Veelgestelde vragen over Tibet

 1. Heb ik een visum voor Tibet nodig?
 2. Welke vaccinaties heb ik nodig?
 3. Hoe overnachten we in Tibet?
 4. Heb ik een slaapzak nodig in Tibet?
 5. Is er Wifi tijdens de reis in Tibet?
 6. Hoe wordt er gereisd in Tibet?
 7. Heb ik een wereldstrekker nodig in Tibet?
 8. Wat is het tijdsverschil in Tibet?
 9. Wat is de beste reistijd voor Tibet?
 10. Kan ik in Tibet pinnen?
 11. Kan ik euro's wisselen in Tibet?
 12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis
 13. Heeft mijn gsm in Tibet bereik?
 14. Kan ik hoogteziekte krijgen in Tibet?
 15. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Tibet?

1. Heb ik een visum voor Tibet nodig?
Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken shoestring.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken shoestring.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.
2. Welke vaccinaties heb ik nodig?
Shoestring  Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900–10.110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
3. Hoe overnachten we in Tibet?
Tijdens deze rondreis door China en Tibet overnacht je in twee- en driesterren hotels in een tweepersoonskamer met een eigen badkamer. Tijdens de rondreis door Nepal en Tibet overnacht je in hotels of guesthouses in twee- of driepersoonskamers. Meer informatie en foto’s van de accommodaties (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’.
4. Heb ik een slaapzak nodig in Tibet?
Voor onze Tibet reizen heb je geen slaapzak nodig. Een lakenzak meenemen is wel aan te raden. Er zullen bij elke overnachting wel voldoende dekens aanwezig zijn, maar deze dekens zijn niet altijd even schoon waardoor een lakenzak al fijn ervaren kan worden.
5. Is er Wifi tijdens de reis in Tibet?
Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel en guesthouse vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet werkt het internet in China niet altijd zoals je zou willen. Een groot aantal websites wordt geblokkeerd door de “great firewall. De belangrijkste websites die momenteel geblokkeerd worden zijn Facebook, Youtube, Twitter en Google+. Maar ook verschillende email accounts zoals bv Hotmail.com.

Als je tijdens je verblijf in China deze websites toch wilt of moet gebruiken dan ben je aangewezen op een VPN. Wanneer je in China gebruik maakt van zo een Virtual Private Network wordt het IP adres van je tablet, smartphone of laptop afgeschermd. Hierdoor lijkt het alsof je, de door de Chinese overheid verboden, websites bezoekt vanuit bijvoorbeeld Japan of de Verenigde staten. Op deze manier omzeil je dus de great firewall en kun je gewoon gebruik blijven maken van je favoriete websites.

Weet je nog niet zeker of je een VPN wilt gaan gebruiken? Controleer dan eerst eens of de websites die je wilt gaan gebruiken wel of niet bereikbaar zijn in China. Dit kun je doen via de website van Comparitech. Worden jouw favoriete websites geblokkeerd in China? Dan is het installeren van een VPN echt de moeite waard.
6. Hoe wordt er gereisd in Tibet?
In Tibet zal er gereisd worden met een privé bus. Er wordt onderweg ook regelmatig gestopt om foto's te maken. Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Tibet vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.
7. Heb ik een wereldstrekker nodig in Tibet?
We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Tibet: www.wereldstopcontacten.nl
8. Wat is het tijdsverschil in Tibet?
Tijdens onze zomertijd is het in Tibet 6 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Tibet 7 uur later.
9. Wat is de beste reistijd voor Tibet?
Beste tijd om te reizen in Tibet is april tot en met oktober. In de zomermaanden heb je meer kans op bewolking (met slechter zicht op de bergen) en meer regen dan in het voor- en najaar.
10. Kan ik in Tibet pinnen?
Het is in Lhasa en Shigatse kun je pinnen bij the Bank of China. Je pinpas dient wel op 'wereld' te staan.
11. Kan ik euro's wisselen in Tibet?
Euro's kun je gemakkelijk omwisselen bij banken, wisselkantoren en soms ook bij hotelrecepties. Dit geldt wel alleen voor de grotere plaatsen.
12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis
Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de bus.
13. Heeft mijn gsm in Tibet bereik?
De ervaring heeft geleerd dat het mobiele bereik in Tibet veel te wensen overlaat.
14. Kan ik hoogteziekte krijgen in Tibet?
Hoogteziekte komt vooral voor bij een verblijf boven de 3500 meter, iets wat in Tibet veelvuldig het geval is. Je kunt het deels voorkomen door veel water te drinken en rustig te acclimatiseren in Lhasa.

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op het steeds lagere zuurstofgehalte in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Hoogteziekte is potentieel levensbedreigend. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen. Mensen onder de dertig jaar, mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Ook mensen die zich nodeloos het tempo van de groep laten voorschrijven, lopen meer risico.

Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. Symptomen zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid,overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert., enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen.Met deze symptomen kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn. Symptomen die duiden op ernstige hoogteziekte en waarbij je onmiddellijk dient af te dalen zijn: schuimend spuug ophoesten, blauwe lippen en tong, niet in staat om plat te liggen, vernauwd bewustzijn. In dit geval naar lager gelegen gebied aan het zuurstof en indien mogelijk naar het ziekenhuis.
15. Wat voor kleding moet ik meenemen naar Tibet?
Je kunt het best diverse laagjes kleding dragen. Overdag in het zonnetje is het behoorlijk warm maar 's avonds koelt het flink af, ook vanwege de grote hoogte. Ga je in het voor- of najaar dan is warme kleding een vereiste.