Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /

Kippenvel in de Andes

"Wauw, wauw, wauw. Kippenvel! Dat is het eerste wat ik voel als de condor, ook wel de grootste roofvogel ter wereld met een spanwijdte van 3 meter, vlak boven mijn hoofd vliegt. Wat een joekel van een beest. Verbluffend sta ik hem na te kijken, zonder dat ik ook maar de moeite neem om mijn camera te pakken... Zonde natuurlijk, ik had dit prachtige beest wel van dichtbij vast willen leggen, maar het beeld staat op mijn netvlies geprent."

Een stukje uit het reisdagboek van Marketing medewerker Veronique tijdens haar rondreis door Peru & Bolivia afgelopen juni.

Thee van cocabladeren
Het was weer vroeg opstaan geblazen. Excited en toch wel een beetje nerveus over hoe ons lichaam op de hoogte zal gaan reageren stappen we met zijn allen in de bus en rijden we vanuit Arequipa dwars door de Altiplano richting de Colca Canyon. We rijden als het ware om de El Misti vulkaan (5822 meter hoog) heen, de vulkaan die we vanaf Plaza del Armas in Arequipa nog zo mooi zagen liggen. De tocht voert ons over de 'pampa's', zoals onze reisbegeleidster ze noemt en we zien de eerste vicuña's al grazen. We rijden verder en langzaam stijgen we steeds meer. Aangezien we vandaag tot 4950 meter hoog zullen klimmen, stoppen we na een tijdje om ‘mate de coca’ te drinken: thee van cocabladeren, die schijnt te helpen tegen hoogteziekte. Nou ja, thee… Het zijn gewoon wat bladeren in heet water gegooid; de smaak doet me denken verse muntthee, niet verkeerd.

Besneeuwde vulkaantoppen en Andesdorpjes

Dwars door het droge landschap rijden we door naar het hoogste punt op de route. Hier hebben we een fantastisch uitzicht op de diverse besneeuwde vulkaantoppen. Je voelt het wel: er is minder zuurstof in de lucht en ademen en bewegen kost echt moeite! We rijden verder naar onze eindbestemming Chivay. Onderweg zien we nog typische Andesdorpjes waar de hooglandindianen in kleurrijke gewaden gekleed gaan, en hun lama’s en alpaca’s hoeden. Na een tijdje verandert het landschap van dor en droog naar steeds groener met terrassen. Dit is de Colca Canyon.

Opwarmen in de thermale baden

Na een uitgebreid lunchbuffet bestaande uit o.a. alpacavlees (we willen het toch proberen) rijden we verder naar het hotel in Chivay. Prachtig gelegen tussen de bergen met een waanzinnig uitzicht, maar kóud! Ik had ook niet anders verwacht op een hoogte van 4000 meter, maar na de aangename temperatuur in Arequipa valt het even tegen. Gelukkig maken wij nog een uitstapje naar de thermale ‘hot springs’ van La Calera. Ik kan mijn geluk niet op, daar lig je dat in het warme water van ruim 35 graden midden in de Colca vallei, ik moet mezelf toch even knijpen.

Incaterrassen en kleurrijk geklede vrouwen
Wie de condors wil zien moet vroeg op staan; zo gezegd, zo gedaan! Om 5.00 uur gaat de volgende ochtend de wekker, het is echt nog behoorlijk koud en het kost me dan ook veel moeite om mijn warme bed te verlaten. Iedereen van de groep gaat mee, alhoewel nog niet iedereen zich 100% fit voelt. Het verblijf op grote hoogte is voor een aantal van ons goed voelbaar (kortademigheid, lichte hoofdpijn, misselijkheid). De busrit naar Cruz del Condor is werkelijk prachtig. De weg loopt over de bergflank langs de diepe vallei die overgaat in een smalle canyon. De prachtige oude Incaterrasbouw is indrukwekkend. Onderweg lopen diverse dorpsbewoners hun koeien, schapen en ezels te hoeden. Je ziet de kleurrijke geklede vrouwen al hun spulletjes (sjaals, kleden, truien, etc.) uitstallen voor de eerste toeristen en dit alles in een ‘picture perfect’ decor.

Oog in oog met condors

We komen aan bij de 'Cruz del Condor' en rijden door naar het uitkijkpunt over de Colca Canyon als we de eerste condors vanuit de bus al zien vliegen. Iedereen begint te joelen en we willen zo snel mogelijk de bus uit. We haasten ons naar de rand van de canyon en voegen ons bij een groepje reizigers die non-stop met hun camera's foto's aan het schieten zijn. En ja hoor, daar zitten er drie op een rij, op een steen. Géweldig! Het ravijn is hier zo’n 1500 meter diep! Op sommige stukken kan de canyon zelfs zo'n 3,5 kilometer diep zijn, vertelt onze gids. Tweemaal zo diep als de Grand Canyon, bizar!!

Wat een joekel van een beest

Er komen steeds meer condors uit het niets opduiken. Eentje vliegt rakelings langs mijn hoofd. Wauw, wauw, wauw. Kippenvel! Dat is het eerste wat ik voel als de condor, ook wel de grootste roofvogel ter wereld met een spanwijdte van 3 meter, vlak boven mijn hoofd vliegt. Wat een joekel van een beest. Verbluffend sta ik hem na te kijken, zonder dat ik ook maar de moeite neem om mijn camera te pakken ... Zonde natuurlijk, ik had dit prachtige beest wel van dichtbij vast willen leggen, maar het beeld staat op mijn netvlies geprent. Op een gegeven moment vliegen er wel meer dan vijf condors in het rond. De meesten draaien enkele grote cirkels en verdwijnen dan in de verte. We blijven een hele tijd kijken. Wat een ervaring! (Gelukkig heb ik uiteindelijk nog een paar hele goede foto's kunnen maken :))!


Wil jij net zoals onze collega Veronique ook afreizen naar de Andes in Peru? Dat kan:

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden