Kirgizië is echt een 'hidden gem'!

5x de hoogtepunten van Kirgizië

#1 Een bezoek aan het 'Fairytale' national park

De locals noemen dit park Skazka, wat een letterlijke vertaling is van het woord sprookje. En dat is het ook echt! We maken hier een stop wanneer we onderweg zijn van Karakol naar Tamchy. Op de hoofdweg slaan we een hobbelig straatje in zo kom je ineens terecht op dit bijzondere plekje. Allemaal rotsen in verschillende kleuren: geel, oranje, bruin, roze en alles wat er tussenin zit. We maken een wandeling met een beetje klimmen tussendoor en we maken de mooiste foto's! Extra leuk: met een beetje geluk zijn er geen andere toeristen. 

#2 Overnachten in een yurt kamp

In Kirgizië kom je onderweg veel yurts (traditionele ronde tenten die je veel ziet in Centraal-Azië) tegen, want in de zomer trekken de nomaden weer de bergen in om hier de zomer door te brengen. Tijdens de Kirgizië rondreis overnachten we meerdere malen in een yurt kamp, en dat is toch wel heel bijzonder! Mijn favoriet was die bij het Son Kul meer (het tweede hoogste meer ter wereld). De tent is van binnen heel gezellig met allemaal felle kleuren en kleedjes, een kacheltje en er staan zelfs slofjes. Kom je de tent uit, dan kijk je uit op het meer met de bergen met sneeuwtoppen op de achtergrond. Een mooier begin van de dag is er niet! 

#3 Hiken en picknicken op de mooiste plekken

De landschappen in Kirgizië zijn onwijs mooi! Wat mij heeft verrast, is dat het landschap elke dag weer anders is, waardoor je nooit bent uitgekeken. We zien veel vanuit de bus, maar (bijna) elke dag maken we wel een wandeling. De ene keer door een kloof in een National Park, naar een panoramisch uitzichtpunt of langs een beekje naar een waterval. Wandelen we rond lunchtijd? Dan nemen we zelf lekkere dingetjes mee uit de supermarkt die we al picknickend opeten op die mooie plekken. Heel gezellig om dit samen met de groep te doen, met iedereen te praten en ondertussen te genieten van het uitzicht. 

#4 Het lokale leven

De locals van Kirgizië leven nog traditioneel met hun vee. En dit kom je veel tegen! Kuddes met geiten langs de weg die onderweg zijn naar hun nieuwe graafplek of honderden schapen die de berg af rennen. Maar ook paarden die gemolken worden door hun herders of wilde kamelen die ineens in the middle of nowhere staan. Daarnaast kan je ook zo maar wakker worden van een koe die  in de ochtend zachtjes staat te loeien voor je yurd. Je hebt ook de mogelijkheid om tijdens de reis paard te rijden, een echte lokale ervaring. Als ik aan Kirgizië denk, is de herders met hun vee één van de dingen die mij gelijk te binnen schiet! 

#5 Een bezoek aan de Altyn Arashan vallei met een oude militaire wagen

Vanuit de leuke stad Karakol kan je de Altyn Arashan vallei bezoeken. Extra leuk is om dit niet wandelend te doen, maar om dit te bezoeken in een oude militaire wagen. Dit is een hele grote en hoge auto waar je met de groep in kan, je kan het vergelijken met een grote 4 wheel drive. In deze vallei kan je ook niet rijden met een gewone auto, want daar is de weg veel te hobbelig voor. In de wagen hobbel je van links naar rechts, maar het is een hele leuke ervaring! De omgeving is (zoals altijd) onwijs mooi. En als je (net als wij) terecht komt in een kudde met honderden schapen, dan wandel je een stukje om vervolgens weer opgehaald te worden door de wagen. Het eindpunt is ook heel erg lekker, namelijk hotsprings! Ze zijn er in verschillende temperaturen en uitzichten. Een fijne plek om even te ontspannen tijdens de reis.

Wil jij, net als Lidianne, met Shoestring naar Kirgizië?

Kies voor onze single- of groepsreis:

Rondreis Kirgizië - 16 dagen
Ben je net als Lidianne op zoek naar een onbekende bestemming, die klaar ligt om door jou ontdekt te worden? Zoek dan niet verder en reis mee naar Kirgizië! Dit prachtige vakantieland biedt een ongerepte wildernis met majestueuze bergen en nomaden die hun yurts in de uitgestrekte landschappen opzetten. Je vindt er talloze mogelijkheden om te wandelen en paard te rijden te midden van de ruige natuur.

Hoogtepunten van deze reis zijn onder andere Bishkek, waar de Russische invloed nog steeds voelbaar is. Bokonbayevo is dé uitvalsbasis voor avontuurlijke activiteiten zoals wandelen en paardrijden in de prachtige valleien. En wat is een reis naar Kirgizië zonder te overnachten in een traditionele yurt, omringd door de natuur?

Het adembenemende Issyk Kul-meer, een van 's werelds grootste bergmeren, is met zijn azuurblauwe water omringd door met sneeuw bedekte bergen betoverend. Hier ontdek je ook de kunst van het tapijt weven. En vergeet niet rond de Burana-minaret te dwalen, waar eeuwenoude grafstenen, genaamd 'balbals', vragen oproepen over hoe deze gigantische stenen hier terecht zijn gekomen!