Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /

Veelgestelde vragen over MOZAMBIQUE

Wat is de beste reistijd voor Mozambique?

Mozambique ligt op zeeniveau een heeft daarom het hele jaar een aangename temperatuur. De heetste maanden, december en januari, vallen samen met het regenseizoen wat weer wat verkoeling geeft. De maand augustus staat bekend als winderig en dit kan lastig zijn bij watersporten. De regentijd begint in december en loopt ongeveer tot maart/april. De regentijd is niet de meest ideale tijd om te reizen, omdat Mozambique met alle grote rivieren van zuidelijk Afrika die daar in zee uitmonden heel veel water te verwerken krijgt. De muggen zorgen dan voor overlast en het water wordt troebel wat bij duiken niet prettig is.

Geldzaken en pinnen in Mozambique

Hieronder een overzicht van alle reizen waarbij je  -eventueel vía- Zuid-Afrika gaat.

 

Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je gekozen reis past.

 

Reken dan met behulp van de indicatie van het zakgeldbedrag (zie reisdatum en prijzen), het eventuele visumbedrag en reserve geld uit, in welke valuta je de bedragen voor de reis gaat meenemen.

 

>> Ga je alléén naar het land Zuid-Afrika :

  • Haal geld uit de geldautomaat halen en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel wisselen). Een Creditcard als betaalmiddel is regelmatig mogelijk.

  • De optionele excursies betaal je in randen.

  • Een visum is niet nodig als je de NL of BE nationaliteit hebt.

>> Ga je naar Mozambique Malawi en Zambia :

  • In Zuid-Afrika kan je Zuid Afrikaanse Rand (ZAR) uit de geldautomaat halen en US- Dollars meenemen vanuit Nederland. Deze wissel je om naar lokale valuta.

  • De excursies betaal je in lokale valuta

  • Als je de NL of BE nationaliteit hebt. De visa voor Zimbabwe en Zambia betaal je ter plaatse in US-dollars. Voor Mozambique raden we je aan om het vooraf te regelen.

 

Wanneer kan ik in Mozambique walvishaaien zien?

De walvishaai is de grootste vis ter wereld; met gemak wordt een gemiddelde lengte van 12 meter bereikt. Ondanks zijn grootte is hij totaal onschuldig voor de mens want deze 14 ton reuzen voeden zich slechts met plankton. Walvishaaien leven in de bovenste wateren van tropische en subtropische zeeën. Onbeweeglijk laten ze zich onder het wateroppervlak met de stroming meedrijven, hun bek open om het zeewater erdoor te laten spoelen. Hun enorme kieuwen zeven vervolgens het plankton eruit en eventueel restafval wordt door zogenaamde zuigvissen gereinigd. Hun grootte, zachtaardigheid en het feit dat ze op geringe diepte leven, maken allen dat deze giganten relatief veilig te benaderen zijn. Een ervaring die je nooit meer vergeet. Mozambique mag zich rijk prijzen met grote aantalen walvishaaien die er jaarlijks gespot worden.
Ze staan vooral bekend als zomergasten. Waanzinnige aantallen tot zelfs 25 stuks zijn geteld tijdens half uur durende boottochtjes. Maar ook in de winter, van april tot november is er aanzienlijke kans op een 'aanvaring'. In de winter van 2003 heeft men vanuit Tofo, dé plek voor het spotten van walvishaaien en manta's, er iedere dag minstens één gezien. Een ongekende score! De grootste groep die men dat seizoen zag, omvatte 15 walvishaaien, vlakbij Tofinho Point, even buiten Tofo. Ze deden zich tegoed aan enorme hoeveelheden plankton en bleven wel 3 uur 'bunkeren'. LET OP: het zijn wilde dieren en het is dus nooit 100% garantie dat je de walvishaai ook daadwerkelijk gaat zien!!!!

Moet ik een duikbrevet hebben om de walvishaai te kunnen zien?

Nee. De beste manier is om met snorkel en vinnen te water te gaan. Hun ware grootte dringt dan pas echt door. De walvishaai drijft rustig en onverstoord verder, aan of vlak onder de oppervlakte. Het is zeer belangrijk om nooit contact met ze te maken. Aanraking veroorzaakt een beschadiging van de huid en die maakt ze weer ontvankelijk voor infecties. LET OP: het is nooit 100% gegarandeerd dat je walvishaaien ziet, het blijven tenslotte wilde dieren!!

Moet ik een klamboe meenemen naar Mozambique?

De tenten zijn voorzien van gaas; het is niet nodig om een klamboe mee te nemen.

Wat voor taal spreekt men in Mozambique?

Naast de lokale talen, zoals Shangaan, is de algemene voertaal Portugees, overgehouden aan de Portugese overheersing. De Portugezen zetten als eerste voet aan wal van de zuidoost-Afrikaanse kust, om er handelsposten op te zetten. Ze dreven handel met de Arabieren, veelal in ivoor maar vooral ook slaven. De stad Inhambane heeft hier zijn bestaansrecht aan te danken. Tijdens de Anjer Revolutie trok Portugal zich terug uit Mozambique, de taal achterlatend, maar wat in de tijd van de ' Koude Oorlog' al snel ruimte bood aan een burgeroorlog, die uiteindelijk 17 jaar zou duren.

Hoe zit het met de landmijnen in Mozambique?

Mozambique had een groot landmijnen probleem overgehouden aan de burgeroorlog, die in 1990 afgelopen was. Dit is nog dagelijks zichtbaar in de vorm van beenamputaties bij de lokale mensen. In de jaren na de oorlog is er heel veel moeite gedaan om de mijnen te ruimen, met name in het dichter bevolkte zuiden. De laatste 5 jaar hebben we incidenteel nog een 'Mine Clearing Squad' gezien, wat al aangeeft dat men denkt het probleem nagenoeg verholpen te hebben. De overstromingen van 2000 hebben geen toename van incidenten veroorzaakt. Wel hebben we ervoor gekozen niet wild te kamperen in Mozambique en ons alleen op gevestigde plekken te begeven.

Kan mijn electronische apparatuur opgeladen worden?

Ja, je hebt  wel een speciale stekker nodig; deze kun je makkelijk verkrijgen in Zuid Afrika. Op de campings is ook electriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden.

Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?

Je zult regelmatig wel bereik hebben zeker in de stedelijke/bewoonde gebieden. Vraag na bij je telefoonprovider of je smartphone geschikt is voor de landen waar je naar toe gaat.

Heb ik inentingen nodig voor mijn Mozambique rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Van welk vervoer maken we gebruik en welke tas neem ik dan mee?

Gedurende deze rondreis wordt er een overland truck gebruikt.

Over de truck:

1. Achterin de truck zijn bagagevakken. De kleinste maat vakken zijn 35x35x79 cm. Daarom moet de tas aan deze maten voldoen. Een tas op wielen kan overigens prima zijn! Een koffer past dus niet.

2. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen níet verstelbaar zijn, zitten ze toch comfortabel.

3. De truck heeft kampeerstoeltjes en een tafel bij zich. Op langere trajecten kan er onderweg bij de truck gelunched worden en bij de kampeerreizen wordt er bij de truck gekookt want er is ook keukenmateriaal aanwezig.

4. Een truck is een ruim vervoermiddel, er is veel bewegingsvrijheid, er is veel ruimte om te fotograferen

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden