Reiszoeker

Reizen naar Japan

Bevolking Japan

Japan telt meer dan 125 miljoen inwoners waarvan 99% tot het mongolide ras behoren. 0,6% van de bevolking zijn Koreaanse immigranten en de overige 0,4% bestaat uit Chinezen, Amerikanen en Europeanen. Hoewel Japan een grote bevolking heeft, is het landoppervlak niet zo groot waardoor Japan een erg dichtbevolkt land is. Grote delen van het land zijn verder bergachtig en moeilijk te ontwikkelen zodat de bevolking in werkelijkheid minder dan 10% van het land bewoont. Maar liefst 76% van de bevolking leeft dan ook in de steden. In Tokyo, Japans hoofdstad en tevens grootste stad zijn dat er 14 miljoen. Andere steden met meer dan 1 miljoen inwoners zijn: Fukuoka, Kobe, Kyoto, Osaka, Sapporo, Yokohama, Nagoya, Hiroshima, Kawasaki en Sendai.

Wonen in Japan: Na de Tweede Wereldoorlog onderging het Japanse leven een grote verandering. Het traditionele Japanse huis was vrijstaand, van hout, had dakpannen, en bijna alle kamers hadden tatami's op de vloer. De kamers in de moderne huizen zijn meestal in westerse stijl ingericht met houten vloeren en de huizen zelf zijn vaak gebouwd op stalen pilaren. De mensen in de stedelijke gebieden wonen in grote flats van gewapend beton. Het grootste verschil tussen Japanse en westerse huizen is dat in de Japanse huizen geen schoenen worden gedragen en dat ten minste één kamer in Japanse stijl is ingericht met een tatami vloer.

Naar school gaan in Japan: In april volgend op hun zesde verjaardag gaan Japanse kinderen naar de eerste groep van de basisschool. Zes jaar lang gaan zij naar de basisschool, waar ze les krijgen in de Japanse taal, rekenen, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, muziek, handvaardigheden, gymnastiek en huishoudkunde (eenvoudig koken en naaien). Tijdens de drie jaar middenschool krijgen ze ook nog Engels. Een normale basisschoolklas telt 30 leerlingen. Voor het onderhoud van hun school zorgen de kinderen zelf. Elke dag poetsen ze zelf de klaslokalen, toiletten, hal en speelplaats. Op de meeste middenscholen dragen de leerlingen een schooluniform. Alle leerlingen zijn ook verplicht deel te nemen aan naschoolse activiteiten zoals toneel, sport, wetenschappen. De keuze van activiteiten is wel vrij.

Alle kinderen zijn ook verplicht naar school te gaan tot de negende groep (16 jaar). Ze kunnen dan vrij kiezen om nog drie jaar middelbare school te volgen. Na een eindexamen kunnen ze dan naar de universiteit. Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen maar een of twee kinderen. Vroeger woonden de grootouders gewoonlijk bij hun kinderen en kleinkinderen, maar nu wonen zij vaker alleen. Ook leven de Japanners langer dan vroeger, wat betekent dat Japan nieuwe methoden moet ontwikkelen om bejaarden te helpen en ervoor te zorgen.

Werken in Japan: Veel Japanners werken bij grote bedrijven waarvan een aantal in de hele wereld bekend is geworden. Ze brengen veel tijd door op kantoor en soms moeten zij ook werken op plaatsen erg ver van hun woonplaats. Natuurlijk heeft Japan ook erg veel kleine bedrijven. Een aantal daarvan zijn boerderijen, fabrieken en familiebedrijfjes. In de familiebedrijfjes werkt iedereen mee en sommige bestaan al generaties lang. Hoewel vroeger het meestal de mannen waren die werkten, zijn er nu veel meer vrouwen die werken.