De jungle van Ecuador

We startten de eerste dag met veel regen, dus de moed zakte me al even in de schoenen. Ik was bang dat het vier dagen lang regen zou worden. Maar na de lunch, toen we met een bootje naar onze lodge gingen, klaarde het gelukkig op. Tijdens de boottocht onder leiding van gids Nelson zagen we al heel veel dieren zoals allerlei soorten aapjes en vogels. Na een tijdje gechilld te hebben in hangmatten bij de lodge, gingen we weer het water op om de zonsondergang te bekijken. Daarna gingen we in het donker door de jungle wandelen om dieren te spotten. We zagen toen allerlei gevaarlijke vogelspinnen, zoals een tarantula en een schorpioenspin. Verder zagen we ook nog allemaal kikkers en een hele grote wandelende tak wat volgens de gids heel bijzonder bleek te zijn. Eenmaal terug bij de lodge was er heerlijk voor ons gekookt. Ik had verwacht best bang te zijn voor alle insecten en slangen tijdens het slapen. Maar ik had met alle junglegeluiden om me heen geslapen als een roosje. Bovendien had ik de dag en nacht doorstaan zonder enige muggenbulten.

De volgende dag zijn we na het ontbijt de jungle ingelopen. Maar voordat de tour eigenlijk startte, zagen we al een grote rode slang! Door dit startschot waren we vol goede moed! Maar uiteindelijk hebben we die ochtend, op heel veel mieren en muggen na, weinig beesten gespot helaas. Na een lekkere lunch, was het weer tijd om te chillen in een hangmat bij de lodge met uitzicht op de jungle. Aan het eind van de middag gingen we met een kano weer het water op. Zonder motor spot je een stuk meer dieren. Zo hebben we een heleboel vogels gezien zoals wilde kalkoenen, macau’s en toucans. Zodra het donker wordt, gaat de jungle nog meer leven. Zo zagen we bijvoorbeeld direct een uil en later spotte de gids zelf een kaaiman voor ons. Hij scheen de hele tijd met een zaklantaarn naar de rivierkant totdat hij ineens een oog zag glinsteren. Dit bleek een kaaiman te zijn! We konden echt wel tot op een meter afstand komen. Maar toen we dichterbij kwamen, dook hij ineens in een snelle beweging weg en zagen we pas hoe groot dat beest eigenlijk was. Heel bijzonder om te zien en ook knap hoe de gids hem wist te spotten. Vervolgens zagen we ook nog een boa in de boom. Al met al dus zeker een geslaagde dag! 

Op dag 3 was het tijd om een jungle community te bezoeken. Onderweg op de boot hier naartoe spotte we een groepje van drie roze rivierdolfijnen die steeds weer even boven kwamen. Heel tof om te zien! Toen we bij de community aankwamen, brachten we eerst een bezoek aan de sjamaan. Dit is het medicijnen mannetje die vooral werkt met vreemde drankjes en de juiste energie. Zo liet hij ons de belangrijkste geneesmiddelen proeven, waaronder ayahuasca wat in heel Zuid-Amerika bekendstaat als een eigenaardig goedje waarmee je je hele lichaam reinigt en teruggaat naar je innerlijke zelf. Het is eigenlijk een hallucinerende drugs waarvan je heel bizarre dingen gaat zien. Maar we probeerden maar een heel klein beetje waar je dus niks van voelt. Daarna kregen we nog een heel sterk alcoholisch drankje wat goed scheen te zijn voor je maag. Vervolgens ging hij bij mij kijken of er ergens in mijn lichaam negatieve energie  te vinden was. Maar gelukkig alleen maar positieve energie! Vervolgens gingen we naar een huis van een vrouw die ons uit ging leggen hoe je yuca brood maakt. Yuca is een soort aardappel die eruit ziet als een grote witte wortel. Het was heel interessant om te zien hoe dit gemaakt wordt. ‘s Avonds gingen we nog eens het water op om dieren te spotten en toen hebben we nog eens twee luiaards gespot!

Ik heb in ieder geval een mega toffe ervaring gehad in de jungle. We hebben zoveel mooie dieren gespot! En bovendien heb ik de jungle weer verlaten met maar 3 muggenbulten en ik had verwacht 24/7 te zweten, maar ook dit viel me alles mee. Dus mocht je eens de kans hebben, gewoon doen! Je gaat het geweldig vinden.