Veelgestelde vragen over Jamaica

 1. Heb ik een visum nodig voor Jamaica?
 2. Heb ik vaccinaties nodig voor deze reis?
 3. Wat is de beste periode?
 4. Hoe wordt er gereisd?
 5. Hoe overnachten we?
 6. Heb ik een wereldstekker nodig voor Jamaica?
 7. Hoe is het eten in Jamaica?
 8. Is er Wifi in Jamaica?
 9. Wat is het tijdsverschil met Jamaica?
 10. Wat voor geld of betaalmiddelen zijn het handigst mee te nemen?
 11. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

1. Heb ik een visum nodig voor Jamaica?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. 

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Let op: voor reizen met een overstap in Amerika, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen.
2. Heb ik vaccinaties nodig voor deze reis?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Wat is de beste periode?

Van half december tot eind april is de droge periode.  Dit is daarom dan ook de meest geschikte periode voor Jamaica. Als je in de periode mei tot en met half oktober gaat moet je er rekening mee houden dat je geregeld een tropische regenbui kunt verwachten. Vaak zijn het maar korte buien en klaart het daarna vrij snel weer op. Augustus, september en oktober zijn de natste maanden. Ook komen er in deze periode incidenteel orkanen voor. 

4. Hoe wordt er gereisd?
Tijdens de gehele reis maak je gebruik van eigen vervoer. Afhankelijk van de groepsgrootte is dit een bus of minibus, voorzien van airconditioning.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Jamaica vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje 'Accommodatie en transport'.
5. Hoe overnachten we?

Je overnacht in eenvoudige middenklasse hotels met veelal eigen toilet en douchegelegenheid. Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje 'Accomodatie en transport'.

Voor foto's van de door ons geselecteerde accommodaties verwijzen we je graag naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.

6. Heb ik een wereldstekker nodig voor Jamaica?
In Jamaica is het voltage 110V. Wij adviseren een adapter (2 platte polen) en een verloopstekker mee te nemen.

Op de volgende website kun je veel informatie vinden over stekkers en stopcontacten in de hele wereld: www.wereldstopcontacten.nl
7. Hoe is het eten in Jamaica?
De Jamaicaanse keuken is een eenvoudige keuken met vaak pittig gekruide gerechten. Fruitliefhebbers zitten op Jamaica ook goed, want het eiland heeft allerlei exotische vruchten en verse sappen.

Het diner bestaat vaak uit soep vooraf, gevolgd door een vleesgerecht geserveerd met groenten. Typische lokale groenten zijn callaloo (soort spinazie), bonen en pompoen. Traditionele Jamaicaanse gerechten zijn jerk-pork, jerk-chicken, pepperpot en escovich fish. Ook voor vegetariers zijn smakelijke gerechten met groenten en bonen verkrijgbaar.
8. Is er Wifi in Jamaica?

Internetcafés zijn er volop te vinden op Jamaica. Ook is er in steeds meer hotels Wifi aanwezig, hier kan je vaak gratis gebruik van maken.

Meer informatie over Wifi in de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) kun je terugvinden onder het tabblad 'Accommodaties'.

9. Wat is het tijdsverschil met Jamaica?
Tijdens onze zomertijd is het op Jamaica 7 uur vroeger. 
Tijdens onze wintertijd is het op Jamaica 6 uur vroeger.
10. Wat voor geld of betaalmiddelen zijn het handigst mee te nemen?

In Jamaica kun je op de meeste plaatsen pinnen met je pinpas of Creditcard. Denk er aan dat je je bankpas op Werelddekking zet.

De munteenheid is de Jamaicaanse dollar. Je kunt ook Euro's meenemen en deze wisselen voor Jamaicaanse dollars. US-dollars in kleine coupures zijn handig voor fooien. Er kan ook betaald worden met US-dollars, maar houd er rekening mee dat de koers dan minder gunstig is.

11. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas. Dat kan een backpack zijn, maar ook een reistas op wieltjes. Wel raden we het af om een harde koffer mee te nemen, omdat een harde koffer veel plaats inneemt en niet ‘voegt’ waardoor het bagageruim snel vol is. Neem bij voorkeur een zachte reistas of backpack mee.