Norooz: het Perzische Nieuwjaar

In de derde week van maart zitten de oliebollen en champagne er voor ons allang op, maar in Iran maken de mensen zich dan pas op voor het nieuwe jaar. Zij luiden dan tevens het begin van de lente in. Een grote schoonmaak binnenshuis, nieuwe kleren en een altaartje: het hoort er allemaal bij. 

Norooz, oftewel het Perzische Nieuwjaar, duurt 10 dagen. Op de tiende en tevens laatste dag gaat men massaal picknicken, zo ook mijn schoonfamilie uit Esfahan. Het is niet zomaar een picknick: kosten nog moeite worden gespaard om deze dag tot een (culinair) succes te maken. Mijn favoriete gerechten van die dag zijn: 

Ash reshteh:

Een dikke, goed gevulde soep die de Perzen met Norooz eten. Door de vele kruiden, groenten en bonen in deze soep is deze heel gezond. De noodles in de soep symboliseren geluk en succes voor het nieuwe jaar. Op de meest rechter foto zie je hoe een altaartje voor Norooz wordt gemaakt, genaamd "Haft Sin".Jujeh kabab:

In saffraan en citroen gemarineerde kip, geroosterd op de bbq. Het is een van de meest populaire gerechten van Iran. Sabzi Gordon:

'Sabzi' betekent 'groen' in het Perzisch. Sabzi Gordon bestaat uit allerlei soorten verse kruiden, zoals paarse basilicum, dille, peterselie en citroen melisse.Zereshk polo:

Een van de meest populaire Perzische gerechten: saffraan rijst met zure rode besjes. Nog een kopje thee toe en dan is het tijd voor siësta: eenieder zoekt een goed plekje in de schaduw voor een dutje.

Wil jij net als Sandra met Shoestring naar Iran?

Kies dan voor de 16-daagse single- of groepsreis Iran

Steeds meer reizigers ontdekken dat Iran meer te bieden heeft dan gesluierde vrouwen en ayatollahs. Een reis door het vroegere Perzië is een bijzondere ervaring. Een fascinerende Iran groepsreis langs schitterende steden en eeuwenoude cultuurschatten, woeste berggebieden en uitgestrekte woestijnen. Maar Iran betekent vooral je laten onthalen door een hartverwarmende en nieuwsgierige bevolking. En misschien wel de beste manier om Iraniërs te leren kennen is door samen met hen te reizen! In aangename treinen en zeer goede bussen zal contact leggen geen enkel probleem zijn. Iran zal je met open armen ontvangen!