Veelgestelde vragen over Myanmar

 1. Heb ik een visum voor Myanmar nodig?
 2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Heb ik inentingen nodig voor Myanmar?
 5. Wat is de beste reistijd voor Myanmar?
 6. Hoe overnachten we in Myanmar?
 7. Moet ik een slaapzak, slaapmatje of klamboe meenemen?
 8. Hoe reizen we in Myanmar?
 9. Is deze reis niet te zwaar voor mij?
 10. Is Myanmar veilig als reisbestemming?
 11. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 12. Heeft mijn mobiele telefoon in Myanmar bereik?
 13. Heb ik een wereldstekker nodig?
 14. Hoeveel tijdsverschil heeft Myanmar met Nederland
 15. Kan in pinnen in Myanmar?
 16. Kan er vegetarisch gegeten worden in Myanmar?
 17. Wat is handig om mee te nemen naar Myanmar?
 18. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 19. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 20. Kan ik mijn reis verlengen?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum voor Myanmar nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum of elektronisch visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner het Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier. Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDeal of creditcard.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner het Visumloket.

Wij raden je aan vier weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.
3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
4. Heb ik inentingen nodig voor Myanmar?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘Vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Wat is de beste reistijd voor Myanmar?
De beste reistijd is van half oktober tot en met februari, wanneer het land groen, droog en relatief koel is. Toch is het land in andere maanden ook goed te bereizen. Met uitzondering van het uiterste noorden, heerst er in Myanmar een tropisch moessonklimaat.

Myanmar kent drie seizoenen: een regenseizoen (mei tot oktober), een koel seizoen (november tot en met februari) en een heet seizoen (maart tot en met april).

Tijdens het regenseizoen kan het flink plenzen, vooral in de kustgebieden en rond de delta. In Centraal-Myanmar valt minder regen (Bagan en Mandalay), maar kan de luchtvochtigheidsgraad enorm zijn. De regenperiode heeft zijn eigen charme, maar reken erop dat sommige wegen onbegaanbaar zullen zijn en sommige uitzichten zullen tegenvallen. In Yangon valt 2618 mm regen per jaar, in Mandalay 871 mm. De meeste regen valt in juli en augustus.

In het hete seizoen is het land droog en stoffig. De temperatuur loopt in Yangon op tot 40°C en in Bagan soms tot nog wel hoger. Maart en april zijn de heetste maanden. Dit is dan ook de minst geschikte reistijd, hoewel het land ook in deze periode bijzonder mooi is. Bovendien wordt elk jaar in april het waterfestival gehouden, wat voor afkoeling zorgt.
6. Hoe overnachten we in Myanmar?
Tijdens onze reis naar Myanmar overnacht je in hotels in tweepersoonskamers met douche en toilet. De kamers beschikken over een ventilator of airconditioning. Een driepersoonskamer is verkrijgbaar op aanvraag (vaak een tweepersoonskamer met een extra bed of matras erbij).

Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je foto's zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
7. Moet ik een slaapzak, slaapmatje of klamboe meenemen?
Een slaapmatje of slaapzak zijn op deze reis niet nodig. Je slaapt elke nacht in een hotel.

Het is ook niet nodig om een klamboe mee te nemen. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Myanmar, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. Effectief is de zogenaamde 'mosquito coil', een groene wierookspiraal die de muggen ongeveer acht uur op afstand houdt. Deze zijn in Myanmar overal te verkrijgen. Tot slot helpt het om 's avonds een lange broek en een goed afsluitend T-shirt met lange mouwen en een col te dragen. DEET of andere insectafweermiddelen hebben effect, maar verwacht geen wonderen.
8. Hoe reizen we in Myanmar?
Tijdens deze rondreis gebruik je verschillende vormen van vervoer. Voor het merendeel van de transfers heb je de beschikking over een eigen airconditioned (mini)bus. Je maakt ook een binnenlandse vlucht van Heho (Inlemer) naar Yangon, om de grote afstand te overbruggen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Myanmar vind je onder het tabblad 'Praktisch'.
9. Is deze reis niet te zwaar voor mij?
Deze reis is goed te doen voor iedereen die zich goed voorbereidt en zich flexibel opstelt. Houd er wel rekening mee dat de reis door een ontwikkelingsland gaat, met een veel lagere levensstandaard dan je thuis gewend bent. Hotelkamers kunnen iets minder comfortabel zijn, de elektriciteit kan uitvallen, of er kan alleen koud water zijn terwijl je graag een warme douche zou willen hebben. De reisafstanden zijn soms behoorlijk lang en de wegen vaak slecht. Verder is het mogelijk dat wegen door het weer of slecht wegonderhoud tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Het kan ook zijn dat sommige gebieden ineens worden verklaard tot 'verboden gebied' door de regering. Een flexibele en positieve instelling is dan ook belangrijker dan lichamelijke fitheid.

Voor meer informatie over de zwaarte van de reis, verwijzen we je tevens graag door naar tabblab 'Praktisch' en dan 'Zwaarte van de reis'.
10. Is Myanmar veilig als reisbestemming?
Myanmar is één van de veiligste landen in Azië. Misdaad druist in tegen de boeddhistische cultuur en diefstal en berovingen komen nauwelijks voor, ook vanwege de strenge controle van het militaire regime.

Toch is het verstandig met eenvoudige maatregelen het risico tot het minimum te beperken. Geld en belangrijke papieren kun je (net als op andere reisbestemmingen) beter op je lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding of in een geldbuidel. Verdeel geld en documenten over verschillende plaatsen. Stop een klein geldbedrag in je portemonnee zodat je niet al je geld kwijt bent als je zakken gerold worden. Laat geen geld of kostbare zaken los slingeren in je hotelkamer. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals je paspoort, visum, vliegtickets en verzekeringspapieren.
11. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In de grotere steden is er vaak in het hotel een internet/WIFI verbinding. De verbinding is vaak niet erg snel en de verbinding wil nog weleens wegvallen. Op veel plaatsen zijn ook internetcafés te vinden. Bepaalde websites zijn niet altijd toegankelijk omdat deze worden geblokkeerd door de overheid. 

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
12. Heeft mijn mobiele telefoon in Myanmar bereik?
Het is afhankelijk van je provider of je bereik hebt met je mobiele telefoon in Myanmar. In veel gevallen heb je geen toegang tot het lokale netwerk. Het is daarom zeer raadzaam om voor vertrek contact op te nemen met je provider om na te gaan of jouw type telefoon en abonnement aan de nodige vereisten voldoen. Het is mogelijk om een lokale simkaart aan te schaffen maar deze kunnen vrij prijzig zijn.
13. Heb ik een wereldstekker nodig?
Voor het gebruik van een wereldstekker in Myanmar verwijzen we je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl.
14. Hoeveel tijdsverschil heeft Myanmar met Nederland
In Myanmar (Birma) is het 5 uur en 30 minuten later dan in Amsterdam tijdens onze wintertijd en 4 uur en 30 minuten later tijdens onze zomertijd.
15. Kan in pinnen in Myanmar?
In Myanmar betaal je met de Kyat. Op dit moment kan je al op meerdere plaatsen pinnen in Myanmar. Met name in Yangoon en Mandalay kun je pinnen met een pasje met het Maestro logo en bij sommige banken met je visa card. Verder kan je het beste wat cash dollars meenemen om entree's te betalen en om te wisselen op de plaatsen waar je (nog) niet kunt pinnen. Er zijn voldoende wisselkantoortjes zodat je makkelijk je cash dollars kunt wisselen. De koers is bijna overal gelijk en ze accepteren alle coupures. Op de luchthaven is het ook mogelijk om euro's te wisselen.

LET OP
: zorg er voor dat je alleen mooie nieuwe biljetten meeneemt. Biljetten met scheurtjes/vlekjes/vouwen worden NIET geaccepteerd.
16. Kan er vegetarisch gegeten worden in Myanmar?
Vegetariërs kunnen goed terecht in Myanmar. Er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit verkrijgbaar en curry's zonder vlees, kip of vis te bestellen.
17. Wat is handig om mee te nemen naar Myanmar?
Myanmar is een tropisch land. Neem daarom dunne kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen muggen.

Neem voor reizen in de maanden november tot februari een warme trui of jas mee, omdat het in de Shan State (Kalaw en Inlemeer) dan fris kan zijn. Neem liever te weinig mee dan te veel. Wat je mist, kun je voor een habbekrats aanschaffen. Als de zon hoog aan de hemel staat, is een hoofddeksel of paraplu beslist aan te raden. Het is nog verstandiger die uren in de schaduw te blijven. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen en een paar slippers is alles wat je voeten vereisen.

Bedenk dat je de heiligdommen van het land (ook al zijn deze vervallen tot een hoopje stenen, zoals soms in Bagan) blootsvoets dient binnen te treden. Er zijn vrijwel dagelijks mogelijkheden om tempels te betreden, en als je elke keer weer je schoenen en sokken uit en aan moet trekken en veters moet strikken dan kan dat op den duur erg vervelend worden. Slippers zijn dan een uitkomst. Loop er niet 'te bloot' bij. Je kunt beter geen korte broek dragen. Birmezen ervaren het als belachelijk voor mannen en voor vrouwen als schandelijk.

Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen (vrijwel niet te krijgen in Birma), anti-muggenstift, toiletartikelen, handdoek, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (tijdens de vlucht niet in je handbagage stoppen), wekker, schrijfwaren, boeken, geldig paspoort met Birmees visum, voldoende cash Dollars, kopieën van je paspoort en reisverzekering, je vertrektijdenbrief, een pasje van de reisverzekering met daarop het alarmnummer, agenda met belangrijke adressen, reisgids. Verder eventueel: rol toiletpapier, tampons, leeslampje, universele stekker.
18. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus.
19. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
20. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
22. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen