Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /
Alternate Text

Groepsreis Transsiberië Express

Van Moskou tot Beijing - Reis voor singles

Boek v.a.   € 2 699,-
GROEPSGROOTTE: 6-18 | 18 DAGEN

Groepsreis Transsiberië Express

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Transsiberië Express

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Moskou

Irkutsks

Listvijanka

Naushki

Terelj NP

Datong

Datong

Vanuit Datong bezoek je de grotten van Yungang en het ‘Hangende Klooster.' In de Yungang grotten vind je de oudsteboeddhistische beeldhouwwerken van China, sommige zijn maar liefst twintigmeter hoog. |China

Beijing

Beijing

Beijing, een stad met ontzettend veel monumenten zoals het Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad, de Tempel van de Hemel en de vele mooie stadsparken. Niet ver van Beijing vind je de Chinese Muur. | China

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Bus, Vliegtuig Amsterdam - Moskou Moskou
2 Moskou Moskou
3 Bus, Trein Moskou - Transsiberië Express Transsiberië Express
4 Trein Transsiberië Express Transsiberië Express
5 Trein Transsiberië Express Transsiberië Express
6 Trein Transsiberië Express Transsiberië Express
7 Bus, Trein Transsiberië Express - Irkutsk - Bajkalmeer Bajkalmeer
8 Bajkalmeer Bajkalmeer
9 Trein Bajkalmeer - Irkutsk Irkutsk
10 Trein Irkutsk - Transsiberië Express Transsiberië Express
11 Bus, Trein Transsiberië Express - Ulaan Baatar - Terelj Terelj gerkamp
12 Terelj Terelj gerkamp
13 Bus Terelj - Ulaan Baatar Ulaan Baatar
14 Trein Ulaan Baatar - Transsiberië Express Transsiberië Express
15 Trein Transsiberië Express - Beijing Beijing
16 Beijing Beijing
17 Beijing Beijing
18 Vliegtuig Beijing - Amsterdam Amsterdam

1
18
5
10
20
29
8
4
14
14
21
1
1
9
0
0
0
2
0
189
305
280
3

Dag 1: Amsterdam - Moskou

Een vlucht brengt je van Amsterdam naar Moskou. De reisbegeleider haalt je af van de luchthaven en brengt je naar het hotel, dat op een uurtje rijden van het vliegveld ligt. Nadat de eerste afspraken met de groep zijn gemaakt, kun je nog even de stad in op verkenningstocht.

Natuurlijk bezoek je het hart van Moskou, het Rode Plein (Krasnaja Plosjad). Hier begint, zoals de Russen zeggen, het Vaderland. Dit oude plein zou veel kunnen verhalen over allerlei historische gebeurtenissen. Hier werden op plechtige wijze overwinningen in oorlogen gevierd, maar ook kroningen en volksfeesten. Ook het Kremlin is hier. Het oudste historische monument van de stad verheft zich trots op de steile heuvel op de linkeroever van de rivier Moskwa. Het is niet alleen de residentie van de Russische president maar er is ook een fraaie verzameling van prachtige musea en middeleeuwse kathedralen. De voornaamste is de Maria-Hemelvaart-Kathedraal waar de Russische tsaren werden gekroond. 

Dag 2: Moskou

Het metronet van Moskou is zeer uitgebreid en efficiënt. Met de metro kun je bij alle bezienswaardigheden terecht komen. De stations zijn vol van licht en ruimte, je zult verbaasd zijn hoe mooi en schoon ze zijn. Echt een ondergronds museum! Geen wonder, als je weet dat kunstenaars bij de bouw betrokken zijn geweest. Het Nieuwe Maagdenklooster (Novodevitsjij klooster) met zijn schitterende gouden koepelkerken en magnifieke torens mag je niet overslaan (metrostation Sportivnaya). Buiten het klooster bevindt zich de Novodevitjij-begraafplaats, waar de graven van veel beroemde Russen zijn te vinden, bijvoorbeeld dat van Tjechov.
Een boottochtje met de riviertram, zoals ze in Moskou zeggen, over de Moskwa is een goede manier om een overzicht te krijgen van de stad.

* Wist je dat... Shoestring de CO2 uitstoot van al haar reizen standaard compenseert?

Wij zijn de eerste grote reisorganisatie die vanaf 1 januari 2016 de CO2-uitstoot van al onze reizen volledig compenseert. Shoestring maakt jouw vlucht én reis ter plaatse klimaatneutraal! In samenwerking met FairClimateFund steunen wij het Basa Magogo project in Zuid-Afrika. Zo willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld! Lees meer

Dag 3: Moskou - Transsiberië Express

Overdag heb je nog de tijd om de stad te verkennen en 's middags of 's avonds (afhankelijk van de defintieve vertrektijd van de trein) vertrekken we vanaf het hotel naar het treinstation (de check-out tijd is 12.00 uur). In het station is het steeds een drukte van jewelste. Het is dan ook oppassen geblazen want er zijn altijd wel enkele grijpgrage vingers in de buurt. Hier stappen we op de trein die ons in vier dagen naar Irkutsk zal brengen. De geplande vertrektijd van de trein van Moskou naar Irkutsk is op oneven data 21.25 uur. Op even data vertrekt deze trein al in de loop van de middag om 13.40 uur (wijzigingen voorbehouden).

Dag 4: Transsiberië Express

In de trein verblijven we in vierpersoons-coupés. Elke wagon beschikt over een boiler zodat je je eigen thee of koffie kunt maken. Aan het uiteinde van elke wagon bevindt zich een toilet en wasbak. Dit wordt tevens de 'badkamer' voor de hele treinreis. 's Morgens kan het wel eens lang aanschuiven zijn. Toiletten worden vlak (30 min) voor aankomst op een station gesloten door de provodnik (wagonconducteur) en kort na vertrek weer geopend. Het is raadzaam hier rekening mee te houden, vooral bij de lange stops bij de verschillende grensovergangen (van 2 tot 6 uur!). Toiletten zijn ook op de stations aanwezig.

Voor het eten kun je terecht in de restauratiewagon maar na een paar dagen merk je dat de afwisseling in de maaltijden erg beperkt is. Dit is mede afhankelijk van welke kok er aan het werk is: een Russische of Chinese kok. Op de perronnetjes waar de trein korte stops houdt, worden ook allerlei snacks en drankjes verkocht. Je kunt wat lekkernijen vanuit Moskou meenemen. Op alle Russische treinstations verkopen Russische 'baboesjka's (omaatjes) verse huisgemaakte warme maaltijden. Wat dacht je van bijvoorbeeld pannenkoekjes met kwark, gekruide aardappelen, gedroogde vis of geroosterde kippetjes? Lekker en goedkoop! Thee, koffie (fris)drankjes en kleine snacks/soep zijn ook bij de provodnik verkrijgbaar.

Dag 5: Transsiberië Express

In elke wagon hangt een treintabel (in het Russisch) met de aankomst- en vertrektijden. Let wel, deze zijn weergegeven in Moskou-tijd, ook op de stations! Naarmate Moskou verder verwijderd is, wordt het verschil met de plaatselijke tijd steeds groter. In Irkutsk is het eigenlijk al vijf uur later. Elke dag kun je je horloge een uur vooruit zetten. De trein stopt gemiddeld zeven tot acht keer per etmaal, en de stop op de stations varieert van twee tot twintig minuten. Bij het verlaten van de trein tijdens de stops is het noodzakelijk de treincoupé op slot te doen, vraag de provodnik dit voor jou te doen. Zorg ervoor dat je niet te ver van de trein afdwaalt, het vertrek gaat namelijk niet altijd met een signaal of fluit gepaard. Houd de trein goed in de gaten!

Dag 6: Transsiberië Express

Gedurende deze dagen genieten we van de aktiviteiten in de trein en het shoppen op de perrons. Het leven in de trein is fascinerend: Russische zakenlui en handelaars, Mongoolse paardenfokkers en Russische baboeshka's met hun onvermijdelijke bloemetjesjurken, en natuurlijk andere toeristen. Zodra we stoppen op een tussenliggend station komt de koopwaar van onder de stoelen en banken te voorschijn. Vanuit het raam en op het perron wordt de handelswaar verkocht aan de zich verdringende lokale bevolking. We zien een veelvoud aan landschappen aan ons voorbij trekken: bossen, steppen en taiga met af en toe een bontgekleurd houten dorp. Na drie dagen is het landschap veranderd in een gebied vol naaldbossen, meren en moerassen.

Dag 7: Transsiberië Express - Irkutsk - Bajkalmeer

Na zich 5145 kilometer door de Russische toendra geslingerd te hebben, stopt de trein in Irkutsk, het regionale centrum van Oost-Siberië. Irkutsk is al sinds 1898 met Moskou via een spoorlijn verbonden. De stad ligt aan de Angara rivier die na tientallen kilometers in het Bajkalmeer uitmondt. 

Na een korte stop in Irkutsk, reizen we door naar het Bajkalmeer waar je twee nachten slaapt bij de lokale bevolking thuis in het houten dorp Listvijanka aan de oever van het meer. Je verblijft hier op basis van logies en ontbijt. 

Dag 8: Bajkalmeer

In Listvijanka kun je gebruik maken van een echte Russische banja (sauna). Heerlijk en ontspannend na al die lange reisdagen in de trein! Je kunt hier heerlijk wandelen in een bosrijke omgeving, een lokale vismarkt bezoeken waar je de befaamde bajkalvis kunt proeven of een boottocht maken op het meer. Het gebied is rijk aan vogels en zoogdieren en in het meer komen zelfs zeehonden voor (te zien ook in het lokale Maritiemmuseum). 

Belangrijk: je moet in de omgeving van het Bajkalmeer wel oppassen voor de teken! Deze kunnen encefalitis veroorzaken. Draag een trui met lange mouwen, hoofddeksel en lange broek die je in je sokken draagt en doe dichte schoenen aan als je gaat wandelen in de bosrijke omgeving. Als je toch een teek oploopt, neem dan contact op met de lokale arts

Dag 9: Bajkalmeer - Irkutsk

Je reist vandaag naar Irkutsk vanwaar je op dag 10 in de ochtend per trein naar Mongolië reist. Het bezoek aan het openluchtmuseum Taltsy in de buurt van het dorp Listvjanka is een aanrader. Er zijn diverse huisjes, kerkjes, een schooltje en andere houten gebouwen te bezichtigen, zoals ze in de regio te vinden zijn/waren. 

Irkutsk is een stad van tegenstellingen. Tussen de grauwe Sovjet gebouwen, bevinden zich typische houten huisjes. Indien te tijd het toelaat is een bezoek aan het regionale museum een interessante stop. Het gebied rond het Bajkalmeer wordt van oudsher bewoond door de Mongoolse Even en de Buryats minderheden. In het museum kom je meer over deze bevolkingsgroepen te weten. 

Dag 10: Irkutsk - Transsiberië Express

De geplande vertrektijd van de trein van Irkutsk naar Ulaan Baatar is 08:12 uur  lokale tijd (wijzigingen voorbehouden). Vanuit Irkutsk rijden we op het gedeelte van de spoorlijn dat vanwege het moeilijke terrein als laatste werd aangelegd. Na een aantal tunnels rijden we langs het Bajkalmeer. Daarna gaat de reis verder via Ulan Ude naar Naushki, de Russische grensovergang naar Mongolië waar je rond 2 uur 's nachts aankomt.

De controles en de treinwisseling aan de Russische en Mongoolse grens nemen heel wat tijd in beslag (de wachttijd bij de grensplaatsen kan van 2 tot 6 uur oplopen). In Naushki wordt o.a. het declaratieformulier gecontroleerd en het registratieformulier dat je bij aankomst in Rusland hebt moeten invullen en laten stempelen. Suche Baatar is de Mongoolse grensplaats zo'n twintig kilometer verderop. Hier staat de trein weer van 2 tot 6 uur stil voor de Mongoolse douanecontrole. Als de douanebeambten de paspoorten en visa gecontroleerd hebben, mag je wellicht even uitstappen om je benen te strekken. De Russische restauratiewagon wordt in Naushki niet aan de Mongoolse trein gekoppeld. Er is geen restauratie wagon aanwezig tot Ulaan Baatar. Je kunt voor dit treintraject je inkopen in Irkutsk of in Naushki doen.

We treinen verder en langzaam verandert het landschap naar glooiende groene heuvels met hier en daar een ger (Mongoolse nomadentent), wat kamelen of een sporadische Mongoolse ruiter. De wijdse leegte ademt een aparte sfeer uit.

* Bijzondere duurzame projecten

In samenwerking met onze lokale agenten steunt Shoestring een aantal projecten. Lees meer

Dag 11: Transsiberië Express - Ulaan Baatar - Terelj

Vandaag komt de trein aan in Ulaan Baatar, de hoofdstad van Mongolië. Je bent inmiddels 6258 km van Moskou verwijderd! Op de hellingen van de bergen buiten de stad zijn de traditionele gers duidelijk te zien. De stad zelf heeft een weinig tot de verbeelding sprekende Russische architectuur. Zo is het mausoleum van Suche Baatar een replica van het Lenin-mausoleum in Moskou. 

We rijden na aankomst meteen naar ons gerkamp in het Gorkji-Terelj Nationaal Park. Alleen al de weg erheen is een belevenis, door de mooi geslepen rotspartijen, interessante grotten, prachtige graslanden, kristalheldere rivieren, dichte bossen, wilde dieren en de valleien die overdekt zijn met kleurige bloemen. Er rijden mannen op paarden (niet zittend in het zadel, maar staand op de stijgbeugels) en er lopen enorme kuddes geiten. Het is allemaal even mooi. In het Nationaal Park Terelj leven nog enkele Mongoolse families in hun ger (ronde vilten nomadentent omhuld met wit canvas; in het Russisch vaak ‘joert’ of ‘yurt’ genoemd). 

Deze avonden maak je zelf mee hoe het is om in een ger te slapen. Je verblijf in de ger is op basis van volpension (drie maaltijden per dag).

Dag 12: Terelj

In de omgeving van het gerkamp kun je paardrijden en heerlijk wandelen. Mongolen zijn paardenmensen; de meesten rijden zolang zij het zich kunnen heugen paard. Uit een kudde van vijftig paarden worden meestal maar twee dieren als rijdier gebruikt, de overige worden gemolken om airag (gefermenteerde paardenmelk) van te maken. Een traditionele Mongoolse nomade heeft een kudde, bestaande uit vijf diersoorten: kamelen (voornamelijk in de Gobi-woestijn), paarden, koeien (of yaks), geiten en schapen. Deze kudde voorziet hen in bijna alle levensbehoeften: melk, vlees, huiden, wol, vilt voor de tenten en transport. Natuurlijk breng je een bezoek aan een familie en kun je zelf de airag proeven en andere lokale 'lekkernijen'. 's Avonds kun je genieten van de stilte en de fonkelende sterrenhemel.

Dag 13: Terelj - Ulaan Baatar

Na het ontbijt in het gerkamp rijden we weer richting Ulaan Baatar. De rest van de dag kun je besteden aan bijvoorbeeld een bezoek aan het imposante Gandan Khiid-klooster, het grootste en belangrijkste klooster in Mongolië. Het kloostercomplex heeft vier tempels, waarvan de hoogste, de Migjid Jansairag-tempel, 42 meter hoog is, in deze tempel huist de Jansairag-boeddha van 26 meter hoog. Ook het Choijin Lama Klooster Museum, beroemd vanwege de vele Tsammaskers die je hier kunt zien is indrukwekkend. Andere mogelijkheden zijn het Nationaal Historisch Museum, met een mooi overzicht van de diverse klederdrachten, het Natuurhistorisch Museum met een interessante collectie dinosaurusfossielen uit de Gobi-woestijn of een bezoek aan het indrukwekkende Winterpaleis van de Bogd Khan, de laatste Mongoolse koning. Je slaapt in een leuk hotel in Ulaan Baatar.

Dag 14: Ulaan Baatar - Transsiberië Express

's Ochtends stappen we op de trein voor de anderhalve dag durende reis naar Beijing. De geplande vertrektijd van de trein naar Beijing is 07.20 uur (wijzigingen voorbehouden). Vanuit onze vierpersoonscoupés kunnen we afscheid nemen van het Mongoolse landschap. Na Ulaan Baatar begint de tocht naar het zuiden door de onmetelijke Gobi-woestijn. Onderweg zie je kudden schapen, yaks of kamelen en soms ook grote roofvogels.

We rijden door tot Dzjamin Oede, de Mongoolse grensstad. Ook hier wordt ons paspoort, visum en bagage gecontroleerd. In Erlian, de Chinese grensplaats, staat de trein ongeveer twee uur stil. Het is niet de douanecontrole die zoveel tijd in beslag neemt, maar het verwisselen van de onderstellen. De spoorbreedte in China is namelijk smaller dan in Rusland en Mongolië. Enorme hydraulische liften tillen de wagons van het onderstel af, waarna het smallere onderstel eronder wordt gereden. Je kunt de trein niet uit tijdens het verwisselen van de treinonderstellen wegens de veiligheidsmaatregelen. In Erlian wordt een Chinese restauratiewagon aan de trein gekoppeld en kun je de rest van de reis met stokjes eten.

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur. Wat kun jij doen?
Lees meer

Dag 15: Transsiberië Express - Beijing

Na deze laatste nacht in de trein komen we 's morgens in Datong aan. Datong is een industriestad in de provincie Shanxi, die voornamelijk bekend is om de mooie boeddhistische grotten. Op dit station zie je nog oude stoomlocotieven. Helaas hebben wij slechts tijd om op het perron even de benen te strekken.

Na Datong wordt het landschap steeds groener en passeert de trein de Chinese Muur, waar je vanuit je coupé een indrukwekkend uitzicht op hebt.

In de middag bereiken we Beijing, het eindpunt van deze treinreis, 7865 km van Moskou! Het oude station van Beijing ziet letterlijk zwart van het volk. Je wordt er meteen ondergedompeld in de drukte van een Chinese stad. We gaan meteen door naar ons middenklasse hotel. Beijing was de hoofdstad van vele keizerlijke dynastieën die monumentale sporen hebben nagelaten. Maar ook hier heeft de tijd niet stilgestaan. Enorme wolkenkrabbers, winkelcentra en veel taxi's en bussen zijn een niet meer weg te denken deel van Beijing geworden. Toch vind je in deze grootse stad nog veel tempels en paleizen, parken en pleinen, markten en eetstalletjes, gewoon teveel om op te noemen of in de korte tijd dat wij hier zijn te bezoeken. Je zult echt een keuze moeten maken!

Dag 16: Beijing

Vrije dagen. Nadat je zoveel tijd in de trein hebt doorgebracht, is het een heerlijk vooruitzicht weer wat meer bewegingsvrijheid te hebben. Zorg dat je comfortabele schoenen meeneemt, want in Beijing is zo veel te zien dat je nooit genoeg tijd zal hebben, hoe lang je er ook blijft. 

Het maken van een keuze in Beijing zal misschien afhangen van waar je interesse het meest naar uit gaat. De stad is gesticht door de Mongolen in de 13e eeuw en  heeft zijn belangrijke positie ook tijdens de latere dynastieën behouden. Het gevolg is dat er talrijke oude wijken, paleizen en tempels te zien zijn.  Wat dacht je bijvoorbeeld van de prachtige keizerlijke Verboden Stad die je binnengaat door de Poort van de Hemelse Vrede met het bekende portret van Voorzitter Mao. De omvang van het complex is enorm. Wie voor het eerst Beijing bezoekt, moet beslist een bezoek brengen aan dit immense complex. Het meet bijna een kilometer bij 700 meter, en telt 9.999 vertrekken.

´s Avonds is het leuk om door de Hutongs bij de Drumtoren te dwalen. Deze oude wijken zijn de laatste jaren grotendeels gesloopt om plaats te maken voor dure hoogbouw. De wijken die nog wel overeind zijn gebleven, worden meer en meer populair bij jonge Chinezen. Je vindt er trendy restaurantjes, winkeltjes en een hoop gezelligheid. 

Dag 17: Beijing

Een ander keizerlijk paleis is het Zomerpaleis. Dit paleis ligt aan de rand van de stad en heeft schitterende gebouwen en tempels. Ook ligt er een grote marmeren boot die keizerin-weduwe Cixi heeft laten maken om dinertjes op te houden.  Een volgend hoogtepunt is de Tempel van de Hemel. Deze tempel is een bouwwerk zonder spijkers, gebouwd in de Ming dynastie. De Tempel van de Hemel is het symbool van China. Hier hielden de keizers vroeger aan het begin van elk jaar rituele ceremonies om goede oogsten af te smeken. In het park rondom de tempel wordt door veel Chinezen nog elke ochtend tai chi beoefend maar je kunt ook stijldansen en ritmische gymnastiek zien. 

Beijing heeft nog veel meer schitterende parken en bezienswaardigheden zoals het Beihai Park en de Lamatempel. Of wat dacht je van  een bezoek aan de Chinese Muur? Je bent er al met de trein langs gereden, maar in het echt is de muur nog veel indrukwekkender.  Er is zoveel te zien en te doen dat je een keuze zult moeten maken. Een goede manier om je bezoek aan China in stijl af te sluiten is natuurlijk een 'Peking Eend diner', een culinaire specialiteit die je het best in Beijing kunt proeven.

Dag 18: Beijing - Amsterdam

Afhankelijk van je vluchtschema, vertrek je net voor middernacht op dag 17 of in de loop van de ochtend op dag 18. Je komt dezelfde dag nog aan in Amsterdam. Je hebt een van de beroemdste treinreizen ter wereld gemaakt en zal thuis genoeg te vertellen hebben.

NB. Omdat de Transsiberië Express reis door 3 verschillende landen loopt, zal in tegenstelling tot andere Shoestring reizen, op de Transsiberië reis een Nederlandstalige reisbegeleider mee gaan. Indien er internationele reizigers meegaan, zal de reisbegeleider het Engels als voertaal gebruiken.  
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden