"Héél ver, vandaag mijn 10e Shoestring reis geboekt!"

Zo luidde het bericht dat wij enkele weken geleden voorbij zagen komen. Wij vinden dit toch wel een uniek moment, waar wij even bij stil willen staan! Natuurlijk wilden wij gelijk alles weten over deze wereldreizigster. Wat is haar mooiste Shoestring ervaring? Wanneer is haar liefde voor reizen begonnen? 

Gelukkig vond zij het niet erg dat wij haar het hemd van het lijf vroegen. En nóg leuker: wij mogen al haar toffe ervaringen met jullie delen.

Dus lieve mede-reisgekken, mogen wij aan jullie voorstellen: Ilona, woonachtig in het Bourgondische Brabant waar zij werkzaam is als HR projectmanager. En duidelijk mag zijn dat zij van reizen houdt!

Als wat voor type reiziger zie jij jezelf?
Lui, maar toch actief 😉! Ik regel zelf het liefst zo min mogelijk, maar wil tegelijkertijd zoveel mogelijk zien, horen, ruiken, proeven en beleven. Het liefst ben ik niet langer dan 3 dagen op 1 plek en een goede mix van natuur, cultuur en gastronomie behoort voor mij wel tot de basisingrediënten van een goede reis. 

Wanneer is jouw liefde voor reizen begonnen? 
Voordat we met het vliegtuig op vakantie gingen, trokken we met het gezin met de camper door Europa. Oostenrijk, Zwitserland, Italië, voormalig Joegoslavië en Duitsland waren landen waar we met het gezin vaak kwamen. Toen kon je nog overal in de natuur je camper neerzetten en dus sliepen we in de mooiste omgevingen met ons ‘minihuisje’. 

Voor mij betekende vakantie vrijheid en het ontdekken van nieuwe plekjes. Zwemmen in de Weissensee, wandelingen door de Alpen, badmintonnen op veldjes, rummikubben met chips in de camper als het regende…

Waar ging jouw eerste verre reis naar toe?
Omdat het weer in Europa vaak tegenzat, besloten mijn ouders in 1989 voor zekerheid te gaan. Vrienden gingen vaker naar de Antillen en zo zijn we op Bonaire terechtgekomen. Ik was toen 9 jaar. Wij waren uiteraard heel blij met de keuze van onze ouders. Vooral ook omdat wij door de taal makkelijk contact legden met de locals en zo snel hun cultuur leerden kennen. 

Ik weet nog heel goed dat we met locals een leguaan gingen vangen en een vakantievriendinnetje van daar het hartje opat: ze zei dat dit gezond was... ik was in shock! ´s Avonds sliep ik heerlijk op een kamer met gekkootjes aan het plafond, als kind pas je je snel aan. Bovendien is een tropisch eiland top voor kinderen vanwege de stranden, kraakheldere zee en elke dag een heerlijk weertje. 

Overigens ben ik me later pas gaan beseffen hoe mooi de Caribische zee is. Later ging ik vaker naar Zandvoort en Scheveningen en vond ik het doodeng om geen vissen te zien als je in de zee stond, hoe verwend eigenlijk haha! 

Toen ik ouder werd ging ik me dus ook steeds meer beseffen dat het bijzondere vakanties waren; snorkelen met haaien en schildpadden, dolfijnen spotten, oud en nieuw vieren op een onbewoond eiland voor de kust van Bonaire, bootjes varen, wij hebben een volledige zonsverduistering meegemaakt en veel lieve mensen mogen ontmoeten. Dit waren prachtige jaren daar en daar wil ik later (als ik echt oud ben 😉) zeker nog een keer terug naartoe. 

In welke landen ben je met Shoestring geweest?
Thailand, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Cuba, Zuid Afrika, Swaziland, Marokko, Japan, Sri Lanka, Nepal, India, Brazilië, Paraguay en Argentinië. En binnenkort dus mijn tiende Shoestring reis naar Vietnam en Cambodja.

Wat was jouw mooiste reiservaring tot nu?
Ik heb niet 1 mooiste reiservaring, er waren zoveel bijzondere momenten! Van vliegen boven de Mount Everest, in 1 dag de Big Five spotten, feesten op 30 hoog in Tokyo, een sigaartje roken met locals in Havana tot het in een helikopter vliegen boven de Iguazu waterfalls, het bezichten van de Taj Mahal en genieten van de Copacabana in Rio. Maar ook heb ik enorm genoten van alle culinaire versnaperingen en het raden wat je nu weer op je bord hebt liggen in Japan of Indonesië.

