Veelgestelde vragen over Iran

 1. Heb ik een visum nodig voor Iran?
 2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Wat voor inentingen voor Iran heb ik nodig?
 5. Wat is de beste reistijd voor Iran?
 6. Hoe overnachten we in Iran?
 7. Hoe reizen we in Iran?
 8. Is er Wifi in Iran?
 9. Heb ik een aparte reisstekker nodig in Iran?
 10. Wat is het tijdsverschil met Iran?
 11. Wat voor valuta kan ik het best meebrengen naar Iran?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Iran?
 13. Is mineraalwater in Iran overal verkrijgbaar?
 14. Mag ik alcohol meenemen naar Iran?
 15. Wat is handig om mee te nemen naar Iran?
 16. Wat zijn de kledingvoorschriften voor vrouwen en mannen in Iran?
 17. Hoe is de houding ten opzichte van westerlingen?
 18. Hoe zit het met fotograferen in Iran?
 19. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 21. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Iran?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner het Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘Data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationale reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum voor Iran via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner het Visumloket.

We raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.
3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
4. Wat voor inentingen voor Iran heb ik nodig?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
5. Wat is de beste reistijd voor Iran?
Het voor- en najaar is de beste reisperiode voor Iran. De zomers zijn namelijk altijd erg heet in Iran. Daarentegen kan het in april kan met name in Iraans Koerdistan nog koud zijn. September is het nazomer in Iran, maar gedurende de dag kan het nog erg warm zijn.
6. Hoe overnachten we in Iran?
In Iran overnachten we in eenvoudige, maar comfortabele hotels in tweepersoonskamers, meestal met douche en wc op de kamer. De meeste kamers hebben een ventilator of airconditioning. Op dag 12 overnacht je in een Iraanse ecolodge in Varzaneh, waarbij je gedeeld sanitair hebt. Het kan zijn dat er in grotere kamers wordt overnacht waar meer dan vier mensen per kamer zullen slapen. Voor beddengoed en kussens wordt gezorgd.

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
7. Hoe reizen we in Iran?
Gedurende de rondreis maken we gebruik van een dagtrein en openbare bussen.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Iran vind je onder het tabblad 'Praktisch'.
8. Is er Wifi in Iran?
In bijna alle hotels is Wifi aanwezig. Vaak werkt het wel alleen in de lobby, maar als er Wifi is dan is het veelal gratis.

Meer informatie over Wifi in de geselecteerde hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
9. Heb ik een aparte reisstekker nodig in Iran?
Op deze website kun je veel informatie vinden over stekkers en stopcontacten in de hele wereld: www.wereldstopcontacten.nl.
10. Wat is het tijdsverschil met Iran?
In Iran is het 2,5 uur later dan in Nederland/België.
11. Wat voor valuta kan ik het best meebrengen naar Iran?
Cash euro's en Dollars zijn makkelijk in te wisselen in Iran. Pinnen met zowel creditcard als pinpas is momenteel nog niet mogelijk in Iran. Je moet op dit moment dus al je geld in cash euro's meenemen en in Iran omwisselen naar Iraanse rial. Je kunt het geadviseerde zakgeld bedrag terugvinden in het linkermenu bij de reis onder het kopje 'Extra'.
12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Iran?
Een paradijs voor vegetariers is Iran niet, toch blijven er altijd wel een paar gerechten over zonder vlees of vis  om te bestellen in de restaurants. 

Op de markt kan je veel fruit, gedroogd fruit en noten kopen als aanvulling op je dieet.
13. Is mineraalwater in Iran overal verkrijgbaar?
Ja, in principe kun je overal mineraalwater krijgen.
14. Mag ik alcohol meenemen naar Iran?
Nee, het is strikt verboden om alcohol in te voeren, ook voor niet-moslims. Alcohol is ook verboden om te nuttigen in Iran.
15. Wat is handig om mee te nemen naar Iran?
Naast de standaard zaken, is het voor vrouwen handig om een sjaal in je handbagage mee te nemen. Je zal bij aankomst in Iran in het vliegtuig al je haar moeten beddekken.

Zie de vraag hieronder over kledingvoorschriften voor meer informatie over kleding.
16. Wat zijn de kledingvoorschriften voor vrouwen en mannen in Iran?
Vrouwelijke deelnemers moeten een hoofddoek om in het openbaar en een lange tuniek, blouse, jurk of jas over een broek dragen, dit in gedekte kleuren. De tuniek, blouse, jurk en/of jas moet ruim over de billen vallen. Lichaamsvormen mogen niet geaccentueerd worden. De enige plek waar de hoofddoek af mag, is in de hotelkamer. Mannen mogen t-shirts of blouses aan met korte mouwen. Korte broeken zijn verboden.
17. Hoe is de houding ten opzichte van westerlingen?
Iraniërs zijn een vriendelijk en gastvrij volk, niet anti-westers en juist blij dat je geïnteresseerd bent in hun land. Menig keer zal je uitgenodigd worden voor een babbel en een kop thee.
18. Hoe zit het met fotograferen in Iran?
Je mag in principe veel fotograferen in Iran. Het staat ook bij bezienswaardigheden duidelijk aangegeven als je geen foto's mag maken. Je kan het ook altijd navragen bij de reisbegeleider.
19. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
Voor deze reis adviseren wij een zachte koffer op wieltjes of een trolly of rugzak. Je reist met het openbaar vervoer (de bus en de trein), dus je zult regelmatig met je bagage een stukje moeten lopen. Een harde koffer is voor deze reis dan ook niet handig.
20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
21. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen