Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /

Zaterdagmarkt in Otavalo - Krijsende varkens en bakken vol cavia’s

Otavalo ontleent haar naamsbekendheid aan de ruim vierhonderd jaar oude zaterdagmarkt waar de Quichua-indianen uit de omgeving op afkomen om iets te kopen of hun handelswaar aan te prijzen. Daarnaast vormt de markt, net zoals alle andere markten in Ecuador een vast ontmoetingspunt.

 

Bedrijvige dierenmarkt

We staan al vroeg op, zodat we op tijd zijn om een kijkje te nemen op misschien wel het interessantste deel van de zaterdagmarkt: de bedrijvige dierenmarkt, aan de overzijde van de Panamerican Highway, die wordt gehouden van ongeveer 5 tot 8 uur in de ochtend. Het leuke van deze markt is de kleinschaligheid en authenticiteit. Zeker meer dan de helft van de Ecuadoriaanse bezoekers zijn indianen in klederdracht.

 

Krijsende varkens en bakken vol cavia’s

We zien trosjes biggen, bijeengeknoopt staan ze te wachten op kopers. Sommige indianen trekken een onwelwillend krijsend varken aan een touw met zich mee, of zeulen met een aantal schapen. Er zijn afrasteringen met daarin kippen, ganzen, eenden of kalkoenen. Bakken vol cavia’s, puppies in een doos of jonge poesjes aan een touwtje. Op een apart veld staan de tientallen koeien, enkele ezeltjes en paarden. Ook hier wordt druk gehandeld. Het is oppassen geblazen, sommige stieren zijn een beetje hitsig en bespringen de koeien, waarbij ze weer in bedwang moeten worden gehouden door de schreeuwende eigenaren.

Dampende potten met ingewanden

Het is een bonte zee van door het klimaat getekende hoofden, meestal met een hoedje. Poncho’s zijn populair bij de mannen, omslagdoeken favoriet bij de vrouwen. Omdat de indianen druk bezig zijn met de onderhandelingen is het niet moeilijk te fotograferen, de mensen letten er simpelweg niet op. Aan de zijkant van de dierenmarkt staan stalletjes waar eten wordt bereid en verkocht. We zien complete geroosterde varkens, grote dampende potten met ingewanden.

 

Poncho’s en omslagdoeken

Wij houden het minder avontuurlijk, we ontbijten ‘veilig’ in het hotel. En daarna uiteraard opnieuw de drukte van Otavalo in. Veel van de straten zijn gevuld met kraampjes waar van alles verkocht wordt: truien, poncho’s en omslagdoeken, vilten- en panamahoeden, blouses en lokale sieraden.

Ontbijtende marktgangers

Voor de toeristen (die er vandaag in Otavalo ook voldoende zijn) zijn er zelfgemaakte olieverfschilderijen, beeldhouwwerk, stoffen poppen, kerststalletjes, wandkleden en tapijten van geweven lamawol. Ook zijn er straten voor groente en fruit, gebruiksvoorwerpen als schalen of messen, bollen wol of katoen in felle tinten. Een overdekte hal dient naast de verkoop van voedingswaar tevens als restaurant. Marktgangers zitten hier te ontbijten, de etensluchten walmen ons tegemoet.

 

Plaza de Ponchos

We nemen ruim de tijd om al struinend de straten af te lopen op zoek naar een paar mooie souvenirs, plaatjes voor het fotoalbum en gewoon om de Otavaleños te bewonderen die nog steeds met trots hun klederdracht en cultuur in stand houden. De mannen dragen hun lange haar in een staart. Ook bekijken we het drukke Plaza de Ponchos, het centrale plein, dat een labyrint is van kraampjes met de meest kleurige handelswaar. Onze camera draait overuren.

 

Met Shoestring naar Ecuador?

·         ECUADOR –  Groepsreis 22 dagen – Al vanaf € 2299
·         ECUADOR IN 2 WEKEN - Groepsreis 16 dagen - Al vanaf € 1799

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden