Verse vis uit de zee en Cozido uit de grond

Verse vis uit de zee...

De Azoren liggen midden in de Atlantische Oceaan. Niet geheel verrassend dat je hier dan ook veel verse visgerechten kunt krijgen. Een daarvan is verse tonijn, die ik zowel op het eiland São Miguel als op het eiland Terceira heb geproefd. 

In het centrum van Ponta Delgada vind je het lokale restaurant: A Tasca. Je moet er soms even in de rij staan, maar het feit dat je ook echt tussen lokale bewoners in de rij staat, is al een goed teken. We hadden als tip van onze lokale gids gekregen om zeker een keer een tonijnsteak te bestellen op het eiland en daar gingen we dan. De tonijnsteak was bereid met een krokant laagje van sesamzaadjes. Het was echt heel erg lekker! Sowieso was de sfeer in het restaurant goed en waren alle gerechtjes die we om het hoofdgerecht heen bestelden ook erg lekker, dus een echte aanrader.

Nog een tip die wij van onze gids Daniël kregen was: Lapa. Een klein schelpdiertje. De kokkels in Nederland gaan er altijd goed in, dus toen we de Lapa’s op het menu zagen staan bij een restaurant, dachten we: we bestellen een pannetje om te sharen. Het zag er behoorlijk indrukwekkend uit en het rook lekker. Smaken verschillen, ik was hier iets minder fan van, maar menig mens zal het ongetwijfeld niet met mij eens zijn. Toch een kwestie van zelf uitproberen hier!

Op Terceira kregen wij in Angra do Heroísmo ook weer een paar restaurants als tip van onze lokale gids Tanja. We kozen voor het restaurant Tasca Das Tias. Toen ik het menu bekeek zag ik ook weer tonijnsteak staan en omdat het alweer een paar dagen geleden was, dacht ik: we gaan er weer voor! Deze steak was anders bereid, namelijk geen krokant laagje van sesamzaadjes, maar gewoon simpel gekruid. Ook deze variant was weer smikkelen. 

...en Cozido uit de grond

Naast vis heb je nog een ander traditioneel vleesgerecht op São Miguel, namelijk: Cozido. In de omgeving van Furnas vind je de ‘Fumaroles’, openingen in de aardkorst waar zeer hete gassen uit ontsnappen. Tijdens een van de excursies zie je hoe dit traditionele gerecht wordt gekookt in een gat in de grond. Cozido bestaat uit gekookte groente en vlees. Het wordt gekookt door middel van de hete lucht in de gaten in de grond. De pannen staan wel zo een 7 à 8 uur onder de grond! Toen wij aankwamen bij de fumaroles, kwam net het restaurant waar wij na onze wandeling zouden gaan lunchen, onze pan uit de grond halen. Een van mijn groepsgenoten heeft geholpen met de pan uit het gat hijsen en daarna zijn wij snel naar het restaurant doorgereden om onder genot van een lekker wijntje onze Cozido te eten. Dit was by far het lekkerste wat ik heb gegeten tijdens mijn rondreis op de Azoren.

Wil jij, net als Janice, met Shoestring naar Portugal?

Kies voor een single- of groepsreis:

Rondreis Azoren Eilandhoppen - 10 dagen
In het midden van de Atlantische Oceaan liggen de Azoren, 9 eilanden met elk een uniek karakter. De Azoren zijn een werkelijk paradijs voor natuurliefhebbers. Deze groepsreis combineert de eilanden São Miguel en Terceira. São Miguel is het grootse eiland van de Azoren en staat ook wel bekend als het groene eiland. Terceira was het derde eiland van de Azoren dat ontdekt werd. Wat Terceira, naast de natuur, bijzonder maakt is de hoofdstad Angra do Heroísmo met zijn historische centrum.

Stedentrip Lissabon en Porto - 5 dagen
Altijd al een gecombineerde stedentrip willen doen met gezellige groepsgenoten onder begeleiding van een lokale reisbegeleider? Ga dan met ons mee naar Lissabon én Porto.