Veelgestelde vragen over Myanmar

  1. Heb ik een visum voor Myanmar nodig?
  2. Heeft mijn mobiele telefoon in Myanmar bereik?
  3. Hoe is de internetverbinding/Wifi ?
  4. Hoe kan ik in Myanmar het best mijn geldzaken regelen?
  5. Is deze reis niet te zwaar voor mij?
  6. Is Myanmar veilig als reisbestemming?
  7. Moet ik een slaapzak, slaapmatje of klamboe meenemen?
  8. Wat is de beste reistijd voor Myanmar?
  9. Wat voor inentingen heb je nodig voor een reis naar Myanmar?
  10. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen?

1. Heb ik een visum voor Myanmar nodig?

Internationaal paspoort:

Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

 

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:

- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl

- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heeft mijn mobiele telefoon in Myanmar bereik?
Het is afhankelijk van je provider of je bereik hebt met je mobiele telefoon in Myanmar. Maar in veel gevallen heb je geen toegang tot het lokale netwerk. Het is daarom zeer raadzaam om voor vertrek contact op te nemen met je provider om na te gaan of jouw type telefoon en abonnement aan de nodige vereisten voldoen. Het is mogelijk om een lokale sim-kaart aan te schaffen maar deze kunnen vrij prijzig zijn.
3. Hoe is de internetverbinding/Wifi ?
In de grotere steden is er vaak in het hotel een internet/WIFI verbinding. De internetverbinding is vaak niet erg snel en de verbinding wil nog weleens wegvallen. Op veel plaatsen zijn ook internetcafés te vinden. Bepaalde websites zijn niet altijd toegankelijk omdat deze worden geblokkeerd door de overheid.
4. Hoe kan ik in Myanmar het best mijn geldzaken regelen?

In Myanmar betaal je met de kyat. Op dit moment kan je al op meerdere plaatsen pinnen in Myanmar. Met name in Yangoon en Mandalay kun  je pinnen met een pasje met het Maestro logo en bij sommige met je visa card.
Verder kan je het beste wat cash aan dollars meenemen om entree's te betalen en om te wisselen op de plaatsen waar je  (nog ) niet kunt pinnen. Er zijn voldoende wisselkantoortjes zodat je makkelijk je cash dollars kunt wisselen, koers is bijna overal gelijk en ze accepteren alle coupures. Op de luchthaven is het ook mogelijk om euro's te wisselen. LET OP: zorg er voor dat je alleen mooie nieuwe biljetten meeneemt. Biljetten met scheurtjes/vlekjes/vouwen worden NIET geaccepteerd.

5. Is deze reis niet te zwaar voor mij?
Deze reis is goed te doen voor iedereen die zich goed voorbereidt en zich flexibel opstelt. Houd er rekening mee dat de reis door een ontwikkelingsland gaat, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Hotelkamers kunnen wat minder comfortabel zijn, de elektriciteit kan uitvallen of er kan alleen koud water zijn, terwijl je graag een warme douche zou willen hebben. De reisafstanden zijn soms behoorlijk lang en de wegen zijn slecht. Verder is het mogelijk dat door het weer of slecht wegonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Het kan ook zijn dat sommige gebieden ineens worden verklaard tot 'verboden gebied' door de regering.
Een flexibele en positieve instelling is dan ook belangrijker dan lichamelijke fitheid.
6. Is Myanmar veilig als reisbestemming?
Myanmar is een van de veiligste landen in Azië. Misdaad druist in tegen de boeddhistische cultuur en diefstal en berovingen komen nauwelijks voor. En natuurlijk ook vanwege de strenge controle van het militaire regime.
Toch is het verstandig met eenvoudige maatregelen het risico tot een minimum te beperken. Geld en belangrijke papieren kun je (net als in andere reisbestemmingen) beter op je lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding of in een geldbuidel. Verdeel geld en documenten over verschillende plaatsen. Stop een klein geldbedrag in je portemonnee zodat je niet al je geld kwijt bent als je zakken gerold worden. Laat geen geld of kostbare zaken los slingeren in je hotelkamer. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren.
7. Moet ik een slaapzak, slaapmatje of klamboe meenemen?
Een slaapmatje of slaapzak zijn op deze reis niet nodig. Je slaapt elke nacht in een hotel. Het is ook niet nodig om een klamboe mee te nemen. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Myanmar, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. Effectief is de zogenaamde 'mosquito-coil', groene wierookspiralen die de muggen ongeveer acht uur op afstand houdt. Deze zijn in Myanmar overal te krijgen. Tenslotte helpt het 's avonds dragen van een lange broek en een goed afsluitend T-shirt met lange mouwen en col. DEET of andere insectafweermiddelen hebben effect, maar verwacht er geen wonderen van.
8. Wat is de beste reistijd voor Myanmar?
De beste reistijd is van half oktober tot en met februari wanneer het land groen, droog en relatief koel is. Toch is het land in andere maanden ook goed te bereizen.
Met uitzondering van het uiterste noorden heerst in Myanmar een tropisch moessonklimaat. Myanmar kent 3 seizoenen: een regenseizoen (mei tot oktober), een koel seizoen (november tot en met februari) en een heet seizoen (maart tot en met april). Tijdens het regenseizoen kan het flink plenzen, vooral in de kustgebieden en rond de delta. In Centraal-Myanmar valt minder regen (Bagan en Mandalay), maar kan de luchtvochtigheidsgraad enorm zijn. De regenperiode heeft zijn eigen charme, maar reken er op dat sommige wegen onbegaanbaar zullen zijn en sommige uitzichten zullen tegenvallen. In Yangon valt 2618 mm regen per jaar, in Mandalay 871 mm. De meeste regen valt in juli en augustus. In het hete seizoen is het land droog en stoffig. De temperatuur loopt in Yangon op tot 40°C en in Bagan soms nog wel hoger. Maart en april zijn de heetste maanden. Dit is dan ook de minst geschikte reistijd, hoewel het land ook in deze periode bijzonder mooi is. Bovendien wordt elk jaar in april het waterfestival gehouden wat voor afkoeling zorgt.
9. Wat voor inentingen heb je nodig voor een reis naar Myanmar?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

10. Wat voor kleding/bagage kan ik het beste meenemen?
Myanmar is een tropisch land. Neem daarom dunne kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen muggen. Neem voor reizen in de maanden november tot februari een warme trui of jas mee omdat het in de Shan State (Kalaw en Inle meer) dan fris kan zijn. Neem liever te weinig mee dan teveel. Wat je mist kun je voor een habbekrats aanschaffen. Als de zon hoog aan de hemel staat is een hoofddeksel of paraplu beslist aan te raden. Het is nog verstandiger die uren in de schaduw te blijven. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen en een paar slippers is alles wat je voeten vereisen. Bedenk dat je de heiligdommen van het land (ook al zijn deze vervallen tot een hoopje stenen, zoals soms in Bagan) blootsvoets dient binnen te treden. Dagelijks zijn er wel mogelijkheden om tempels te betreden en als je elke keer weer je schoenen en sokken uit en aan moet trekken en je veters weer moet strikken dan kan dat op den duur erg vervelend worden. Slippers zijn dan een uitkomst. Loop er niet 'te bloot' bij. Je kunt beter geen korte broek dragen. Birmezen ervaren het als belachelijk voor mannen en voor vrouwen schandelijk.  Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen (vrijwel niet te krijgen in Birma), anti-muggenstift, toiletartikelen, handdoek, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (tijdens de vlucht niet in je handbagage stoppen), wekker, schrijfwaren, boeken, geldig paspoort met Birmees visum, voldoende cash dollars, kopieën van paspoort en reisverzekering, vetrektijdenbrief , een pasje van de reisverzekering met daarop het alarmnummer, agenda met belangrijke adressen, reisgids. Verder eventueel: rol toiletpapier, tampons, leeslampje, universele stekker.