Local impact score

Waarom hebben we de local impact score ontwikkeld?

De CO2-uitstoot die jij als reiziger teweeg brengt wordt steeds beter meetbaar. En dankzij deze meting kan ook steeds duidelijker in kaart worden gebracht wat de negatieve impact van reizen is. Dat reizen en toerisme ook positieve impact kunnen hebben, is moeilijker meetbaar. Door middel van transparantie en uitleg willen wij toch een poging doen de positieve gevolgen van onze reizen in kaart te brengen.

In poging een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de positieve impact van onze reizen, hebben we in 2015 en 2016 de hulp ingeschakeld van studenten van Wageningen University. Zij hebben voor ons onderzocht welke factoren belangrijk zijn bij het meten van de positieve gevolgen op onze bestemmingen. Met de input van hun onderzoeken is een model ontwikkeld, waarmee wij sinds 2021 jaarlijks een score toekennen aan al onze reizen.

De Local Impact Score is opgebouwd uit twee delen, met een totaalscore van 100.

Financiële impact

Het eerste deel van de Local Impact Score betreft de hoeveelheid geld die op de bestemming terecht komt. Om dit te berekenen worden onze inkoopprijs van de reis exclusief internationale vluchten en het aanbevolen zakgeld bedrag bij elkaar opgeteld. Onze inkoopprijs is het bedrag dat bij de lokale agent van Shoestring (en dus op de bestemming) terecht komt. Deze optelsom van inkoopprijs en zakgeld wordt gedeeld door de verkoopprijs inclusief de internationale vluchtprijs. Dit is immers het bedrag dat onze reizigers voor hun reis betalen, maar dus niet geheel op de bestemming terecht komt. De uitkomst is de verhouding tussen de lokale impact en wat niet lokaal terecht komt. Deze score is maximaal 60 punten.

Beoordeling lokale partner

Het tweede deel is iets gecompliceerder. Er zijn 10 vragen waarop de lokale partner beoordeeld wordt.
  • Beschikt de lokale agent van Koning Aap over een door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) erkende duurzaamheidscertificering?
  • Maak je tijdens de reis nog een binnenlandse vlucht?
  • Is er ‘eten bij een lokale familie’ opgenomen in jouw programma (waarvoor de familie uiteraard betaald krijgt)?
  • Wordt jouw reis begeleid door een lokale reisbegeleider (in plaats van een Nederlander/Belg die ingevlogen wordt). Zo wordt lokaal werk bevorderd.
  • Reis je 3 weken of langer (hoe langer op bestemming, hoe meer je in het land besteedt)?
  • Heeft de reisbegeleider van de tour een duurzaamheidstraining gevolgd?
  • Is de lokale agent actief in projecten op het gebied van plastic reductie?
  • Ondersteunt de lokale agent projecten en/of zijn activiteiten opgenomen jouw reisprogramma waarvan de lokale community voordeel geniet?
  • Is in jouw tour minimaal 1 nacht een homestay opgenomen?
  • Heeft het programma minimaal 1 duurzame excursie (sociale impact, impact op natuur, wandelen/fietsen zonder vervoer etc.).
  • Op dit tweede deel kan maximaal 40 punten gescoord worden.

     

    Als een reis bijvoorbeeld 52/100 scoort, zit hier nog ruimte tot verbetering in. Er zal nooit 100 worden gescoord, omdat er altijd een deel bij Koning Aap terecht komt en bij het vervoer naar de bestemming. Wij realiseren ons dat deze vragen discussie kunnen oproepen of dit de juiste meetbare criteria zijn. Daarom worden de vragen opnieuw tegen het licht gehouden en denken we na over een aantal vragen die wellicht verbeterd kunnen worden: ‘groene’ accommodatie (hoe te meten?), emancipatie en inclusiviteit (op welke manier opnemen?). Ook hier zeggen we: duurzaamheid is een reis die je maakt, waarbij we niet altijd weten of we de juiste beslissing nemen. Maar het belang van de bestemming staat altijd voorop! Vragen hierover? Neem contact op met [email protected]