Veelgestelde vragen over Rusland

 1. Heb ik een visum nodig voor Rusland?
 2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Heb ik inentingen nodig voor Rusland?
 4. Hoe overnachten we tijdens de reis in Rusland?
 5. Is er Wifi aanwezig tijdens de reis?
 6. Hoe reizen we in Rusland?
 7. Kan ik met euro's betalen en pinnen in Rusland?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Wat is de beste periode om naar Rusland te reizen?
 10. Mag ik een harde koffer mee nemen tijdens de reis?
 11. Mag je in Rusland overal vrij fotograferen?
 12. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?

1. Heb ik een visum nodig voor Rusland?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum voor bestemming via onze partner, het visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.
www.shoestring.visumloket.nl

Wij raden je aan 4-5 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.
3. Heb ik inentingen nodig voor Rusland?
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
4. Hoe overnachten we tijdens de reis in Rusland?
Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
5. Is er Wifi aanwezig tijdens de reis?
Ja, in de meeste hotels is Wifi aanwezig. Daarnaast is het ook in vele restaurants, cafés en winkelcentra al zo dat er Wifi aanwezig is. Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je bij iedere reis per hotel terugvinden of er Wifi beschikbaar is.
6. Hoe reizen we in Rusland?
Tijdens de reis door Rusland maken we gebruik van de Transsiberië Express. Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden tijdens de reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Kan ik met euro's betalen en pinnen in Rusland?
Het is niet mogelijk om met Euro's te betalen in Rusland. Contante euro's kun je omwisselen bij de banken, in de hotels of bij de vele wisselkantoren in de steden. Wel kun je kun overal pinnen in de steden. Ook kun je in de grote steden betalen met je pinpas (in de winkels bijvoorbeeld). Zorg er wel voor dat je pinpas op 'wereld' staat.
8. Heb ik een wereldstekker nodig?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Rusland: www.wereldstopcontacten.nl
9. Wat is de beste periode om naar Rusland te reizen?
Rusland heeft een landklimaat met koude winters, van november tot april, en warme zomers. De tussenseizoenen zijn betrekkelijk kort. De lente gaat gepaard met een zeer snelle dooi en duurt meestal niet langer dan een maand. In de nazomer, enkele weken in september, is het vaak bijzonder mooi weer. In Europees Rusland zijn de maanden juli en augustus warm en zonnig. Door zijn noordelijke ligging heeft Sint-Petersburg een periode van ‘witte nachten’ rond 21 juni, waarin de zon ongeveer tien dagen lang nauwelijks ondergaat.
10. Mag ik een harde koffer mee nemen tijdens de reis?
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus en trein.
11. Mag je in Rusland overal vrij fotograferen?
Fotograferen is over het algemeen geen probleem in Rusland. Alleen bij militaire en strategisch belangrijke objecten worden uitzonderingen gemaakt. Hierbij is het vaak niet toegestaan om te fotograferen of video's te maken. Wel wordt er bij veel bezienswaardigheden naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar wel zonder flits.
12. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?
Voor vrouwen zijn een hoofddoek en een rok (geen minirok, en dus ook geen lange broek) verplicht tijdens een kerk- of kloosterbezoek in de steden van de Gouden Ring, anders word je niet toegelaten. Een wikkelrok en hoofddoek zijn vaak ook (gratis) verkrijgbaar bij de ingang.

In Moskou en St.-Petersburg mag je wel in je gewone nette kleding naar binnen. Voor een bezoek aan de kerken/kloosters zijn een korte broek, korte rok, een topje of mouwloos T-shirt niet toegestaan.