Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /

Geld Cuba

De officiële munteenheid in Cuba is de CUP (Cuban peso, ook wel moneda nacional genoemd ). Dit is de munt, waarmee Cubanen in hun dagelijks leven betalen in de winkel, op de markt en in de bus. Biljetten zijn er van één, drie, vijf, tien, twintig en vijftig peso’s en munten van één en drie peso’s. Verder zijn er munten van één, twee, vijf, twintig en veertig centavos. Op het drie peso biljet en op de drie peso munt staat de beeltenis van Che Guevara. Omdat de Cubanen weten dat toeristen dit een leuk souvenir vinden, zijn deze munten en biljetten nauwelijks in omloop, maar ze worden wel op straat verkocht.

Toeristen dollar op Cuba
De Cubaanse regering heeft voor toeristen de CUC (peso convertible) - ook wel divisa of dollar genoemd - in omloop gebracht. Er zijn biljetten van één, drie, vijf, tien, twintig en vijftig peso convertible. De koers is sinds 2011 gekoppeld aan die van de Amerikaanse dollar: één CUC is één dollar. Met deze munt betaal je maaltijden, drankjes, souvenirs, excursies, overnachtingen, etc. Buiten Cuba is de CUC niets waard. Op de luchthavens van Havana, Varadero en Holguin kun je de munt weer omwisselen naar euro’s. Het is handig om behalve CUC’s een klein bedrag aan CUP’s te wisselen. Dit kan bij cadeca's (casa de cambio: wisselkantoor). Met CUP’s kun je bij straatstalletjes of bij restaurantjes waar Cubanen eten betalen. Het ziet er overigens naar uit dat Cuba binnen afzienbare tijd weer teruggaat naar een munteenheid. De eerste stappen hiervan zijn zichtbaar in de dollarwinkels waar nu ook met de CUP’s betaald kan worden.

ATM op Cuba
Aangezien je met een gewone bankpas niet kunt pinnen is het zaak om voldoende contante euro’s (geen dollars!) mee te nemen. Deze kun je wisselen bij banken of cadeca’s. Bij Cadeca’s en banken kun je geld opnemen met je creditcard (Visa- en Mastercard, niet met American Express!). Bij sommige ATM’s kun je pinnen met Visacard. Op straat geld wisselen is verboden.

 

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden