Ga je naar Polen, dan is dit een must-have om mee te nemen!

Żubrówka en het geheim van bizongras

Ieder land heeft zo zijn eigen kenmerkende producten die je op iedere luchthaven van dat land in de souvenirwinkel tegenkomt. Polen heeft wel een heel bijzonder product dat al eeuwenlang nauw verbonden is aan het enige oerbos in Europa. De souvenirwinkels op de luchthavens staan vol met Żubrówka. Dit is echter geen gewone wodka, want geen enkele andere wodka heeft een verhaal zo bijzonder als die van Żubrówka.

Wat Żubrówka zo bijzonder maakt, is de grasspriet die je hier ook op de foto ziet. En niet zomaar een graspriet, want er heerst een groot mysterie omtrent dit bijzondere bizongras. Het is namelijk afkomstig uit het Bialowieza bos, het enige oerbos in Europa. Hier leven de Zubr, ofwel de Europese bizons. Die zie je ook afgebeeld op de flessen. De grassprieten uit de flessen Żubrówka zijn hun favoriete eten. Wat het zo bijzonder maakt, is dat bijna niemand weet waar dit speciale gras groeit. Er zijn slechts 21 families die de exacte locatie van het bizongras weten. Het ligt zo afgelegen dat zelfs de nationale gidsen van het oerbos niet weten waar het precies is. Dit geheim wordt doorgegeven van generatie op generatie. Iedere grasspriet voor in de Żubrówka wordt met de hand geselecteerd. 

Ga je naar Polen, dan is dit dus echt een must-have. Het bizongras zorgt voor een bijzondere smaak. Daarom dien je het puur te drinken en niet te mixen zodat de smaak van dit eeuwenoude product het beste tot zijn recht komt. Inmiddels zijn er vele varianten met vele verschillende smaken.

Wil jij ook met Shoestring naar Polen?

Kies voor een single- of groepsreis:

Stedentrip Warschau en Krakau - 5 dagen
Wil jij op stedentrip met de gezelligheid van een groep? Ga dan mee op één van de stedentrips van Shoestring. Geen zorgen over je vlucht, de accommodaties en activiteiten. In een paar dagen ontdek je de hoogtepunten van de twee volledig verschillende steden Warschau en Krakau samen met je reisgenoten en een lokale reisbegeleider. Warschau is een moderne stad, waarbij het centrum in de oude stijl herbouwd is met daaromheen veel moderne architectuur. Krakau daarentegen is een stad vol monumentale panden en is gelegen aan de rivier de Wisla. Het is één van de bekendste cultuursteden van Europa. Beide steden zijn bruisend, dus ook voor de liefhebbers van gezellige terrasje een perfecte combinatie.