Veelgestelde vragen over Ethiopië

 1. Aan welke dingen om mee te nemen kan ik nog meer denken ?
 2. Heb ik voor Ethiopië een visum nodig ?
 3. Hoe is het vervoer tijdens de Ethiopië reis geregeld?
 4. Hoe zijn de hotels in Ethiopië?
 5. Hoe zwaar is een Ethiopië groepsreis ?
 6. Hoeveel geld moet ik meenemen ?
 7. Is er internet of wifi aanwezig in Ethiopië ?
 8. Kan ik makkelijk mensen fotograferen in Ethiopië ?
 9. Kan ik pinnen in Ethiopië
 10. Moet ik een klamboe naar Ethiopië meenemen?
 11. Moet ik een slaapzak en een matje meenemen?
 12. Wat is de beste reistijd voor Ethiopië?
 13. Welke inentingen heb ik nodig?
 14. Welke kleding neem ik mee?
 15. Welke schoenen zal ik meenemen ?
 16. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Ethiopië?

1. Aan welke dingen om mee te nemen kan ik nog meer denken ?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), eventueel een stekkerdoosje (er zijn niet overal veel stopcontacten). Voor de 2 kampeer overnachtingen een (hoofd)lamp en een slaapzak. Voor informatie over een wereldstekker kijk op http://www.wereldstopcontacten.nl/ .

2. Heb ik voor Ethiopië een visum nodig ?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
 
3. Hoe is het vervoer tijdens de Ethiopië reis geregeld?

In noord Ethiopie reis je met een bus. Dit zijn kleinere bussen (dus géén touringcars) met 20 passagiersstoelen en een paar uitklapbare stoelen in het middenpad. De bagage gaat bovenop de bus. In het zuiden gebruiken we landcruisers. De landcruisers bieden plaats aan maximaal 4 personen en de chauffeur.4. Hoe zijn de hotels in Ethiopië?

De hotels in Ethiopië zijn erg wisselend van kwaliteit. We streven er naar om goede middenklasse hotels aan te bieden en in de loop van de jaren is er op dit gebied heel veel goeds gebeurd, echter, in een land als Ethiopië is de kwaliteit van een middenklasse hotel niet te vergelijken met de onze. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat er geen water is, of dat de elektriciteit uitvalt; ook het onderhoud van de kamers laat soms te wensen over. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van centraal gelegen accommodaties met eigen badkamer. Tijdens de 2 nachten kamperen in het zuiden (in Turmi) is er gedeeld sanitair. 

Bij tabblad ‘inspiratie’ op de website krijg je een indruk van de hotels die we gebruiken.

5. Hoe zwaar is een Ethiopië groepsreis ?

De reis is geschikt voor iedereen met een goede gezondheid, een flinke dosis flexibiliteit en incasseringsvermogen. De wegen zijn de laatste jaren wel verbeterd; het noordelijk traject gaat door een bergachtig gebied. De kwaliteit van de hotels wisselt nogal. De reis is intensief, niet zozeer door de kwaliteit van de wegen, maar vooral door de indrukken die je op doet en de toch wel intensieve reisdagen.

6. Hoeveel geld moet ik meenemen ?
Het zakgeldbedrag staat vermeld onderaan de in- en exclusief lijst rechts op de bladzijde van de reisbeschrijving. Onze reizigers hebben aangegeven dat dit het bedrag is wat nodig is voor jouw reis (eten, drinken, excursiegelden en entreegelden). Doe daar een bedrag bij voor privé uitgaven (souvenirs) en reservegeld.
Pinnen kan tegenwoordig op veel plaatsen, zorg dat je je bankpas wel op werelddekking zet. Omdat niet altijd alle pinautomaten het doen raden we aan om maximaal 400 euro cash mee te nemen. Dit kun je als je de Zuid-Ethoipie reis gaat doen (gedeeltelijk) bij aankomst gelijk omwisselen op de luchthaven. Indien je alleen de reis naar het noorden maakt (reiscode: SEN of reiscode SET) dan hoef je geen geld op de luchthaven om te wisselen. Pinnen kan bij vele banken in Addis Abeba. Indien je geld omwisselt, dan ontvang je ook een bon met een stempel en handtekening. Deze dien je goed te bewaren want als je aan het einde van de reis weer geld wilt terug wisselen naar euro's, dan dien je deze bon te kunnen overleggen. Let wel dat geld terug wisselen tegenwoordig alleen nog lijkt te werken bij de Dashen bank, de andere banken doen dit niet meer. (december 2018).
7. Is er internet of wifi aanwezig in Ethiopië ?

Gedurende het noordelijke deel van de reis zijn er een aantal plaatsen waar je gebruik kunt maken van internet of zelfs wifi (in de lobbies van het hotel). In het zuiden is er weinig tot geen internetverbinding beschikbaar.

De geplande hotels in Bahar Dar, Nazaret en Arba Minch beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. De verbinding kan ook 'spontaan' wegvallen. Op de andere locaties is geen wifi beschikbaar. Ethiopië is nog duidelijk een land in ontwikkeling.

8. Kan ik makkelijk mensen fotograferen in Ethiopië ?

Het fotograferen van de diverse bevolkingsgroepen zal voor veel deelnemers een hoogtepunt van de reis vormen. Je moet wel altijd toestemming vragen om foto's van mensen te maken. Vaak zul je er voor moeten betalen (3 of 5 Birr voor een foto). De reisbegeleider zal je hierover meer informatie geven.Over het algemeen is het in het noorden goed te doen, als je het eerst even vraagt. In het zuiden en in het oosten is het wat lastiger, deze stammen zijn erg trots, ze gaan wel op de foto maar ze vragen voor ieder portret 3 tot 5 birr. 'Voor wat hoort wat' is hier vaak normaal. Er zijn ook bevolkingsgroepen die het best eng vinden om gefotografeerd te worden, ze denken dat je dan een deel van hun ziel met het fotograferen meeneemt. Film of fotografeer dus niet stiekem. Voor het filmen van kerken, kloosters en andere monumenten moet je een extra permit kopen en dat is dan al snel €10. Mocht je een fervent filmer zijn, houdt hiermee dan rekening i.v.m. de hoogte van het zakgeld.

9. Kan ik pinnen in Ethiopië

Tegenwoordig zijn er in een aantal grotere plaatsen in Ethiopië pinautomaten. Dit geeft helaas geen enkele garantie dat deze ook daadwerkelijk in gebruik zijn of voldoende geld bevatten. Wij adviseren om minsten de helft van het zakgeldbedrag in contante euro’s mee te nemen en het ter plaatse te wisselen.

Wat aandachtspunten :

1. Wissel aan het begin van de reis zoveel mogelijk, omdat het tijdens de reis tijdrovend is en vaak niet mogelijk.
2. Bewaar het wisselbonnetje. Hiermee kun je aan het einde van de reis je overgebleven Birrs terugwisselen bij de Dashen bank (de anderen banken wisselen niet meer terug).
3. Wisselen is alleen mogelijk voor briefgeld.

4. Wissel eventueel overgebleven geld om vóórdat je op de luchthaven aankomt, op de luchthaven geld terugwisselen is niet mogelijk.

 

Probeer bij iedere betaling zoveel mogelijk klein geld te 'sparen', je zal daar plezier van hebben, m.n. in het zuiden van Ethiopië. 

10. Moet ik een klamboe naar Ethiopië meenemen?

Een klamboe is in principe niet nodig.

Het noorden ligt over het algemeen boven de 1800 meter waardoor er nauwelijks muggen zijn. Het zuiden ligt een stuk lager, waardoor er wel muggen aanwezig kunnen zijn. In de hotels zijn er in principe klamboes aanwezig.

Wanneer je kampeert heb je geen klamboe nodig.

Wil je echter helemaal geen risico lopen, dan kun je een eigen klamboe meenemen of ter plaatse een klamboe kopen op een lokale markt.

11. Moet ik een slaapzak en een matje meenemen?

Alleen in het zuiden wordt er gekampeerd in Turmi. In het noorden kamperen we niet en hoef je geen slaapzak mee te nemen. 
De voorzieningen tijdens het kamperen zijn zeer eenvoudig. We maken gebruik van tweepersoonstenten die door onze lokale agent geregeld worden. Ook zorgen we voor de verdere kampeeruitrusting, zoals een simpel foam-matrasje van ongeveer 3 cm dik.

Sommige reizigers nemen toch nog een zelfopblaasbaar matrasje mee om iets comfortabeler te kunnen liggen. Je moet in elk geval zelf een slaapzak meenemen, een lakenzak is niet altijd voldoende. 

Voor de twee weekse Noord Ethiopië reis is er dus geen slaapzak nodig.

12. Wat is de beste reistijd voor Ethiopië?

Het noorden van Ethiopië kent een ander klimaat dan het zuiden, waardoor het wat lastig is van een 'beste reistijd'  te spreken. Het noorden kent een regenseizoen in onze zomermaanden. Hoewel er flinke buien kunnen vallen, is reizen in het noorden goed te doen. In de Omo-vallei is het in de zomermaanden juist weer droog. Zuid-Ethiopië (Omo-vallei) kent een kort regenseizoen in de maand november en rond eind maart tot begin april. Omdat de wegen in het zuiden bij regen te lijden kunnen hebben, kan de reistijd toenemen en kan het mogelijk zijn dat de route aangepast moet worden.

13. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met www.thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

14. Welke kleding neem ik mee?

Aangezien de temperatuursverschillen per dag nogal verschillen, zijn laagjes kleding het handigste. Neem zowel warme kleding mee als kleding voor warme dagen.

15. Welke schoenen zal ik meenemen ?

Handig is om slippers/sandalen mee te nemen. Voor dichte schoenen zijn bergschoenen mogelijk, maar dat is niet echt nodig. Sportschoenen of wandelschoenen met een goed profiel zijn prima. Dichte schoenen met een profiel zijn vooral nodig voor de wandelingen in het Simiën gebergte. Op de markten is het ook fijn om dichte schoenen aan te trekken. 
16. Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Ethiopië?

Euro's zijn prima, maar mocht je nog dollars hebben, dan kan je die ook wisselen. Zorg ook voor onbeschadigde briefjes, want over kleine scheurtjes kunnen ze moeilijk doen. Oude dollarbiljetten (van vóór het jaar 2010) worden vaak niet gewisseld, omdat banken niet over apparatuur beschikken die deze biljetten kunnen controleren op echtheid.