Veelgestelde vragen over Tibet

 1. Heb ik een visum voor Tibet nodig?
 2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Welke vaccinaties heb ik nodig?
 5. Wat is de beste reistijd voor Tibet?
 6. Hoe overnachten we in Tibet?
 7. Heb ik een slaapzak nodig in Tibet?
 8. Hoe wordt er gereisd in Tibet?
 9. Is er Wifi tijdens de reis in Tibet?
 10. Heeft mijn mobiele telefoon bereik in Tibet?
 11. Heb ik een wereldstrekker nodig in Tibet?
 12. Wat is het tijdsverschil in Tibet?
 13. Kan ik in Tibet pinnen?
 14. Kan ik euro's wisselen in Tibet?
 15. Kan er vegetarisch gegeten worden in Tibet?
 16. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Tibet?
 17. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 18. Kan ik hoogteziekte krijgen in Tibet?
 19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 20. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum voor Tibet nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Ik heb mijn visum via Shoestring aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
Je hebt aangegeven dat je het visum voor Tibet via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan vier weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.
3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
4. Welke vaccinaties heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Wat is de beste reistijd voor Tibet?
Beste tijd om te reizen in Tibet is april tot en met oktober. In de zomermaanden heb je meer kans op bewolking (met slechter zicht op de bergen) en meer regen dan in het voor- en najaar.
6. Hoe overnachten we in Tibet?
Tijdens deze rondreis door Nepal en Tibet overnacht je hotels of guesthouses in twee- of driepersoonskamers met meestal een eigen badkamer. Je verblijf is op basis van logies.

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.
7. Heb ik een slaapzak nodig in Tibet?
Voor onze Tibet reizen heb je geen slaapzak nodig. Een lakenzak meenemen is wel aan te raden. Er zullen bij elke overnachting wel voldoende dekens aanwezig zijn, maar deze dekens zijn niet altijd even schoon waardoor een lakenzak al fijn ervaren kan worden.
8. Hoe wordt er gereisd in Tibet?
In Tibet zal er gereisd worden met een privé bus. Er wordt onderweg ook regelmatig gestopt om foto's te maken.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Tibet vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
9. Is er Wifi tijdens de reis in Tibet?
Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet werkt het internet in China/ Tibet niet altijd zoals je zou willen. Een groot aantal websites wordt geblokkeerd door de “great firewall. De belangrijkste websites die momenteel geblokkeerd worden zijn Facebook, Youtube, Twitter en Google+. Maar ook verschillende email accounts zoals bv Hotmail.com.

Als je tijdens je verblijf in China / Tibet deze websites toch wilt of moet gebruiken dan ben je aangewezen op een VPN. Wanneer je in China gebruik maakt van zo een Virtual Private Network wordt het IP adres van je tablet, smartphone of laptop afgeschermd. Hierdoor lijkt het alsof je, de door de Chinese overheid verboden, websites bezoekt vanuit bijvoorbeeld Japan of de Verenigde staten. Op deze manier omzeil je dus de great firewall en kun je gewoon gebruik blijven maken van je favoriete websites.

Weet je nog niet zeker of je een VPN wilt gaan gebruiken? Controleer dan eerst eens of de websites die je wilt gaan gebruiken wel of niet bereikbaar zijn in China. Dit kun je doen via de website van Comparitech. Worden jouw favoriete websites geblokkeerd in China? Dan is het installeren van een VPN echt de moeite waard.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
10. Heeft mijn mobiele telefoon bereik in Tibet?
De ervaring heeft geleerd dat het mobiele bereik in Tibet veel te wensen overlaat.
11. Heb ik een wereldstrekker nodig in Tibet?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Tibet: www.wereldstopcontacten.nl
12. Wat is het tijdsverschil in Tibet?
Tijdens onze zomertijd is het in Tibet 6 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Tibet 7 uur later.
13. Kan ik in Tibet pinnen?
Het is in Lhasa en Shigatse mogelijk om te pinnen bij the Bank of China. Je pinpas dient wel op 'wereld' te staan. Daarnaast kan je in Kathmandu en de grotere steden in Nepal ook pinnen.
14. Kan ik euro's wisselen in Tibet?
Euro's kun je gemakkelijk omwisselen bij banken, wisselkantoren en soms ook bij hotelrecepties. Dit geldt wel alleen voor de grotere plaatsen.
15. Kan er vegetarisch gegeten worden in Tibet?
Er zijn veel Chinese invloeden in Tibet dus vegetariërs kunnen hier goed terecht. Er zijn veel verschillende soorten groenten en fruit. Ook wordt er veel tofu gegeten. Er zijn veel gerechten zonder vlees, kip of vis te bestellen.
16. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Tibet?
Je kunt het best diverse laagjes kleding dragen. Overdag in het zonnetje is het behoorlijk warm maar 's avonds koelt het flink af, ook vanwege de grote hoogte. Ga je in het voor- of najaar dan is warme kleding een vereiste.
17. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
Wij raden onze reizigers gaan om te reizen met een zachte reistas. Dat kan een backpack zijn, maar ook een reistas op wieltjes. Wel raden we het af om een harde koffer mee te nemen, omdat een harde koffer veel plaats inneemt en niet ‘voegt’ waardoor het bagageruim snel vol is. Neem bij voorkeur een zachte reistas of backpack mee.
18. Kan ik hoogteziekte krijgen in Tibet?
Hoogteziekte komt vooral voor bij een verblijf boven de 3500 meter, iets wat in Tibet veelvuldig het geval is. Je kunt het deels voorkomen door veel water te drinken en rustig te acclimatiseren in Lhasa.

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op het steeds lagere zuurstofgehalte in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Hoogteziekte is potentieel levensbedreigend. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen. Mensen onder de dertig jaar, mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Ook mensen die zich nodeloos het tempo van de groep laten voorschrijven, lopen meer risico.

Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. Symptomen zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid,overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert., enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen.Met deze symptomen kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn. Symptomen die duiden op ernstige hoogteziekte en waarbij je onmiddellijk dient af te dalen zijn: schuimend spuug ophoesten, blauwe lippen en tong, niet in staat om plat te liggen, vernauwd bewustzijn. In dit geval naar lager gelegen gebied aan het zuurstof en indien mogelijk naar het ziekenhuis.
19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips
20. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen