Breng je tijdens jouw Indonesië reis een bezoek aan het mooie Lombok? Dan zul je je verbazen over de prachtige landschappen en geweldige sfeer! Je vindt er prachtige rijstterrassen, tropische stranden en  de mensen zijn er supervriendelijk! Shoestring reizigers Michelle en Daniël waren er afgelopen februari en ze vonden het er verrassend mooi en noemden het eiland zelfs het hoogtepunt van hun reis! In deze blog delen zij hun ervaringen en tips voor Lombok.

Eerste indruk van Lombok

Wanneer wij aan Indonesië dachten, dachten we eigenlijk altijd meteen aan Bali. Je hoort veel minder mensen over Lombok, dus we waren benieuwd of het wel echt de moeite waard zou zijn, maar Lombok heeft ons echt versteld doen staan! Wij vonden dit echt het hoogtepunt van onze reis! Het eiland is prachtig en de mensen zijn supervriendelijk. Wij vonden het heel mooi om te zien hoe de mensen met verschillende religies in vrede naast elkaar leven. We spraken meerdere lokale mensen waarbij een moslim een relatie heeft met een hindoe en dat kan allemaal hier zonder dat er oneinigheid over is. De kleurrijke moskeeën op Lombok zijn ook leuke afwisseling van hindoeïstische tempels op Bali.

Excursie Tetebatu

De eerste nacht verbleven we in Tetebatu waar we opgehaald werden voor een tour waarbij we met een lokale gids een wandeling van circa 2,5 uur maakten door de rijst- en tabaksvelden rondom Tetebatu. Het dorp waar je doorheen loopt is afgelegen en niet toeristisch. Regelmatig werden we enthousiast begroet door vrolijke kinderen. We hadden een hele leuke gids die echt goed Engels sprak voor Indonesische begrippen. Terwijl we door de velden liepen plukte hij overal kruiden en specerijen uit de bomen en liet ons alles proeven. Het is verbazingwekkend hoeveel specerijen er daar aan de boom groeien. Veel specerijen kennen we ook uit onze eigen keuken, terwijl de oorsprong in Indonesië ligt. De mensen in het dorp zijn supervriendelijk en gastvrij. Ze boden ons regelmatig koffie aan en ze vonden het leuk om vruchten uit hun tuin te laten proeven. Nadat we een heerlijke lunch hadden gehad bij een lokale familie liepen we tussen de rijstvelden door naar een waterval, waar we goed konden zien hoe twee apen voedsel aan het stelen waren van het land. 

Lokale ambachten

Wat deze tour ook hel tof maakte, was dat we een kijkje kregen in de verschillende ambachten die door de lokale bevolking worden uitgevoerd. Zo gingen we bijvooreeld naar een bamboe bewerkplaats waar ze de mooiste en meest ingewikkelende voorwerpen maakte die volledig uit bamboe werden gemaakt. We sloten de dag af bij een sarong weverij waar de vrouwen ons ook een stukje hebben laten weven. We vonden het een heel bijzondere excursie omdat Lombok nog niet zo toeristisch is en de natuur is hier nog heel ongerept. Maar wat dit vooral een heel fijn eiland maakt zijn de lieve inwoners die je van alles willen leren. Wij kunnen Lombok in ieder geval iedereen aanraden en zouden er zo weer heen gaan.

Wil je ook naar Indonesië?