Tips om veilig door Zuid-Amerika te reizen

Als toerist lijk je natuurlijk altijd een makkelijk slachtoffer. Maar aan de andere kant word je als toerist vaak wel met rust gelaten omdat een land geen slechte reputatie wil krijgen. Want inmiddels weten de mensen hier zelf ook wel dat toeristen een enorme bijdrage leveren aan hun economie. Daarom zijn ze ook maar al te blij dat je hun land bezoekt. Ik vond de opdringerigheid hier minder dan in sommige landen in Azië en ik heb soms het idee dat de mensen hier nog wel iets oprechter zijn. Wanneer je bijvoorbeeld Colombia of Guatemala bezoekt, krijg je maar al te vaak te horen: “Welkom in mijn land! Dit is nu ook jouw thuis.” 

De gewelddadigheid in deze landen is vaak meer tussen gangs onderling, dus je hoeft je als toerist niet veel zorgen te maken. Toch hoor je bijvoorbeeld in grote steden vaak dat mensen worden beroofd, soms met geweld. Om dit te voorkomen deel ik graag de volgende tips met je.

1. Ga ‘s avonds niet in je eentje over straat.
Zorg dat je ‘s avonds altijd minimaal met zijn tweeën bent. Overdag is het allemaal wel veilig, al moet je dan evengoed ook niet in alle buurten komen. Maar ‘s avonds moet je echt wel wat meer oppassen. Je bent in je eentje in het donker een heel makkelijk slachtoffer.

2. Neem altijd het minimale aan spullen en geld mee. 
Laat je opvallende sieraden en elektronica zoveel mogelijk in het hotel of in je tas. Draag geen grote bedragen contant geld bij je en maak geen gebruik van pinautomaten in het openbaar, maar probeer zoveel mogelijk in banken en winkelcentra te pinnen.

3. Houd taxi- en autodeuren altijd op slot en ramen dicht.
Het komt weleens voor dat dieven langs de auto rijden of rennen en je spullen weg graaien voordat je er erg in hebt.

4. Maak gebruik van Uber of bestel een taxi via de officiële taxicentrale van de stad waarin je verblijft.
Uber is veilig omdat alles geregistreerd staat in de app. Bovendien weet je zo ook altijd dat je niet teveel betaalt voor een taxi. Ontwijk goedkope, onofficiële taxi’s en taxi’s die jou op straat benaderen. 

5. Mocht je wel overvallen worden, bied dan geen weerstand.
Het voelt misschien tegenstrijdig, maar je kunt beter je spullen afgeven in een bedreigende situatie. Je weet maar nooit of de persoon die je bedreigt een mes of pistool bij zich heeft. En ik neem toch aan dat je leven je uiteindelijk toch meer waard is dan je geld. Toch?

Maar over het algemeen vond ik het allemaal heel veilig en heel goed te doen. Met deze tips en je gezonde verstand, kom je al een heel eind!

Wil jij, net als Paulien, met Shoestring naar Zuid-Amerika?

Wanneer je een rondreis Zuid-Amerika maakt, heb je de keuze uit een keur aan bestemmingen. Of je nu gaat voor de passievolle tango in Buenos Aires, het Andesgebergte in Peru of de unieke fauna op de Galápagos eilanden: door Zuid-Amerika reizen biedt vele mogelijkheden.

In Ecuador geniet je van de indianenmarkt in Otavalo, de vulkanen, het Amazonewoud en, als je daarvoor kiest, van Galápagos. Hier vind je unieke diersoorten die nergens anders voorkomen! In Peru geniet je van hooggebergten, Incaruïnes als Machu Picchu, kleurrijke indianen en het prachtige Titicacameer, op de grens met Bolivia. Als je tijdens je rondreis Zuid-Amerika Peru combineert met Bolivia, bezoek je ook de indrukwekkende zoutvlaktes van Uyuni. Potosí, bekend van de zilvermijnen, is de hoogstgelegen stad van dit land.

Leer de tango dansen in Argentinië en bekijk de Jezuïeten kloosters van Paraguay! In het zuidelijke deel van Chili en Argentinië vind je het prachtige natuurlandschap van Patagonië. De flora en fauna zijn hier enorm gevarieerd! Een ander bijzonder natuurgebied is de Pantanal in Brazilië. Hier vind je tal van exotische diersoorten. Een welkome afwisseling na de bruisende stad Rio de Janeiro en het gebrul van de Iguaçu watervallen. De gastvrije en uitbundige bevolking van Colombia ontvangt je met open armen en draagt bij aan een fantastisch verblijf in dit mooie land.

Maak je een rondreis Zuid-Amerika, dan is de keuze enorm.