De smakelijke Portugese keuken

Francesinha
Letterlijk vertaald betekent Francesinha ‘klein Frans meisje’, wist onze reisbegeleider ons te vertellen. Hierbij had ik een verfijnd gerecht in gedachten, maar niets bleek minder waar toen ik de Francesinha op mijn bord zag liggen: een paar sneetjes brood met hiertussen een enorme hoeveelheid vlees (steak, ham en 5 worstjes) en eroverheen een paar plakken gesmolten kaas en een gebakken ei. Het broodje was overgoten met en lag in een flinke laag vleesjus en eromheen was een flinke portie patat gedrapeerd. Klinkt misschien niet erg smakelijk, maar dat was het wél: dit is een typisch gerecht dat je – mits je geen vegetariër bent – naar mijn mening echt geproefd moet hebben wanneer je in Porto bent geweest!

Bacalhau
Hét meest typische gerecht dat je in Portugal kunt eten is bacalhau: kabeljauw. Onze reisbegeleider vertelde ons dat deze vis helemaal niet voor de kust van Portugal zwemt, maar geïmporteerd wordt. Daarom zien we de vis overal gezouten en gedroogd terug, zelfs als je de vis bijvoorbeeld gegrild of gekookt bestelt. Hij wordt dan eerst een paar dagen geweekt. Wij kwamen de vis in elk restaurant in zowel Porto als Lissabon tegen. Ze zeggen dat er meer dan 365 manieren zijn om bacalhau te bereiden, dus dat je de vis elke dag in een ander gerecht kunt eten. Lekker zijn bijvoorbeeld bolinhos de bacalhao, dit zijn gefrituurde kabeljauwsnacks die je als een soort tapas kunt eten, en bacalhau assado, geroosterd en vaak geserveerd met gekookte aardappelen en rauwe uien. 

Tripas
Een ander typisch Portugees gerecht is tripas, een gerecht met als hoofdingrediënt – jawel – koeienmaag. Deze wordt gekookt in een bouillon met ham, varkensworst, varkens- of kalfsgewrichten, bonen, wortelen, uien, tomaten en verschillende kruiden en geserveerd met rijst. Misschien kwam het doordat míjn maag bij het horen van het woord ‘koeienmaag’ al omdraaide, maar dit was niet mijn favoriete gerecht ;-). Wij hebben dit gerecht geproefd bij Restaurante Embaixador in Porto: van buitenaf lijkt het een heel klein restaurant, maar achter de bar zul je nog 10 keer zoveel zitplaatsen vinden. Hier hebben wij ook andere, heerlijke traditionele Portugese gerechten gegeten voor niet veel geld, wat ons betreft was dit echt een aanrader.

Caldo verde
In Porto hebben wij ook kennis gemaakt met caldo verde, een soep die oorspronkelijk uit de noordelijke provincie Minho komt, maar nu overal in Portugal op de kaart staat. De soep wordt gemaakt van bouillon, aardappels en een groene koolsoort zoals boerenkool en in ons geval zaten er ook stukken pittige worst in, maar je kunt ook een vegetarische variant krijgen. Je kunt caldo verde in Portugal zowel als voorgerecht als na de maaltijd bestellen in plaats van een dessert. 

Port
Je kunt niet in Porto zijn geweest zonder een portwijn te hebben geprobeerd. Alle porthuizen en portkelders liggen in de stad Gaia. Als je in Porto op een terrasje aan de Doura rivier zit, zul je deze stad aan de overkant van de rivier zien liggen. Wij hebben daar een wijnkelder bezocht en hier drie verschillende soorten port geproefd, een witte port en twee soorten rode port, Ruby en Tawny. Een glas port is echter het lekkerst met wat tapas, zoals een stukje kaas, of met het zoete Pastel de Nata.

Pastel de Nata 
Pastéis de Nata (dit is het meervoud van ‘pastel de nata’) zijn taartjes van bladerdeeg, gevuld met vanilleroom en bestrooid met kaneel en poedersuiker. Ze worden ook wel Pastéis de Belém genoemd omdat de pasteitjes voor het eerst verkocht werden bij een bakkerij in Belém, een wijk in Lissabon. Je kunt de pastéis de nata nog steeds bij deze bakkerij kopen, maar de kans is groot dat je dan achter busladingen toeristen in de rij staat. Gelukkig kun je ze in de meeste restaurants en banketbakkerijen in Portugal krijgen. Het is ook lekker om een pastel de nata warm te eten, waardoor het iets weg heeft van een crème brûlée, met natuurlijk een glas port of een kopje espresso ernaast.

Wil jij, net als Faniëlle, met Shoestring naar Portugal?

Kies voor een single- of groepsreis:

Stedentrip Lissabon en Porto - 5 dagen
Altijd al een gecombineerde stedentrip willen doen met gezellige groepsgenoten onder begeleiding van een lokale reisbegeleider? Ga dan met ons mee naar Lissabon én Porto. 

Rondreis Azoren Eilandhoppen - 10 dagen
In het midden van de Atlantische Oceaan liggen de Azoren, 9 eilanden met elk een uniek karakter. De Azoren zijn een werkelijk paradijs voor natuurliefhebbers. Deze groepsreis combineert de eilanden São Miguel en Terceira. São Miguel is het grootse eiland van de Azoren en staat ook wel bekend als het groene eiland. Terceira was het derde eiland van de Azoren dat ontdekt werd. Wat Terceira, naast de natuur, bijzonder maakt is de hoofdstad Angra do Heroísmo met zijn historische centrum.