Veelgestelde vragen over Oezbekistan

 1. Heb ik een visum nodig voor Oezbekistan.
 2. Heb ik vaccinaties nodig?
 3. Hoe wordt er gereisd?
 4. Hoe zijn de overnachtingen?
 5. Kan ik overal mineraal water kopen ?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Wat is de beste periode om naar Oezbekistan te reizen ?
 8. Wat voor soort stekker moet ik meenemen ?
 9. Welke valuta kan ik het best meenemen?
 10. Zijn er vegatarische gerechten ?
 11. Zijn er wifi punten tijdens deze reis?

1. Heb ik een visum nodig voor Oezbekistan.

ls je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, heb je voor deze reis een visum voor Oezbekistan nodig. Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), visum, de te volgen visumprocedure en de locatie van de ambassade. Begin uiterlijk 6 weken voor vertrek van je reis met de aanvraag.

 Wanneer je de benodigde visa laat regelen via ons, dan brengen wij, naast de visumkosten € 40,-bemiddelingskosten per persoon per visum in rekening voor Nederlandse reizigers. Belgische reizigers brengen wij € 30,- bemiddelingskosten in rekening. Je hoeft dan niet zelf 2x naar de betreffende ambassade(s).

Kijk op de website van Visumloket wat je naar ons moet opsturen:

Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

2. Heb ik vaccinaties nodig?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven. Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
3. Hoe wordt er gereisd?
Tijdens deze reis maken we overwegend gebruik van een eigen bus. Het hebben van een eigen airconditioned (mini)bus heeft veel voordelen in Oezbekistan. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met openbaar vervoer amper te bezoeken zijn. Wel is het zo dat deze bussen van iets mindere kwaliteit zijn dan we in Nederland gewend zijn.

Van Tashkent naar Urgench (op een uurtje rijden van Khiva) maak je gebruik van een binnenlandse vlucht.
4. Hoe zijn de overnachtingen?
Je slaapt tijdens deze reis, in eenvoudige hotels, 1 x in een yurt en 2 keer maken we gebruik van een homestay.De accommodaties zijn zeer eenvoudig en vaak met gedeeld sanitair.
5. Kan ik overal mineraal water kopen ?
Je kan overal flessen water kopen.
6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
7. Wat is de beste periode om naar Oezbekistan te reizen ?
In het voor en najaar zijn de temperaturen zeer aangenaam. In onze zomer is het erg warm in Oezbekistan het is echter wel een droge warmte. In de zomer kan je het best vroeg in de ochtend en later in de middag op stap gaan.
9. Welke valuta kan ik het best meenemen?
Je kan tegenwoordig op bijna alle plaatsen pinnen in Oezbekistan. ( neem een elastiekje mee aangezien je enorme stapels geld krijgt ) 
 Het beste kan je ook nog wat cash euro 's meenemen voor bijvoorbeeld het geval een pin defect is .
10. Zijn er vegatarische gerechten ?
Er zijn meerdere gerechten zonder vlees en ook wat salades zonder vlees. Bij elke maaltijd serveren ze er brood bij wat erg smakelijk is.

11. Zijn er wifi punten tijdens deze reis?
Tijdens je verblijf in hotels is er kans dat er Wifi is. In de homestay's en in het yurtenkamp is geen wifi.