Update: 13 mei 2019

3 x wat doen in La Paz

Ondanks dat La Paz niet de hoofdstad van Bolivia is, is het wel de belangrijkste stad van het land. La Paz heeft bijna 1 miljoen inwoners en ligt op 3600 meter hoogte. Gelukkig heb ik hier geen last van hoogteziekte gekregen. Door deze enorme hoogte, merkte ik alleen wel dat je net iets eerder buiten adem bent als je bijvoorbeeld een trap op loopt. Ik vond La Paz wel een heel interessante stad om wat tijd door te brengen. Je merkt dat ze hier heel erg bijgelovig zijn en dat uit zich in allerlei vreemde gewoontes. Hierover leer je alles tijdens een walking tour door de stad. Om je een beetje een idee te geven van wat je zoal kunt doen tijdens jouw bezoek aan La Paz, heb ik hier mijn 3 beste tips voor je op een rij gezet.

 

1. Ga mee met een Walking Tour. Dit kost je slechts 3 euro. Als je de Walking Tour goed vond, is het uiteraard wel aardig om nog even een klein fooitje aan de gids te geven. Ik vond de Walking Tour die twee keer per dag vertrekt vanaf San Pedro Plaza echt heel interessant! Ik heb in 2,5 uur echt heel veel te weten gekomen over La Paz en over Bolivia als land. In Bolivia geloven ze dus heel erg in mythes en bijgeloof. Zo hangen er bij heel veel winkels opgezette foetussen van lama’s waarvan men gelooft dat deze geluk brengen. We hebben onder andere de Witches Market bezocht waar de gekste drankjes en poedertjes verkocht worden door de zogenoemde heksen. Zo vind je er bijvoorbeeld poeder dat er voor zorgt dat je de ware liefde vindt, of dat mannen achter je aan komen of poeder dat er voor zorgt dat je rijk wordt. Heel grappig! Verder zijn we langs een van de meest gevaarlijke gevangenissen van Zuid-Amerika gelopen waar de gevangen zelf voor de huur moeten betalen. Vaak wonen hun vrouw en kinderen hier ook. Je hebt alleen aan de buitenkant bewakers en aan de binnenkant maken de gevangenen zelf de dienst uit. In het rijkere gedeelte van de gevangenis vind je zelfs restaurants en pinautomaten en er zijn ook gevangenen die hier een bedrijf starten. Hoe mooi het ook klinkt, er worden hier de meest gewelddadige misdrijven gepleegd. De gids kon heel gepassioneerd over de stad vertellen! We zijn dus in een paar uur tijd mega veel te weten gekomen over deze indrukwekkende stad.

 

2. Een andere niet te missen activiteit in La Paz is een ritje met de teleferico. Zo worden de kabelbanen genoemd die dienen als openbaar vervoer. De president heeft dit niet als toeristische attractie bedacht, maar puur om de drukte uit de stad weg te nemen en om ervoor te zorgen dat de bewoners van La Paz veilig kunnen reizen. Ik heb verschillende lijnen van de kabelbaan uitgeprobeerd en ik vond het echt heel tof om de stad van zo´n hoogte te bekijken! Je hebt zo niet alleen uitzicht op de stad maar ook op de prachtige besneeuwde bergen. Mocht je ooit eens naar La Paz gaan, is dit echt een ervaring op zich! Je kunt met de kabelbaan ook helemaal naar Zona del Sur gaan, waar de wat rijkere mensen wonen. Vanaf hier kun je Valle de la Luna bezoeken. Dit zijn allemaal puntige rotsen en het lijkt een beetje op een maanlandschap. Zelf vond ik dit niet heel bijzonder. Maar als je toch in de buurt bent, kun je altijd even een kijkje nemen.

 

3. In dit rijtje mag de Death Road natuurlijk niet ontbreken. Deze weg staat bekend als “World’s Most Dangerous Road” en hier kun je vanaf mountainbiken. Maar dit was vooral nog zo toen er ook nog op alle stukken auto’s mochten rijden. Toch zijn er ook recentelijk nog ongelukken met fietsers gebeurd. Ik vond het dus van tevoren best spannend! Maar als het écht heel gevaarlijk zou zijn, zouden niet zoveel toeristen dit doen. Ik ben superblij dat ik het gedaan heb. Je rijdt namelijk echt door prachtige natuur en het gaf me echt een adrenalinekick. De gidsen legden per etappe heel goed uit waar je op moest letten. Uiteindelijk eindigden we in de jungle bij een zwembad met een biertje. Ik kan dus met trots zeggen dat ik de Death Road heb overleefd! Je kunt deze excursie heel makkelijk in 1 dag vanuit La Paz doen.

 

Er valt dus meer dan genoeg te beleven in het levendige La Paz. Zelf heb ik mij er gelukkig ook niet onveilig gevoeld. Maar het is, net als in alle andere Zuid-Amerikaanse steden, niet aan te raden om hier 's avonds alleen over straat te gaan.

Update: 6 mei 2019

Uyuni

De zoutvlakte van Uyuni is 1 van de grootste redenen waarom mensen naar Bolivia reizen. Op foto’s vond ik het er altijd al heel tof uitzien en daarom stond dit dus ook zeker op mijn lijstje! Afhankelijk van hoeveel tijd je hier hebt, kun je beslissen om hier een 1-daagse of 3-daagse tour te doen. Zelf heb ik ervoor gekozen om de 3-daagse tour te doen en ik deel maar al te graag met je wat je hiervan kunt verwachten en waarom je de zoutvlaktes zeker niet over mag slaan tijdens jouw trip!

Op de eerste dag in Uyuni wordt de groep verdeeld over de 4 wheel drive jeeps. De eerste stop die je maakt is bij een train cemetery. Hier vind je een oude trein en treinrails die voorheen werden gebruikt om zilver te vervoeren. In de middag arriveerden we op de zoutvlakte wat echt heel bijzonder was! Je kon echt mega ver kijken en het leek net alsof we ons in de wolken of op de maan bevonden. De zoutvlakte is eigenlijk een grote optische illusie. Zo wees de gids een aantal bergen aan en vroeg ons hoe lang het zou duren om hierheen te lopen. Het leek niet heel ver, dus ik gokte dat dit twee uur zou duren. De gids vertelde toen dat dit je maar liefst twee weken kost. Bizar toch?! Door deze optische illusie kun je op de zoutvlakte heel grappige foto’s maken door te spelen met de diepte. Hierdoor lijkt het net alsof mensen veel kleiner zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Hierna reden we over de zoutvlakte naar het cactuseiland. Dit is een eiland middenin de zoutvlakte met ontelbare cactussen en vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de zoutvlakte. Als laatste stop van die dag hebben we de prachtige zonsondergang bekeken om vervolgens te overnachten in een zouthotel waarbij de muren en bedden van zout zijn gemaakt.

De volgende dag zijn we met de jeep naar allemaal hele mooie gekleurde laguna’s geweest met  flamingo’s. Deze meren hebben zo’n mooie kleur doordat er een bepaald soort alg in leeft. Dit alg is wel giftig voor mensen. Maar flamingo’s eten dit alg juist. Dus die zie je dan ook overal! De gids vertelde dat flamingo’s gemiddeld wel 65 jaar oud worden. Ik vond het echt een prachtige en rustgevende omgeving met de bergen in de achtergrond! De omgeving had voor mij bijna iets onechts. Later maakten we nog een stop bij viscacha’s. Dit zijn dieren die een soort kruising zijn tussen konijnen en chinchilla’s. Heel grappige en makke beesten! In de avond sliepen we in een primitieve accommodatie wat heel gezellig was, maar het werd hier wel echt mega koud! Dus het is slim om iets warms mee te nemen. Gelukkig werden we de volgende ochtend verwend met een bezoekje aan de Hot Springs! Hierna zijn we rustig aan teruggereden naar Uyuni. 

Ik vond het echt abnormaal mooi hier en raad iedereen die naar Zuid-Amerika reist aan om de zoutvlakte van Uyuni te bezoeken!

Ook met Shoestring naar Bolivia?

Kies voor onze 24-daagse groepsreis Peru & Bolivia!

Ruige bergketens en ontzagwekkende vulkanen, resten van oude beschavingen en een kleurrijke inheemse bevolking kenmerken deze spectaculaire reis. Zwerf met Shoestring mee over de enorme zoutvlaktes van Salar de Uyuni. Je kunt de ruïnes bezoeken van de legendarische verloren stad van het Incarijk, Machu Picchu. Maar er valt nóg veel meer te ontdekken op onze tocht dwars door de Altiplano. Besneeuwde Andestoppen met weidse vergezichten bijvoorbeeld. Woestijngebieden aan de kust, met in de aarde getekende lijnen van oude culturen in Nazca. De grillige Colca Canyon, waar je wellicht de condor met zijn machtige spanwijdte ziet. Overblijfselen van de Spaanse overheersing vind je terug in koloniale steden als Arequipa, Cuzco en Potosi. Vergeet ten slotte niet cavia aan het spit of de lokale Pisco sour te proeven!

➳ Groepsreis Peru & Bolivia vanaf € 2.799,-