Veelgestelde vragen over Panama

 1. Heb ik een visum nodig voor Panama?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke inentingen voor Panama heb ik nodig?
 4. Hoe overnachten we in Panama?
 5. Is er Wi-Fi beschikbaar?
 6. Hoe reizen we in Panama?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan ik pinnen in Panama?
 9. Wat kan ik het beste meenemen naar Panama aan valuta?
 10. Kan ik vegetarisch eten in Costa Rica?
 11. Wat is de beste reistijd voor Panama?
 12. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 14. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 15. Wat is het tijdsverschil met Panama?
 16. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Panama?
 17. Moet je een klamboe meenemen?
 18. Wat is er te doen in Boquete?
 19. Zijn er duikmogelijkheden op Bocas del Toro?
 20. Kan ik mijn reis verlengen?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Panama?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Belangrijk: voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten (USA) dien je online een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief, die tien dagen voor vertrek online komt te staan op je Mijn.Shoestring-pagina, kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen.
2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
3. Welke inentingen voor Panama heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe overnachten we in Panama?
Tijdens de rondreis Costa Rica & Panama (reiscode: SCO) overnacht je in middenklasse hotels in tweepersoonskamers met een eigen badkamer.

Per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
5. Is er Wi-Fi beschikbaar?
Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande hotels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Voor de beschikbaarheid van Wi-Fi in de hotels verwijzen we je naar het tabblad 'Accommodaties' bij de reis.
6. Hoe reizen we in Panama?
Gedurende de reis Costa Rica & Panama (reiscode: SCO) heb je de beschikking over een goede eigen bus met airconditioning, waardoor gestopt kan worden op mooie plekjes in de natuur. De bus staat niet ter beschikking van de groep op de vrije dagen in Playa Samara.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Heb ik een wereldstekker nodig?
Voor het gebruik van een wereldstekker in Panama verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.
8. Kan ik pinnen in Panama?
In de meeste grotere plaatsen kun je met een bankpas met Cirrus- of Maestro-logo pinnen. Vertrouw hier echter niet honderd procent op, met name buiten San José is pinnen soms wat moeilijker. Het is raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld, het liefst in US dollars, mee te nemen. Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende Colones (CRC) beschikbaar hebben. En zorg ervoor dat de biljetten onbeschadigd zijn, dus zonder scheurtjes, zonder vlekken en zonder gaten.

Creditcards (Visa en Mastercard) worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of, bij voorkeur, een creditcard mee te nemen.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
9. Wat kan ik het beste meenemen naar Panama aan valuta?
In Panama is de Amerikaanse dollar de nationale valuta, je kunt cash dollars meenemen. Zowel op Bocas del Toro als in Boquete kun je tevens pinnen.
10. Kan ik vegetarisch eten in Costa Rica?
In Panama wordt veel vlees en vis gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet.

Echter, in de meeste plaatsen zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om vegetarisch te eten. Zeker in de grote steden heb je een uitgebreidere keuze aan restaurants waar je vegetarisch kunt eten. Het is zeker niet zo uitgebreid als je in Nederland gewend bent en je zal je ook moeten aanpassen, maar je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
11. Wat is de beste reistijd voor Panama?
De beste reistijd voor Panama is in het droge seizoen; de maanden december tot en met april. Het regenseizoen loopt van april tot en met november, maar ook in de regentijd kan Panama goed bezoeken.

In de regentijd is de natuur in Panama vaak op zijn mooist. Februari tot en met mei zijn de warmste maanden met een gemiddelde maximumtemperatuur rond de 32 graden, waarbij uitschieters naar boven gemakkelijk voorkomen. De meeste regen valt in september en oktober.
12. Wat voor kleding moet ik meenemen?

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Neem vooral luchtige katoenen kleding mee. Ook is het handig om afritsbare broeken mee te nemen. Voor 's avonds is een hoog gesloten shirt met lange mouwen of een dunne coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en slippers of sandalen is alles wat je voeten vereisen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.
14. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
Voor de Costa Rica & Panama reis hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.
15. Wat is het tijdsverschil met Panama?
Tijdens onze zomertijd is het in Panama 7 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Panama 6 uur vroeger.
16. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon in Panama?
We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland.
17. Moet je een klamboe meenemen?
Voor deze reis is het niet nodig om een klamboe mee te nemen.
18. Wat is er te doen in Boquete?
Boquete is een zeer groen heuvelachtig gebied, waar je prachtige wandelingen kunt maken door nevelwoud waar je met een beetje geluk de quetzal kunt zien. Ook is het een zeer vruchtbaar gebied: er zijn vele- koffie, sinaasappel, ananas en bananenplantages.
19. Zijn er duikmogelijkheden op Bocas del Toro?
Op Bocas del Toro kun je zeker duiken. Ook is er de mogelijkheid om te snorkelen.
20. Kan ik mijn reis verlengen?
Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.
21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
22. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen