Van de gebaande paden af in Nepal

De reden dat je met een georganiseerde reis meegaat, is zodat alles voor je is geregeld. Je gaat langs alle highlights, ontmoet leuke mensen en je hoeft geen vervoer of accommodatie meer te regelen. Maar er zijn dingen die zelfs Shoestring niet kan plannen. Leonie (www.drawntoearth.com) vertelt over haar avontuur in India en Nepal, met zelfgemaakte illustraties.

De reis naar India en Nepal is vrij strak georganiseerd. Veel bezienswaardigheden bezoek je met z’n allen, je zit veel uren in de bus en ‘s avonds eet je ook weer vaak met z’n allen. In de laatste week kregen we wel meer vrijheid, maar over het algemeen hielden de meeste mensen zich braaf aan het programma.

Follow the leader

Zeker onze gids verdient hierbij een lintje. De Indiase Keshar had veel te vertellen, van het kastensysteem tot monumenten en van astrologie tot olifanten. Hij checkte altijd bij iedereen of we onze maaltijden niet te pittig vonden – en zo ja, dan ging het direct terug naar de keuken.

Maar pas wanneer je geen reisgids hebt, kom je erachter hoezeer je hem eigenlijk nodig hebt.

Op eigen houtje

We hadden een vrije dag in Nepal en we besloten om met z’n zessen een stoepa op een berg te bezoeken. Voorafgaand vroeg een man nog of we een gids nodig hadden, maar we zeiden dat dat niet hoefde. Zolang we het pad bleven volgen, zou het wel goed komen. 

Natuurlijk volgden we het pad niet.

Omdat het had geregend, was de grond nogal glad. De berg werd steeds steiler, dus we moesten uitkijken dat we niet naar beneden zouden vallen. Het was bloedheet, het pad werd steeds smaller en bomen blokkeerden de weg.

En dan waren er nog de bloedzuigers. 

Help!

Tijdens de wandeling probeerde ik ze heel hard te negeren, maar bovenaan de berg kon dat gewoon niet meer. Onze voeten zaten helemaal onder. Gelukkig bleef een van de jongens koel genoeg om ze er bij iedereen vanaf te plukken. Maar omdat het speeksel van bloedzuigers bloed verdunt, duurde het nog uren voordat onze wonden waren genezen. Op dat moment stonden de tranen ons nader dan het lachen. 

Avontuur

Toch is dit achteraf een van de leukste momenten van de hele reis geweest. Juist omdat dit op zo’n strak georganiseerde reis gebeurde, maakte het zo grappig. Wat een wandeling van een uur had moeten zijn, werd uiteindelijk drie of vier uur. Kortom: ook op georganiseerde reizen kun je goede avonturen beleven.