenden monniken hier het beeld bepalen. De tempels en de oude Franse bungalows zijn de stille getuigen van de roemruchte geschiedenis van deze plaats. De koning woonde hier tot maar enkele decennia geleden in wat nu een mooi museum is. Klein, maar schitterend gedecoreerd vormt het paleis de achtergrond voor een collectie boeddha's en andere kostbare voorwerpen, overwegend in goud, die zijn weerga niet kent.
De avondmarkt met veel handgemaakte souvenirs is ook de moeite waard.
De mooiste tempel in Luang Prabang is Wat Xieng Thong. De tempel is rijk gedecoreerd en heeft een prachtig mozaïek met 'the tree of life' in een van de tempel muren. Ook verschillende andere tempels zijn een bezoek meer dan waard en: alles ligt zowat op loopafstand! Vanaf de top van de heuvel waarop de Phu Si-tempel is gebouwd, heb je een schitterend uitzicht over Luang Prabang en omgeving. Vooral met zonsondergang is het uitzicht hier bijzonder. Inmiddels hebben rugzakreizigers het stadje ontdekt en is er een sfeer ontstaan die veel lijkt op het Kathmandu van eind jaren '60. Je kunt 's avonds heerlijk eten aan de Mekong rivier of op één van de gezellige terrasjes in de hoofdstraat.

Dag 6: Luang Prabang

Vrije dag. Je hebt de tijd om rustig rond te kijken. Wie wil kan 's ochtends vroeg langs de kant van de hoofdstraat gaan staan om de monniken te zien die aalmoezen gaan halen. Vrouwen hebben mandjes met rijst en groenten klaarstaan, en ze stoppen een handje vol in het mandje van iedere monnik.

Heb je genoeg tempels gezien, dan kun je op eigen gelegenheid (als je geen excursiepakket geboekt hebt) of met de groep de op 32 km van Luang Prabang gelegen Kuang Si-watervallen bezoeken. Het is ongeveer drie kwartier rijden met een taxi of brommertje. De watervallen zijn mooi, de weg ernaar toe en de dorpjes waar je langs komt, zijn de moeite waard. Je kunt hier pootje baden en zelfs een plonsje wagen. Vlakbij Luang Prabang zijn een paar dorpen waar stoffen worden geweven met traditionele kleuren en motieven. 's Avonds zijn er verschillende restaurants die de specialiteit van Luang Prabang serveren, heerlijke waterkers-salade. Tegen tien uur wordt het echter al stil in de stad en na elven zie je bijna niemand meer op straat.

Dag 7: Luang Prabang - Vientiane

Een lange reisdag van circa tien uur (386 km) brengt je via een prachtige route naar de slaperige hoofdstad van Laos, Vientiane. Dit is tevens de grootste stad van het land, maar de sfeer is erg dorps en er rijden niet heel veel auto’s. Een bekend herkenningspunt in de stad is de overwinningspoort, de Patuxai. Het is de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe in Parijs en een ode aan de Laotianen die gestorven zijn in de oorlogen voorafgaand aan de revolutie.

Hoe groen kun je gaan? TIP

's Avonds kun je aan de oever van de Mekongrivier op de avondmarkt de zichzelf vermakende jeugd gadeslaan of door het gezellige oude centrum dwalen. De sfeer is heel gemoedelijk. Door de nabijheid van Thailand kun je van alles kopen in Vientiane. Er zijn diverse supermarkten, een grote markt en een aantal leuke winkeltjes waar je kleding en souvenirs kunt kopen. Het meeste vlees dat in Laos wordt gegeten is van geschoten wild, dus zo kan het voorkomen dat je stukken hagedis, gordeldier of lekkere dikke kikkers kunt kopen op de markt voor het avondmaal.

Dag 8: Vientiane - Savannaketh

Je vervolgt je Laos, Vietnam & Cambodja rondreis in acht uur naar Savannaketh (450 km rijden). Dit is met iets minder dan 50.000 inwoners de vierde stad van Laos. De stad heeft enkele mooie tempels met aardige monniken. Savannaketh ligt strategisch aan de Mekong en aan de landroute tussen Thailand, Laos en Vietnam.

Dag 9: Savannaketh - Lao Bao - Hué

Via de grensstad Lao Bao rijd je naar Vietnam. De totale reisduur voor vandaag is circa zes uur (167 km). Na de grensformaliteiten en een mooie rit kom je aan in de oude keizersstad Hué. De ruimtelijk vormgegeven stad met zijn Franse gebouwen en brede lanen biedt veel sfeer. Het belangrijkste oriëntatiepunt van deze stad is de Huong Giang, de 'prettigruikende rivier', ook wel Parfumrivier genoemd.

Dag 10: Hué

Vrije dag. Hué is de voormalige hoofdstad en zetel van de Vietnamese keizers. In 1945 werd Bao Dai, de laatste keizer, afgezet. In Hué en omgeving zijn diverse monumenten die herinneren aan dit glorieuze verleden. Je kunt een kijkje nemen in de Verboden Paarse Stad. Het voormalige Keizerlijk Paleis, de Verboden Paarse Stad, ligt in het centrum van de huidige stad. Het geheel doet denken aan de Verboden Stad in Beijing, China, maar dan in een kleinere uitvoering. Helaas hebben Hué en ook de Verboden Stad tijdens het Tet-offensief in 1968 erg te lijden gehad van de beschietingen en bombardementen. Met behulp van diverse organisaties wordt de Verboden Stad echter stukje bij beetje weer in ere hersteld. Het is één van de weinige grootse bouwwerken uit Vietnams historie.

* Wist je dat... Shoestring de CO2 uitstoot van al haar reizen standaard compenseert?

Wij zijn de eerste grote reisorganisatie die vanaf 1 januari 2016 de CO2-uitstoot van al onze reizen volledig compenseert. Shoestring maakt jouw vlucht én reis ter plaatse klimaatneutraal! In samenwerking met FairClimateFund steunen wij het Basa Magogo project in Zuid-Afrika. Zo willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld! Lees meer

Dag 11: Hué - Marble Mountains - Danang - Hoi An

Er staan in Hué en omgeving diverse monumenten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Denk hierbij aan de Tempel voor de Tombe van keizer Minh Mang, het complex van de Tempel voor Aanbidding van de Negen Nguyen Lords (Thai Mieu), de Tombe van keizer Tu Duc en het complex van het Audiëntiepaleis (Dien Can Chanh). De 21 meter hoge Thien Mu-pagode ligt op de noordelijke oever van de Parfumrivier en heeft zeven verdiepingen. Hij werd gebouwd in 1844 en was lange tijd hét symbool van Vietnam. Op elke verdieping staat een ander Boeddhabeeld. Achter de pagodetoren ligt een mooi tempelhof. Deze ochtend kun je een facultatieve boottocht over de Parfumrivier maken naar de keizerlijke graftombes en pagodes even buiten de stad.

Met de bus reis je via de Baai van Lang Co en de bekende 'Wolken-pas' in vier à vijf uur naar Hoi An. Onderweg maak je een paar interessante stops (eventuele entreegelden zijn niet inbegrepen). De reis loopt vlak langs de kust met haar prachtige ongerepte baaien en stranden. Bij de baai van Lang Co is er gelegenheid om te zwemmen en te lunchen.

Vlakbij de stad Danang stop je bij de Marble Mountains. Dit is een in het vlakke land gelegen heilige rotsformatie die doorweven is met grotten en spelonken. Ten tijde van de Vietnamoorlog was het een schuilplaats voor de Viet Cong. Nu is het een boeddhistisch heiligdom. De vele beelden die in de verschillende grotten staan en de fascinerende tempeltjes, getuigen hiervan. Je kunt over een lange trap naar de top klimmen en van het weidse uitzicht genieten. Maar dat zal zeker gepaard gaan met de nodige zweetdruppels.

Voordat je in Hoi An aankomt, is het Cham Museum in Danang wel een bezoekje waard. Het museum heeft de grootste verzameling Cham-beeldhouwkunst ter wereld; de collectie telt meer dan 300 beelden van zandsteen. De beelden dateren uit de 7de tot de 15de eeuw. De beelden uit de periode tot de 10de eeuw verraden voornamelijk hindoe-invloeden uit India en Indonesië. In de periode tussen de 10de en 15de eeuw overheersten Khmerinvloeden uit Cambodja.

Dan arriveer je in Hoi An, het voormalige Faifo, waar je de nacht doorbrengt.

Dag 12: Hoi An

Vrije dag. Hoi An is een stadje met traditionele huizen. Het wordt door veel reizigers als een van de meest sfeervolle en leukste plaatsen van Vietnam ervaren. Bezoek er de fotogenieke markt, met manden vol exotische vissoorten, garnalen, groente of fruit. Talrijke oude, vaak houten huizen en historische gebouwen getuigen van het verleden. Enkele van de oude Chinese huizen zijn geopend voor bezoekers. De inrichting van deze huizen ziet er nog hetzelfde uit als eeuwen geleden. Ook een aantal oude Chinese tempels is nog steeds in gebruik. De ‘oude stad’ van Hoi An is door UNESCO geplaatst op de Werelderfgoedlijst.

In Hoi An kun je je tijd indelen zoals je dat zelf wilt. De één zal een lange fietstocht gaan maken door de landelijke omgeving, een ander zal heerlijk bijkomen aan het nabijgelegen Non Nuoc-strand.

Liefhebbers van opgravingen zullen zeker een bezoek willen brengen aan de ruiïnes van My Son. De gelijknamige opgravingen liggen op ongeveer dertig kilometer afstand van Hoi An. Met een gehuurde auto of een brommertje is deze plek goed te bereiken. My Son was het politieke en religieuze centrum van het Chamvolk dat van de 4de tot de 13de eeuw de heerschappij voerde in Vietnam. Hoewel ook hier de oorlog haar sporen heeft nagelaten, is het nog steeds een interessante en sfeervolle plaats om te bezoeken. Voor dit uitstapje naar My Son heb je minimaal de halve dag nodig.

Dag 13: Hoi An - Danang - Ho Chi Minh City

In de ochtend rijd je naar Danang, waarvandaan je in de ochtend een vlucht neemt (de geplande vertrektijd is onder voorbehoud) naar Ho Chi Minh City (HCMC), de nieuwe naam sinds 1975 voor Saigon.

Na aankomst op de luchthaven maak je een kennismakingstour door de stad (deze stadstour is inclusief je reissom). Je passeert de voormalige Amerikaanse ambassade op Le Duan-straat. Bijna iedereen zal zich wel het dramatische vertrek van de Amerikanen herinneren vanaf het dak van de ambassade op 30 april 1975. Ook zie je het voormalige presidentiële paleis. Opvallend zijn de Notre Dame-kathedraal en het Hoofdpostkantoor dat duidelijk Franse invloeden laat zien. In de Dong Khoi-straat, (voorheen Rue Catinat) huurde de befaamde schrijver Graham Greene een appartement. Tijdens deze korte kennismakingstour zijn er geen stops, je hebt daarna voldoende tijd de stad te verkennen.

Dag 14: Ho Chi Minh City

Vrije dag. Ho Chi Minh City heeft ruim zeven miljoen inwoners. Je kunt uren dwalen door deze bedrijvige stad; het lijkt alsof iedereen hier onderweg is, ergens naar toe op de fiets of een brommer. Iedereen is druk bezig met bouwen, timmeren of handelen. Heerlijk eten wordt verkocht op straat en in de talloze kleine restaurantjes, waar je natuurlijk moet eten met eetstokjes.

HCMC is rijk aan pagodes, tempels en kerken. De Giac Lam-pagode, de oudste van de stad, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Een bezoek aan Cholon, de bruisende Chinese wijk met talloze Chinese tempels en huizen, is zeker aan te raden. In Cholon vind je ook de grootste overdekte markt van de stad, waar de meest uiteenlopende zaken te koop zijn.

In Ho Chi Minh City zijn enkele interessante musea, waaronder het unieke Museum van Oorlogsherinneringen (vroeger van Amerikaanse Oorlogsmisdaden genoemd) en het Historisch Museum. In de stad zijn ook nog koloniale panden bewaard gebleven. Een mooi voorbeeld daarvan zijn het postkantoor en het oude stadhuis. Ook vind je hier vele leuke restaurantjes en ateliers waar moderne en oude schilderijen minutieus worden nageschilderd. De fiets is het ideale middel om de stad te verkennen.

Dag 15: Ho Chi Minh City - Cu Chi - Tay Ninh - Moc Bai - Phnom Penh

Je reist vandaag van Vietnam naar Cambodja. De reisafstand is slechts 140 km, maar met de stops onderweg (Cu Chi en Tay Ninh) en de grensformaliteiten doe je er zo’n 8-9 uur over. Eventuele entreegelden bij stops onderweg zijn niet inbegrepen. Je vertrekt al vroeg vandaag, om op tijd in Tay Ninh te kunnen zijn voor de dienst van 12 uur.

Je rijdt eerst naar Cu Chi, het indrukwekkende ondergrondse tunnelnetwerk van waaruit de guerrilla werkte tijdens de Vietnamoorlog. Het complex werd al in de jaren veertig door de Viet Minh met de hand (!) gegraven om de Franse overheersers en de Japanse bezetters te bestrijden. Later gebruikten de guerrillastrijders van de Viet Cong dit ongeveer 240 km lange netwerk van tunnels als basis voor verrassingsaanvallen op de Amerikanen. De tunnels zijn verdeeld over verschillende verdiepingen, inclusief ondergrondse ziekenhuizen, keukens en andere voorzieningen. Via de tunnels waren de omliggende dorpen met elkaar verbonden en konden de bewegingen van de Amerikaanse troepen in de gaten worden gehouden. Tijdens de jarenlange strijd die de Viet Cong tegen het Amerikaanse en Zuid-Vietnamese leger voerde, is het de tegenstander nooit gelukt om het gehele tunnelstelsel te ontdekken of te veroveren. Nog steeds is het mogelijk om af te dalen in de tunnels en zo een beetje te ervaren hoe mensen hier geleefd, geleden en gevochten hebben.

Je reist verder naar de stad Tay Ninh, het centrum van de typisch Vietnamese Cao Dai godsdienst. Cao Dai is het product van een poging een ideale godsdienst te creëren door samensmelting van verscheidene godsdiensten en filosofieën van oost en west. Dit heeft een interessante en kleurrijke ideologie opgeleverd die momenteel rond de drie miljoen aanhangers heeft, voornamelijk in de Tay Ninh provincie. Om 12 uur kun je de ceremonie bijwonen in de extravagante tempel die het midden houdt tussen een Franse kerk en een Disneykasteel.

Je steekt de grens over bij Moc Bai en reist vervolgens naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Na aankomst kun je deze bruisende stad alvast verkennen. Phnom Penh is een sfeervolle plaats met een brede boulevard aan de Tonle Sap-rivier, vol restaurants en terrasjes. Langs de boulevard is het leuk wandelen, en in de zijstraatjes vind je veel gezellige marktjes vol groenten en fruit. Het uitgaansleven is bruisend; je vindt hier alles, van discotheken tot nightclubs. Je kunt je ook heerlijk laten masseren door de blinde masseurs van 'Seeing Hands'.

Dag 16: Phnom Penh

Vrije dag. Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, met zijn meer dan een miljoen inwoners, werd volgens de legende gesticht in 1372 door een rijke dame met de naam 'Penh'. 'Phnom' is de Khmer naam voor 'berg'. Sindsdien heeft de stad deze naam behouden. In 1975 werd op bevel van de toenmalige leider Pol Pot praktisch heel Phnom Penh ontruimd. Haar bewoners werden in het kader van de heropvoeding naar het platteland gestuurd. Phnom Penh werd een spookstad en grotendeels vernietigd. De Tuol Sleng-gevangenis en de Choeung Ek, beter bekend onder de naam Killing Fields, getuigen van het gruwelijke bewind van Pol Pot en zijn Rode Khmer. Indrukwekkend is een facultatief macaber bezoek aan deze 'Killing Fields', het monument ter herdenking van de vele slachtoffers die het Rode Khmerregime heeft gemaakt.

De laatste jaren is Phnom Penh hard op weg om een mondaine stad te worden. In hoog tempo breidt de stad zich uit. De meeste culturele bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Maar het is ook heel makkelijk om je achterop een brommertje naar verschillende bezienswaardigheden te laten brengen. Brommertaxi's zijn in Cambodja hét vervoermiddel binnen steden.

Het Nationaal Museum heeft een prachtige collectie historische Khmerkunst. Een andere attractie is Wat Pra Keo: een uniek bouwwerk dat werd herbouwd door koning Sihanouk en waarin 5.800 kg zilver zit verwerkt, zeker de moeite waard. In deze tempel vind je ook een Boeddha gemaakt van negentig kilo puur goud, belegd met tienduizend diamanten. Vlakbij de 'Zilveren Tempel' met een vloer van zilveren stenen, ligt het Koninklijk Paleis dat voor een gedeelte te bezichtigen is.

Wie nog gauw enkele souvenirs wil kopen, mag een bezoek aan de Russische markt zeker niet overslaan. Je vindt er werkelijk alles; van aardewerken kommen tot hangmatten, zijden stoffen en zilverwerk. Op deze markt zijn tal van lokale restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. De centrale markt in Art Deco stijl is altijd vol leven en in het midden heb je een grote afdeling met goud- en juwelenstalletjes.

Dag 17: Phnom Penh - Sambor Prei Kuk - Siem Reap

Je vervolgt je rondreis door Cambodja van Phnom Penh in 6½ uur (314 km) naar Siem Reap.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Onderweg stop je bij Sambor Prei Kuk, één van de voorlopers van de Angkor-tempels. Dit is een zogenaamd 'Community Based Tourism' project. Alle opbrengsten hier gaan rechtstreeks naar de lokale bevolking. 

Je arriveert in Siem Reap, de 'toegangspoort' tot het beroemde Khmer heiligdom Angkor, dat uiteraard op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Na aankomst kun je je pijnlijke ledematen laten masseren door de blinden van het Angkor Massage-instituut. Siem Reap heeft een leuke overdekte markt waar je in de eetkraampjes lekker Cambodjaans kan eten. Probeer eens 'amok', een romige vis-curry die geserveerd wordt in een kokosnoot.

Dag 18: Siem Reap / Angkor

Vrije dag. Angkor was vanaf de 10de eeuw de hoofdstad van het machtige Khmerrijk en staat vol prachtige ruïnes. Dit gigantische complex van niet minder dan 110 tempels wordt beschouwd als één van de architectonische wereldwonderen. De tempels zijn in de loop van honderden jaren opgebouwd door diverse heersers van het Khmerrijk. In de loop der eeuwen is Angkor echter ’verdwenen’ in de jungle, in de vergetelheid geraakt en overwoekerd door de begroeiing.

Twee vrije dagen heb je om de tientallen monumenten te bekijken. Je kunt dit doen per brommertaxi of, nog leuker, met een remorque-moto, een brommer met aanhangwagentje. Sommige van de fraaie tempels zijn inmiddels gerestaureerd, andere zijn nog deels overwoekerd door de jungle. Zeker in díe tempels met hun vele gravures hangt een mystieke sfeer. Gigantische woudreuzen in de Ta Prohmtempel omklemmen de rotsblokken, tempelmuren en -daken en meterslange dikke boomwortels kronkelen er zich door de ruïnes. Er zijn tientallen tempels die je kunt bezoeken, maar sla zeker Angkor Wat, Angkor Thom en Banteay Srei niet over. De beroemde Angkor Wat werd gebouwd door koning Suryavarman II en in de 12de eeuw opgedragen aan de hindoegod Vishnoe. Deze imposante tempel is het mooist bij zonsondergang en zonsopgang.

Tegen de schemering kun je vanaf de hooggelegen Bakhengtempel, vlakbij Angkor Wat, over het bosrijke gebied uitkijken, waarbij je een prachtig uitzicht over Angkor Wat hebt. Angkor Thom bestaat o.a. uit de Bayontempel, gebouwd door koning Jayavarman VII aan het einde van de 12de eeuw. Indringende stenen gezichten kijken je aan. In het midden van de Bayontempel zie je een beeld van Boeddha met aan zijn zijde Vishnoe naar het Westen en Shiva naar het oosten gericht. Bij zonsopgang komt deze tempel door de specifieke lichtinval het best tot zijn recht.

Let op: Voor een bezoek aan het tempelcomplex van Angkor Wat koop je bij de ingang een strikt persoonsgebonden entreebewijs. Een toegangspas voor 1 dag kost 37 US$, voor 3 dagen betaal je 62 US$ (prijswijzigingen onder voorbehoud).

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur zodat onze reizen ook in de toekomst verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Shoestring compenseert al de CO2-uitstoot van je reis maar ook jij kunt ter plaatse het verschil maken. Shoestring geeft je daarom 10 tips voor op reis. Lees meer

Dag 19: Siem Reap / Angkor

Vrije dag. Je kunt er voor kiezen om op eigen gelegenheid een bezoek te brengen aan het even verderop gelegen schitterend bewerkte Banteay Srei-complex . Als je Banteay Srei wilt bezoeken, moet je eerst een tocht maken van zo'n 30 kilometer door de rijstvelden. De tempel op zich is misschien niet de meest indrukwekkende, maar de vele reliëfs en sculpturen in het complex behoren tot de meest verfijnde van Angkor.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Wanneer je uitgekeken bent op de tempels, kan de reisbegeleider een excursie organiseren naar Preak Tuol, een beschermd vogelreservaat. Aan het einde van het regenseizoen, wanneer het water in de Mekong afneemt, ontstaat hier een uniek ecosysteem voor zeldzame watervogels en amfibieën. Vanuit een motorboot zie je de traditionele vissersdorpen met zijn drijvende scholen, winkels en restaurants en de vreemde 'flooded forests' langzaam aan je voorbijglijden.

Dag 20: Siem Reap - Bangkok

Vandaag gaan we van Siem Reap met de bus naar Bangkok (440 km) waar je nog een laatste overnachting hebt. Deze tocht duurt 4 tot 6 uur en dit kan in het regenseizoen oplopen tot 8 uur.

Dag 21: Bangkok - Amsterdam

Vanaf de luchthaven van Bangkok brengt het vliegtuig je weer terug naar Nederland.

Het kan voorkomen dat je gebruik maakt van een dagvlucht. In dat geval heb je nog een overnachting in Bangkok en vertrek je op dag 22 vanuit Bangkok naar Amsterdam, waar je nog diezelfde dag aan zult komen.

Dag 22: Aankomst Amsterdam

Vol mooie indrukken over het klassieke Indochina kom je aan in Amsterdam. Het nagenieten van deze Laos, Vietnam en Cambodja rondreis kan beginnen.

NB: De genoemde reisduur per dag is uiteraard bij benadering.

Verleng je reis

 • Verlenging Koh Samet
  Het is mogelijk (opgeven bij boeking!) een vierdaagse verlenging aan te vragen naar het Thaise eiland Koh Samet. Je programma is dan als volgt: Dag 21 - bus van Bangkok naar Ban Phe pier, boot naar Koh Samet;
  Dag 22 - Koh Samet;
  Dag 23 - Koh Samet
  Dag 24 - Boot naar Ban Phe pier, bus van Ban Phe pier naar de luchthaven in Bangkok voor je terugvlucht naar Nederland;
  Dag 25 - Aankomst Amsterdam*.

  *Indien je gebruik maakt van een dagvlucht, vertrek je op dag 24 van Koh Samet en reis je naar de luchthaven van Bangkok om nabij de luchthaven te overnachten zodat je op dag 25 voldoende tijd hebt om in te checken voor je terugvlucht naar Amsterdam waar je diezelfde dag nog aankomt.


  De kosten van deze verlenging zijn op basis van deelname van minimaal twee personen (vanaf €325,- per persoon). Mocht je deze verlenging alleen boeken, dan komt daar nog een eenpersoonskamertoeslag bij van €199,-. Daarnaast is de prijs van de verlenging op aanvraag in verband met de afwijkende vlucht. Na de boeking krijg je een prijsopgave.

  Inbegrepen bij de verlenging: privétransfer van Bangkok naar Koh Samet; hotelovernachtingen met ontbijt; privétransfer van Koh Samet naar de luchthaven.

  Niet inbegrepen bij de verlenging: transfer van de haven in Koh Samet naar het hotel en v.v.; entreegelden; ferry; overige maaltijden, excursies

  De richtprijs van de entree voor Koh Samet is 200 baht (+/- 5 euro) per persoon. De richtprijs voor de ferry van Ban Phe naar Koh Samet en v.v. is 200 bath (+/- 5 euro) per persoon. Deze prijzen kunnen gedurende het jaar veranderen.
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden