Must-sees in Athene

Akropolis
De absolute nummer een van de bezienswaardigheden in Athene en hét symbool van de stad, is de Akropolis. Deze 156 meter hoge tafelberg torent boven de stad uit en is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. De berg Akropolis werd door de oude Grieken als heilig gezien. De Parthenon tempel bevindt zich op de top van de berg. De tempel stamt uit de vijfde eeuw voor Christus en werd gebouwd voor de godin Athena. Zij zou er namelijk voor zorgen dat Athene geen grote rampen zou overkomen. In de tijd van de oude Grieken was het Parthenon hét hoogtepunt van Atheense bouwkunst. Vanaf de aan alle zijden door zuilen omgeven tempel, heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

Pláka
Pláka, de schilderachtige historische wijk aan de voet van de Akropolis, is absoluut de leukste wijk van heel Athene en bestaat uit een wirwar van steegjes en straatjes met bijzondere huizen van soms wel honderden jaren oud (sommige schijnen zelfs uit Byzantijnse of Ottomaanse tijden te dateren). Lekker om rond te dwalen en her en der plaats te nemen op een van de talloze terrasjes van de cafeetjes, ijszaken en taverna’s. De sfeer is gezellig en op elke straathoek zie je wel weer wat anders. Je kunt hier ook een bezoek brengen aan de Mitropolis, de enige kathedraal in Athene. Vanuit Pláka ben je ook vrij snel op het oude marktplein Agora, het hart van de oude Griekse beschaving. Hier kwamen de oude Grieken bijeen om goederen te verhandelen, toespraken bij te wonen en recht te spreken. 

Anafiotika
In de wijk Anafiotika wonen veel inwoners van het Cycladische eiland Anafi, die geprobeerd hebben om er de sfeer van hun eiland te creëren. De wijk is gebouwd in de negentiende eeuw door arbeiders van Anafi op de manier die ze van hun eiland kenden. Witte huisjes, gekleurde vensters met louvredeurtjes, bloempotten, katten en een fantastisch uitzicht over Athene. Tegen de muren groeit bougainville en hier en daar zie je olijfbomen en vijgenbomen. Anafiotika is echt een verborgen wonder in de bruisende metropool Athene en het is zeker de moeite waard om een bezoekje te wagen aan dit unieke ‘eilanddorpje’!

Varvakios markt
Een andere aanrader voor je bezoek aan Athene is de Varvakios markt. Dit is een levendige en kleurrijke plek. Heel Athene komt hier zijn inkopen doen, van de koks van de Atheense taverna’s tot in het zwart geklede omaatjes. De delen waar vlees en vis worden verkocht zijn te vinden in een overdekte markthal uit de negentiende eeuw, waar je vrijelijk kunt rondlopen en fotograferen. Anders dan in Nederland zijn er in de vitrinekasten geen keurige rijtjes met precies even grote tartaartjes, bieflapjes en karbonades. Op de vismarkt wordt alles verkocht wat er zwemt in de Middellandse Zee: vis, octopus, garnalen, krabben en schelpdieren, in allerlei maten, soorten en kleuren. Binnen zijn ook enkele restaurants. Buiten de overdekte hallen worden noten en kruiden verkocht. 

Panathinaiko
In Athene vind je ook het Olympisch Stadion Panathinaiko, dat in 1896 voor het eerst werd gebruikt voor de Olympische Spelen. Het is gebouwd op de fundamenten van een stadion uit 330 jaar voor Christus. Er is veel marmer in verwerkt. De atletiekbaan heeft de vorm van een haarspeld. Het huidige stadion heeft plaats voor 80.000 toeschouwers. Het stadion wordt tegenwoordig nog steeds betrokken bij de Olympische Spelen. In 2004 vond hier het boogschieten plaats en de finish van de marathon. Ook wordt het gebruikt voor andere evenementen. Bij het stadion hoort een museum, waarin diverse Olympische posters en fakkels zijn tentoongesteld.

Epidaurus
Op nog geen twee uur rijden van Athene, in een bosrijk gebied, ligt Epidaurus. Het complex behoorde ooit tot een van de belangrijkste kuuroorden van de oudheid. De oude Grieken vereerden er de god van de geneeskunde, Asklepion. Vroeger werden in het heiligdom Epidaurus onder andere atletische evenementen en theatervoorstellingen georganiseerd. In Epidaurus staat als trekpleister een groot en steil amfitheater, gebouwd in de vierde eeuw voor Christus. Twee eeuwen later werd het theater vergroot zoals het nu is, met 55 rijen zitplaatsen voor ongeveer 12.000 personen. Het is het best bewaarde en mooiste oude openluchttheater van heel Griekenland. Buiten het amfitheater valt er in Epidaurus nog meer te bezichtigen, zoals het antieke stadion en de funderingen van de tempels van Artemis en Asklepion en bij de ingang is een klein archeologisch museum.

Wil jij, net als Anton, met Shoestring naar Griekenland?

Kies voor een single- of groepsreis:

Griekenland Eilandhoppen - 10 dagen
Tijdens deze reis naar de Cycladen maak je kennis met de Griekse oudheid, ontdek je bruisend Athene, beleef je het eilandleven op de eilanden Andros, Tinos en Syros en pak je je rust op de mooie stranden. Dit is een echte eilandhop- rondreis waarbij je zelfs de mogelijkheid hebt om nog een vierde eiland te bezoeken, namelijk het populaire Mykonos!

Griekenland Actief - 8 dagen
Onze actieve rondreis door Noord-Griekenland neemt je mee op een uniek avontuur! Beklim de berg Olympus, hike door de Vikos-kloof, ontdek Thessaloniki op de fiets, raft op de Voidomatis rivier, beklim de Meteora-kliffen en bezoek de prachtige kloosters, kajak naar een verlaten eilandje en duik in het heldere water. Het kan allemaal!

Noord-Macedonië en Griekenland - 10 dagen
Ontdek alle kanten van de Balkan in deze rondreis door Noord-Macedonië en Griekenland. Een combinatie van een lange maar indrukwekkende geschiedenis, lekker eten, prachtige natuur en adembenemende stranden. Ontdek de culturele ontwikkeling vanuit de tempels uit de oude tijd en maak kennis met de vriendelijke bevolking!