De vele volken van China

1. De Naxi

De Naxi is één van de vele minderheden in de Yunnan provincie. Wat hen zo bijzonder maakt is dat ze hun identiteit nog goed hebben weten te behouden in het snel moderniserende China. Een aanrader is om een fietstocht vanuit Lijiang naar de omliggende dorpen Shuhe en Baisha te maken met een gids. De gids kan je alles vertellen over de gebruiken en tradities van dit volk dat zijn afkomst terug kan traceren tot de oude Tibetanen. In Lijiang vind je een speciaal museum gewijd aan de Dongba, de unieke natuurreligie en de sjamanen van de Naxi. 

2. De Bai

In de zuidelijke provincie Yunnan rond het Erhai Meer wonen de Bai. Met hun eigen taal en gebruiken kun je ze duidelijk onderscheiden van de Han-Chinezen. Dali aan het Erhai Meer is hun oude hoofdstad, maar wanneer je een tocht rond het Erhai Meer maakt kun je meer zien van dit trotse volk. In het dorpje Xizhou, ten noorden van Dali, bezoeken dagelijks traditioneel uitgedoste dames de kleurrijke markt om groenten, vlees en vis in te kopen. Gluur ook even bij één van de vele poorten langs de straat binnen om te zien hoe de Bai rond pittoreske binnenplaatsjes wonen.

3. De Zhuang

De Zhuang zijn, na de Han-Chinezen, de grootste minderheid in China. Je vindt ze in de regio rond het indrukwekkende karstlandschap van Yangshuo. De Zhuang zijn van oudsher boeren en vissers, maar veel van hun gebruiken zijn verloren gegaan nadat China de moderne tijd in sprintte. Wanneer je in Yangshuo bent kun je de spectaculaire Sanjie Liu sound en light show bezoeken. Deze show, geregisseerd door dezelfde regisseur als die van de openingsceremonie van Olympische Zomerspelen van 2008 in Beijing, brengt een ode aan het plattelandsleven van vroeger van de Zhuang. De Li Rivier vormt het podium en het verlichte karstlandschap vormt het decor van deze adembenemende voorstelling die je niet snel zal vergeten.

Wil jij net als Jop met Shoestring naar China?

Kies voor een single- of groepsreis: 

Benieuwd naar onze andere reizen naar China? Klik hier.