De heerlijke Marokkaanse keuken

Als je in Marokko over een lokale markt loopt, komt er gelijk een rijkdom aan kleuren en geuren op je af. Torenhoge bergen met olijven, een wirwar aan geurige kruiden, een kleurrijk palet aan fruit, duizenden soorten noten bij elkaar… Kortom, daar word je al verleid om lekker te gaan tafelen op een van de vele dakterrassen die de Koningssteden rijk zijn!

De Marokkaanse keuken kent invloeden van vele bevolkingsgroepen, waaronder de Arabieren, de Berbers en de Moren. Je vindt er typische Afrikaanse gerechten met een lichte Mediterrane invloed. Men gebruikt heel graag kruiden om de gerechten op smaak te brengen. Kaneel, gember, saffraan, peper en komijn zijn de favorieten. Het is echter niet zo dat het een heel pikante keuken is. De lekkere gerechten vormen gewoon een feest voor jouw smaakpapillen.

Eén van de bekendste Marokkaanse gerechten is uiteraard couscous, dat bestaat uit korrels van harde tarwe, diverse groenten en vlees of kip. Bij alle feestelijkheden ter plaatse is dit nationale gerecht aanwezig. Naast couscous is harira soep met onder andere kikkererwten, linzen, selderij en tomaten en eventueel aangevuld met lamsvlees ook erg populair. Vooral tijdens de ramadan wordt dit door de Marokkanen zelf gegeten, vaak in combinatie met dadels, omdat het zeer voedzaam is na een volledige dag vasten.

Uiteraard kun je niet naar Marokko gaan zonder te genieten van een overheerlijk tajinegerecht: absoluut mijn favoriete gerecht dat ik in Marokko heb gegeten! Dit wordt traditioneel aangeboden in een typische aardewerken stoofpot. Er bestaan allerlei verschillende soorten met o.a. aardappelen, groenten, vis of vlees (lam) of kip of ook gewoon vegetarisch. Voor ieder wat wils dus!

Als dessert eet men meestal zeer zoete koekjes met bijvoorbeeld amandelen of dadels, vergezeld met een lekkere muntthee. Marokkanen hebben de gewoonte om zeer veel suiker in hun thee te gooien en uit kleine theeglaasjes te drinken.

Kortom: het is de hoogste tijd om de Marokkaanse keuken zelf te komen ervaren op een van onze mooie rondreizen door deze verrassende veelzijdige bestemming!

TIP: bij steeds meer van onze reizen is een vegetarische lunch of diner met een lokale familie inbegrepen. Tijdens onze groeps- en single reizen door Marokko kun je in samenwerking met ResiRest bij een gezin thuis eten, tijdens de rondreis Marokko Kort is dit in Marrakech en tijdens de rondreis Marokko Zuid in Essaouira. Jouw 'gast-gezin' vindt het geweldig om jou hun cultuur te laten ervaren! Door samen een maaltijd te eten met en bij het gezin thuis, ervaar je de warme gastvrijheid direct. Meer informatie hierover vind je op FeelingResponsible.org.