Veelgestelde vragen over Rusland

  1. Heb ik een visum nodig voor Rusland?
  2. Heb ik inentingen nodig?
  3. Is er wifi aanwezig ?
  4. Kan ik met euro's betalen in Rusland?
  5. Mag je in Rusland overal vrijelijk fotograferen?
  6. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?
  7. Wat is de beste periode om naar Rusland te reizen?

1. Heb ik een visum nodig voor Rusland?

Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, heb je voor deze groepsreis een visum nodig voor Rusland (single entry). Verder dien je te beschikken over een geldig internationaal paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is.

Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum, de te volgen visumprocedure en de locatie van de ambassade vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wanneer je de benodigde visa laat regelen via Visumloket, dan worden naast de visumkosten, €30,- bemiddelingskosten per persoon per visum in rekening gebracht. Je hoeft dan niet zelf 2x naar de betreffende ambassade(s).

Voor meer informatie kijk op de website van Visumloket:


Beschik je niet over een Nederlandse of Belgische nationaliteit? Neem dan zelf contact op met de betreffende ambassade(s) om je eventuele visum te regelen.

2. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Is er wifi aanwezig ?
Ja, in de meeste hotels is wifi aanwezig. Daarnaast is het ook in vele restaurants, cafés en winkelcentra al zo dat er wifi aanwezig is.
4. Kan ik met euro's betalen in Rusland?
Nee. Contante euro's kun je omwisselen bij de banken, in de hotels of bij de vele wisselkantoren in de steden. Je kunt overal pinnen in de steden. Ook kun je in de grote steden betalen met je pinpas (in de winkels bijvoorbeeld).
5. Mag je in Rusland overal vrijelijk fotograferen?
Fotograferen is over het algemeen geen probleem in Rusland. Alleen bij militaire en strategisch belangrijke objecten worden uitzonderingen gemaakt.
Wel wordt er bij veel bezienswaardigheden naast de normale entree een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je echter wel fotograferen, maar vaak zonder flits.
6. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?
Voor vrouwen zijn een hoofddoek en een rok (geen minirok, en dus ook geen lange broek) verplicht tijdens een kerk- of kloosterbezoek in de steden van de Gouden Ring. Anders word je niet toegelaten. Een wikkelrok en hoofddoek zijn ook (gratis) verkrijgbaar bij de ingang.
In Moskou en St.-Petersburg mag je wel in je gewone nette kleding naar binnen. Voor een bezoek aan de kerken/kloosters zijn een korte broek, korte rok, een topje of mouwloos T-shirt niet toegestaan.
7. Wat is de beste periode om naar Rusland te reizen?
Rusland heeft een landklimaat met koude winters, van november tot april, en warme zomers. De tussenseizoenen zijn betrekkelijk kort. De lente gaat gepaard met een zeer snelle dooi en duurt meestal niet langer dan een maand. In de nazomer, enkele weken in september, is het vaak bijzonder mooi weer. In Europees Rusland in de maanden juli en augustus is warm en zonnig. Door zijn noordelijke ligging heeft Sint-Petersburg een periode van ‘witte nachten’ rond 21 juni, waarin de zon ongeveer tien dagen lang nauwelijks ondergaat.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.