Wat is jouw ultieme reistip die elke reiziger volgens jou moet weten?
Stel je open voor de cultuur en daarbij dus de normen en waarden en respecteer deze.

Vaak spreek ik via Couchsurfing af met locals om hun “way of living” te ervaren. Zo ben ik op bijzondere plekken terecht gekomen met interessante mensen met een bijzonder verhaal.

Wat neem jij absoluut mee in je koffer/backpack als je op reis gaat?
Deet mag nooit ontbreken - ik haat muggen! 😉

Is er een land dat jou tijdens een reis is tegengevallen?
Ik zeg nooit dat ik ergens niet meer terugkom, maar als ik een land moet kiezen is dat zeker India: zoveel mensen, herrie en onhygiene heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Er zijn ook positieve dingen te noemen en dat zit hem voor mij met name in de verschillende culturen en religies daar. Taj Mahal en Varanasi waren ook erg indrukwekkend.  

Welk land heeft jou tijdens het reizen op een positieve manier verrast?
Na India ben ik nog 1 week in Nepal geweest: een prachtig land met een heerlijk sfeertje. We zijn daar op verschillende plekken geweest. Pokhara en omgeving Kathmandu spraken mij het meeste aan. Pokhara vanwege de hele relaxte sfeer in een prachtige omgeving; dit ligt langs een meer en je kijkt uit over de Himalaya. Aan het eind van onze trip hebben we nog een rondvlucht gemaakt boven de Himalaya en de Mount Everest van boven bekeken. Dit was echt prachtig en de mooiste vlucht van mijn leven. De relaxte sfeer, prachtige natuur en de ontzettend lieve mensen (en niet opdringerig) in Nepal zijn mij bijgebleven. 

Welk land raad je iedereen aan om te bezoeken?
Japan; alsof je op een andere planeet bent. We zijn in het zuiden van Japan begonnen, waar ze nauwelijks Engels spreken. In winkels probeerden we met handen en voeten uit te leggen wat we nodig hadden en ik zal nooit meer vergeten dat er diverse keren een voorbijganger zomaar de winkel in kwam om mee te luisteren; later bleek dat ze Engels wilden leren. 

Het contrast tussen oud en nieuw viel me ook op. Het ene moment loop je in het Himeji Kasteel, ondergedompeld in de rijke geschiedenis van Japan en 100 meter verderop was er een show gaande waarin een elektrisch gestuurde robot ter grootte van het Vrijheidsbeeld, van een liggende houding naar een staande werd gebracht. 

Japan loopt voorop op technologisch gebied. Naar het toilet gaan was bijvoorbeeld ook al een feestje. Openbare toiletten waren o.a. uitgerust met brilverwarming en met een knopje naast de bril, waarmee je muziek aan kon zetten. Maar de taalbarrière is nog nooit zo groot geweest tijdens mijn reizen als in Japan. Straatbordjes, menukaarten, borden op metrostations of gewoon iets vragen op straat, keer op keer waren dat uitdagingen waardoor ik vaak iets op mijn bord kreeg waarvan ik niet precies wist wat het was, vaak rondjes heb gelopen omdat ik weer eens de weg kwijt was of met de metro voor de zoveelste keer de verkeerde kant op ging. 

Maar ook het anders denken (omdenken) is kenmerkend voor de cultuur. Op een metrostation staan bijvoorbeeld alle poortjes open omdat Japanners uitgaan van de goedheid van de mens en als je je kaartje niet scant, klapt het poortje hard tegen je bovenbenen aan.  

Welke landen staat er nog bovenaan jouw bucketlist?
Filipijnen, Nieuw Zeeland en Peru: Filipijnen omdat ik erg van het leven op het water houd, Nieuw Zeeland omdat de natuur daar heel indrukwekkend schijnt te zijn en Peru omdat Machu Picchu nog hoog op mijn bucket list staat (ik wil heel graag de 7 Wereldwonderen bezocht hebben).

Wat vind jij het allerleukste aan reizen?
Ontdekken, ontmoeten en relaxen!
 
Wat voor muziek staat in jouw playlist als je op reis gaat?
Echt van alles! In Jamaica had ik vooral Bob Marley op, in New York Alicia Keys en in Zuid-Amerika weer Latijnse muziek. En ja, de Lion King tracks zijn regelmatig in Zuid-Afrika langs gekomen 😉! Kortom, mijn playlist past zich aan aan het land waar ik ben!