Salento: de hoogste palmbomen en lekkerste koffie!

Salento

Meteen al toen ik in Salento aankwam, voelde het heel gemoedelijk aan. Het is een klein dorpje met allemaal felgekleurde huisjes en veel leuke winkeltjes. Salento is het oudste dorp in de regio en heeft ook een plekje op de UNESCO werelderfgoed lijst gekregen en dat is niet voor niets! Een typisch gerecht dat je hier kunt eten is trucha. Dit is forel die op allerlei verschillende manieren geserveerd wordt. Verder kun je in Salento ook tejo spelen. Dit is een typisch Colombiaans spel waarbij iedere baan een bak van klei heeft met daarin kleine explosieven. Het is de bedoeling dat je deze explosieven laat exploderen door er een metalen schijf op te gooien. Zelf vond ik het nog best lastig. Maar wel leuk om eens gedaan te hebben.

Bezoek een koffieboerderij

De volgende dag heb ik een koffieboerderij bezocht om te zien hoe koffie hier gemaakt wordt. Vanuit Salento gingen we met een jeep richting de koffieboerderij in de bergen. Een aanrader is om achterop de jeep te gaan staan, zodat je tijdens de rit kunt genieten van het mooie uitzicht. Eenmaal aangekomen kregen we allemaal een mandje om koffiebessen te gaan plukken. Deze koffiebessen worden vervolgens in een machine gedaan zodat de koffiebonen eruit worden gepeld. Vervolgens worden deze te drogen gelegd en daarna gemalen. Een interessant proces om te zien! Tijdens deze excursie mag je ook verschillende soorten koffie proberen. Maar het lekkerste wat ik hier gehad heb was een ijsje gedipt in espresso koffie.

Valle de Cocora

De absolute highlight van Salento is een bezoekje aan Valle de Cocora waar je de hoogste palmbomen ter wereld vindt. Vanuit Salento kun je een jeep nemen die je binnen 20 minuten naar de Valley brengt. Hier kun je vervolgens kiezen of je de lange hike of de korte hike doet. Bij de korte hike ga je alleen naar de hoge palmbomen en tijdens de lange hike zie je ook wat van de prachtige omgeving. Ik heb gekozen voor de lange hike van 6 uur en dit was het meer dan waard. Tijdens deze hike zie je dus niet alleen de hoge palmbomen, maar wandel je ook door de jungle en heb je de optie om naar het kolibriehuis te gaan waar je kolibries van heel dichtbij kunt bewonderen.

Je kunt je in de magische en rustgevende omgeving van Salento dus prima drie dagen vermaken!