Reiszoeker

Reizen naar Schotland

Landschap Schotland

Groot-Brittannië, Verenigd Koninkrijk of Engeland? Verwarrend en wat is nou eigenlijk het verschil? Groot-Brittannië is het eiland dat bestaat uit de landen Schotland, Engeland en Wales. Ook de kleinere eilanden die direct om het hoofdeiland liggen worden bij Groot-Brittannië gerekend (Orkney eilanden, Shetland eilanden en het eiland Wight). Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Groot-Brittannië (dus Schotland, Engeland en Wales) en Noord-Ierland. De volledige naam in het Engels is eigenlijk The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Engeland, Schotland en Wales zijn dus drie losse landen. Veel mensen gebruiken het woord Engeland als ze eigenlijk Groot-Brittannië (of Verenigd Koninkrijk) bedoelen. Best begrijpelijk, want dat woord is pakkender en korter, én Engeland vormt het grootste deel van het eiland.

Dan heb je nog de Kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Herm, Alderney en Sark. Ze liggen voor de Franse kust bij Normandië. De inwoners van de vijf Channel Islands spreken Engels en betalen (naast het Jersey pond en het Guernsey pond) met Britse ponden. Officieel behoren ze niet tot het Verenigd Koninkrijk. De Kanaaleilanden vormen namelijk een zogeheten ‘crown dependency’, een autonome bezitting van de Britse kroon. Ditzelfde geldt ook voor het eiland Man in de Ierse Zee. De Britse koningin is wel het staatshoofd van de Kanaaleilanden en het Isle of Man, maar dan in haar hoedanigheid van de Hertogin van Normandië en Lord of Mann.

Schotland is het meest noordelijke land van het Verenigd Koninkrijk en heeft een oppervlakte van 78.772 km², groter dan de hele Benelux bij elkaar. De hoofdstad van Schotland is Edinburgh. De enige landgrens die Schotland heeft, is met Engeland en is die 96 kilometer lang. Ten westen van Schotland ligt de Atlantische Oceaan en ten oosten de Noordzee. Met een hoogte van 1344 meter is de top van Ben Nevis het hoogste punt van Schotland, terwijl de rivier Tay met 190 kilometer de langste rivier is. Schotland heeft meer dan 790 eilanden, die in vier hoofdgroepen worden onderverdeeld: Shetland Eilanden, Orkney Eilanden, Binnen-Hebriden en Buiten-Hebriden.