Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /

Wandelen op een werkende vulkaan

Het Indonesische eiland Java is ongeveer drieëneenhalf maal zo groot als Nederland en er wonen ruim 140 miljoen mensen. Dit betekent dat de bevolkingsdichtheid van Java minstens tweemaal zo groot is als die van enig ander gebied ter wereld met een vergelijkbare omvang. De bevolking concentreert zich in de grote steden, gelukkig blijft er daarbuiten genoeg natuur over om van te genieten. Het Javaanse landschap wordt bepaald door de meer dan 100 vulkanen, als de Papandayan, de Merapi en de Bromo. Er zijn er nog zo'n dertig actief.

"In de omgeving van Cipanas/Garut waar we verblijven, bevinden zich de bekende hot springs en elk hotel is automatisch voorzien van natuurlijk warm water uit deze vulkanische bronnen. We nemen ’s ochtend dan ook een weldadig warm bad in onze kamer. Opnieuw is het een stralend zonnige dag.  Na het ontbijt maken we een excursie naar één van de meest actieve vulkanen van West-Java, de Papandayan. De uitzichten onderweg zijn fabuleus en regelmatig lassen we een fotostop in. Een mooi landschap met rijstvelden, waar veel mensen aan het werk zijn, voornamelijk met ploegen en rijst uitplanten.

Rook en as uit de Papandayan
Het is een vrij steile weg naar boven, de Papandayan vulkaan (2662 m) op. De vulkaan is ontstaan in 1772, toen een groot deel van de berg explodeerde; ruim 3000 mensen vonden hierbij de dood. De vulkaan heeft in 2002 nog een eruptie gehad. Duizenden mensen moesten uit hun dorpen worden geëvacueerd; pluimen rook en as werden duizenden meters omhoog gespuwd. De Papandayan is twee jaar gesloten geweest voor bezoekers, maar sinds 2004 was hij al weer te bezoeken.

Een kokend zwavelgat
Met een lokale ‘vulkaangids’ lopen we over het gesteente. Onbeschrijflijk wat je ziet en hoort. Uit verschillende gaten uit de grond spuit hete stoom omhoog, er is bubbelende modder, pruttelende zwavelgaten. Alles bijeen net of je je in een spannende documentaire van National Geographic bevindt! De rotsblokken zijn rood, grijs, geel, oranje, bruin en dat alles in diverse gradaties. Uit een kokend zwavelgat haalt de vulkaangids (met blote handen!) een blokje zwavel en houdt dat bij mijn oor. Het knettert van binnen. De dampen hier zijn soms verstikkend, je gaat met vlagen bijna over je nek.

Natuurgeweld op en top!
We komen bij een melkachtig groen kratermeer, waarboven een enorm zwavelgat. Prachtig dit natuurgeweld! Er staan verkoolde zwarte bomen, alles dood na de laatste uitbarsting. Kleine struikjes krijgen al weer nieuwe groene blaadjes. Rode riviertjes stromen door het landschap naar beneden, af en toe watervalletjes vormend. Letterlijke en figuurlijk is dit een adembenemend landschap. Ik ben blij dat ik dit gezien en beleefd heb.”

Shoestring organiseert een reis naar Java, Bali en Lombok, waarbij je de Papandayan vulkaan kunt bezoeken. Een gevarieerde reis, waarbij je kennis maakt met rokende vulkanen, tropische vegetatie en parelwitte stranden. Je kunt genieten van het Aziatische stadsleven, indrukwekkende tempels en paleizen, van dans en muziek en vooral ook van de vriendelijke, kleurrijke bevolking en de smakelijke Indonesische keuken.

Klik hier voor meer informatie over onze 22-daagse rondreis Java, Bali & Lombok nu met korting vanaf €1.599,- 

Onze andere reizen naar Indonesië:
Bali & Lombok, 16 dagen, nu vanaf € 1299,- 
Sumatra, Java & Bali, 22 dagen, nu vanaf € 1649,-
Soenda Eilanden, 22 dagen, nu vanaf € 1699,-

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden