Veelgestelde vragen over Noord-Korea

 1. Heb ik een visum nodig voor Noord-Korea?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 4. Heb ik inentingen nodig voor deze reis?
 5. Wat is de beste reistijd voor Noord-Korea?
 6. Hoe overnachten we in Noord-Korea?
 7. Is er Wifi in Noord-Korea?
 8. Mag ik mijn mobiele telefoon meenemen naar Noord-Korea?
 9. Hoe reizen we in Noord-Korea?
 10. Heb ik een wereldstekker nodig in Noord-Korea?
 11. Wat is het tijdsverschil met Noord-Korea?
 12. Kan ik pinnen in Noord-Korea?
 13. Kan er vegetarisch gegeten worden in Noord-Korea?
 14. Kan ik mijn camera meenemen naar Noord-Korea?
 15. Hoe vrij ben ik om te fotograferen in Noord-Korea?
 16. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 17. Kan ik zelf wat rond gaan lopen in de stad?
 18. Wat is de rol van de verplichte gidsen?
 19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 20. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Noord-Korea?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Gezien de benodigde uitnodigingsbrief, dient het visum van Noord-Korea verplicht via Shoestring te verlopen. We raden sterk aan het visum voor China (double entry!) ook via ons te regelen.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum voor Noord-Korea via onze partner, het visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.
ww.shoestring.visumloket.nl

Wij raden je aan 6-8 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.
4. Heb ik inentingen nodig voor deze reis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Wat is de beste reistijd voor Noord-Korea?
Van april tot oktober is het goed reizen in Noord-Korea. In het voorjaar staan de fruitbomen en weiden in bloei, later in het jaar worden de rijstvelden diepgroen en in het najaar, als de nachten al weer kouder worden, is het oogsttijd en een drukte van belang op het land. Tijdens alle reizen zal er een afwisseling zijn van zon, regen en bewolking. In de wintermaanden kan het flink koud worden.
6. Hoe overnachten we in Noord-Korea?
In Beijing verblijf je in een standaard hotel en in Noord-Korea verblijf je in geselecteerde staatshotels. Deze hotels zijn over het algemeen van redelijke kwaliteit. Wel kan het zo zijn dat electriciteit en water niet 24 uur per dag beschikbaar is.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. 
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
7. Is er Wifi in Noord-Korea?

Tijdens je reis door Noord-Korea heb je in geen enkel hotel Wifi. Je hebt ook geen ontvangst van je mobiele netwerk.

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Mag ik mijn mobiele telefoon meenemen naar Noord-Korea?
Tot voor kort was het strict verboden om je mobiele telefoon mee te nemen. Tegenwoordig mag je wel je mobiele telefoon mee nemen. Echter heb je nog niet veel aan omdat er geen bereik is en je er geen lokale simkaart kan kopen.
9. Hoe reizen we in Noord-Korea?
In Noord-Korea heb je de hele reis de beschikking over een (vaak te grote) privé bus met chauffeur.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Noord-Korea vind je onder het tabblad 'Praktisch'.
10. Heb ik een wereldstekker nodig in Noord-Korea?
Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar: wereldstopcontacten.nl
11. Wat is het tijdsverschil met Noord-Korea?
Tijdens onze zomertijd is het in Noord-Korea 7 uur later dan in Amsterdam en tijdens onze wintertijd is het in Noord-Korea 8 uur later.
12. Kan ik pinnen in Noord-Korea?
In Noord-Korea zijn alle excursies en maaltijden inclusief. Je zult dus weinig geld uitgeven en hebt alleen wat zakgeld nodig voor drankjes, souvenirs en de fooi voor je reisbegeleider. Je kunt niet pinnen en ook geen traveller cheques inwisselen. Neem daarom kleine coupures (en munten) in euro, dollars of Chinese yuans mee.
13. Kan er vegetarisch gegeten worden in Noord-Korea?
De maaltijden zijn tijdens het verblijf in Noord-Korea inclusief. Er wordt bij de maaltijden steeds meer rekening gehouden met de wensen van vegetariers.
14. Kan ik mijn camera meenemen naar Noord-Korea?
Het is geen probleem om je camera mee te nemen op reis. Ook een videocamera kun je meenemen. Een hele grote telelens is niet aan te raden. Verrekijkers zijn wel verboden.
15. Hoe vrij ben ik om te fotograferen in Noord-Korea?
In Noord-Korea mag je fotograferen. Er gelden wel beperkingen rond militaire gebouwen, tekenen van armoede of andere beelden die de overheid niet wil tonen. De staatsgids zal altijd aangeven wat wel en wat niet op de foto mag. We vragen je deze aanwijzigingen te respecteren. Ook je gids kan in de problemen komen bij het niet opvolgen van de regels.
16. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het wel af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus. Een harde koffer voegt namelijk niet.
17. Kan ik zelf wat rond gaan lopen in de stad?
Nee, in Noord-Korea doe je alles in groepsverband en onder leiding van 2 staatsgidsen. Je kunt niet in je eentje een wandeling gaan maken of zelf op pad gaan.
18. Wat is de rol van de verplichte gidsen?
In Noord-Korea word je tijdens de groepsreis begeleid door 2 goede Engelstalige gidsen.

Naast hun gewone taken als het begeleiden van de reis (regelen accommodatie, vervoer, gidsen), zullen zij ook in de gaten houden of je je houdt aan de lokale regels. Oftewel, of je geen foto's maakt van veboden objecten, je de stad niet in gaat en je geen ongewenste contacten hebt. 

Het is onze ervaring dat zij hun werk goed en naar tevredenheid van onze reizigers uitvoeren. EenNederlandstalige reisbegeleider is dan ook overbodig.
19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
20. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen