Veelgestelde vragen over Myanmar

 1. Heb ik een visum voor Myanmar nodig?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Wat voor inentingen heb je nodig voor een reis naar Myanmar?
 4. Hoe overnachten we in Myanmar?
 5. Moet ik een slaapzak, slaapmatje of klamboe meenemen?
 6. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 7. Hoe reizen we in Myanmar?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Myanmar?
 9. Kan in pinnen in Myanmar?
 10. Wat is de beste reistijd voor Myanmar?
 11. Hoeveel tijdsverschil heeft Myanmar met Nederland
 12. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 13. Heeft mijn mobiele telefoon in Myanmar bereik?
 14. Is deze reis niet te zwaar voor mij?
 15. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 16. Is Myanmar veilig als reisbestemming?
 17. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum voor Myanmar nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum of elektronisch visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derden moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Wat voor inentingen heb je nodig voor een reis naar Myanmar?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe overnachten we in Myanmar?
Tijdens onze reizen naar Myanmar overnacht je in hotels met tweepersoonskamers met douche en toilet. De kamers beschikken over een ventilator of airconditioning. Een driepersoonskamer is verkrijgbaar op aanvraag (vaak een tweepersoonskamer met een extra bed erbij).

Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
5. Moet ik een slaapzak, slaapmatje of klamboe meenemen?
Een slaapmatje of slaapzak zijn op deze reis niet nodig. Je slaapt elke nacht in een hotel. Het is ook niet nodig om een klamboe mee te nemen. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Myanmar, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. Effectief is de zogenaamde 'mosquito-coil', groene wierookspiralen die de muggen ongeveer acht uur op afstand houdt. Deze zijn in Myanmar overal te krijgen. Tenslotte helpt het om 's avonds een lange broek en een goed afsluitend T-shirt met lange mouwen en col te dragen. DEET of andere insectafweermiddelen hebben effect, maar verwacht er geen wonderen van.
6. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In de grotere steden is er vaak in het hotel een internet/WIFI verbinding. De verbinding is vaak niet erg snel en de verbinding wil nog weleens wegvallen. Op veel plaatsen zijn ook internetcafés te vinden. Bepaalde websites zijn niet altijd toegankelijk omdat deze worden geblokkeerd door de overheid. 

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
7. Hoe reizen we in Myanmar?
Op deze rondreis gebruik je verschillende vormen van vervoer. Voor het merendeel van de transfers heb je de beschikking over een eigen airconditioned (mini)bus. Je maakt ook een binnenlandse vlucht van Heho (Inlemer) naar Yangon, om de grote afstand te overbruggen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Myanmar vind je onder het tabblad ‘Praktisch'.
8. Heb ik een wereldstekker nodig voor Myanmar?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Myanmar: www.wereldstopcontacten.nl
9. Kan in pinnen in Myanmar?
In Myanmar betaal je met de Kyat. Op dit moment kan je al op meerdere plaatsen pinnen in Myanmar. Met name in Yangoon en Mandalay kun je pinnen met een pasje met het Maestro logo en bij sommige banken met je visa card. Verder kan je het beste wat cash dollars meenemen om entree's te betalen en om te wisselen op de plaatsen waar je (nog) niet kunt pinnen. Er zijn voldoende wisselkantoortjes zodat je makkelijk je cash dollars kunt wisselen. De koers is bijna overal gelijk en ze accepteren alle coupures. Op de luchthaven is het ook mogelijk om euro's te wisselen.

LET OP
: zorg er voor dat je alleen mooie nieuwe biljetten meeneemt. Biljetten met scheurtjes/vlekjes/vouwen worden NIET geaccepteerd.
10. Wat is de beste reistijd voor Myanmar?

De beste reistijd is van half oktober tot en met februari wanneer het land groen, droog en relatief koel is. Toch is het land in andere maanden ook goed te bereizen. 
Met uitzondering van het uiterste noorden heerst in Myanmar een tropisch moessonklimaat.

Myanmar kent 3 seizoenen: een regenseizoen (mei tot oktober), een koel seizoen (november tot en met februari) en een heet seizoen (maart tot en met april). Tijdens het regenseizoen kan het flink plenzen, vooral in de kustgebieden en rond de delta. In Centraal-Myanmar valt minder regen (Bagan en Mandalay), maar kan de luchtvochtigheidsgraad enorm zijn. De regenperiode heeft zijn eigen charme, maar reken er op dat sommige wegen onbegaanbaar zullen zijn en sommige uitzichten zullen tegenvallen. In Yangon valt 2618 mm regen per jaar, in Mandalay 871 mm. De meeste regen valt in juli en augustus. In het hete seizoen is het land droog en stoffig. De temperatuur loopt in Yangon op tot 40°C en in Bagan soms nog wel hoger. Maart en april zijn de heetste maanden. Dit is dan ook de minst geschikte reistijd, hoewel het land ook in deze periode bijzonder mooi is. Bovendien wordt elk jaar in april het waterfestival gehouden wat voor afkoeling zorgt.

11. Hoeveel tijdsverschil heeft Myanmar met Nederland
In Myanmar (Birma) is het 5 uur en 30 minuten later dan in Amsterdam tijdens onze wintertijd en 4 uur en 30 minuten later tijdens onze zomertijd.
12. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus.
13. Heeft mijn mobiele telefoon in Myanmar bereik?
Het is afhankelijk van je provider of je bereik hebt met je mobiele telefoon in Myanmar. In veel gevallen heb je geen toegang tot het lokale netwerk. Het is daarom zeer raadzaam om voor vertrek contact op te nemen met je provider om na te gaan of jouw type telefoon en abonnement aan de nodige vereisten voldoen. Het is mogelijk om een lokale simkaart aan te schaffen maar deze kunnen vrij prijzig zijn.
14. Is deze reis niet te zwaar voor mij?
Deze reis is goed te doen voor iedereen die zich goed voorbereidt en zich flexibel opstelt. Houd er rekening mee dat de reis door een ontwikkelingsland gaat, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Hotelkamers kunnen wat minder comfortabel zijn, de elektriciteit kan uitvallen of er kan alleen koud water zijn, terwijl je graag een warme douche zou willen hebben. De reisafstanden zijn soms behoorlijk lang en de wegen zijn slecht. Verder is het mogelijk dat door het weer of slecht wegonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Het kan ook zijn dat sommige gebieden ineens worden verklaard tot 'verboden gebied' door de regering. Een flexibele en positieve instelling is dan ook belangrijker dan lichamelijke fitheid.

Voor meer informatie over de zwaarte van de reis, verwijs ik je door het tabblab 'Praktisch' en dan 'zwaarte van de reis'.
15. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
16. Is Myanmar veilig als reisbestemming?
Myanmar is een van de veiligste landen in Azië. Misdaad druist in tegen de boeddhistische cultuur en diefstal en berovingen komen nauwelijks voor. Ook vanwege de strenge controle van het militaire regime.

Toch is het verstandig met eenvoudige maatregelen het risico tot een minimum te beperken. Geld en belangrijke papieren kun je (net als in andere reisbestemmingen) beter op je lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding of in een geldbuidel. Verdeel geld en documenten over verschillende plaatsen. Stop een klein geldbedrag in je portemonnee zodat je niet al je geld kwijt bent als je zakken gerold worden. Laat geen geld of kostbare zaken los slingeren in je hotelkamer. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren.
17. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen?
Myanmar is een tropisch land. Neem daarom dunne kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen muggen.

Neem voor reizen in de maanden november tot februari een warme trui of jas mee omdat het in de Shan State (Kalaw en Inle meer) dan fris kan zijn. Neem liever te weinig mee dan te veel. Wat je mist kun je voor een habbekrats aanschaffen. Als de zon hoog aan de hemel staat is een hoofddeksel of paraplu beslist aan te raden. Het is nog verstandiger die uren in de schaduw te blijven. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen en een paar slippers is alles wat je voeten vereisen.

Bedenk dat je de heiligdommen van het land (ook al zijn deze vervallen tot een hoopje stenen, zoals soms in Bagan) blootsvoets dient binnen te treden. Dagelijks zijn er wel mogelijkheden om tempels te betreden en als je elke keer weer je schoenen en sokken uit en aan moet trekken en je veters weer moet strikken dan kan dat op den duur erg vervelend worden. Slippers zijn dan een uitkomst. Loop er niet 'te bloot' bij. Je kunt beter geen korte broek dragen. Birmezen ervaren het als belachelijk voor mannen en voor vrouwen schandelijk.

Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen (vrijwel niet te krijgen in Birma), anti-muggenstift, toiletartikelen, handdoek, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (tijdens de vlucht niet in je handbagage stoppen), wekker, schrijfwaren, boeken, geldig paspoort met Birmees visum, voldoende cash dollars, kopieën van paspoort en reisverzekering, vetrektijdenbrief , een pasje van de reisverzekering met daarop het alarmnummer, agenda met belangrijke adressen, reisgids. Verder eventueel: rol toiletpapier, tampons, leeslampje, universele stekker.
18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
19. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen