Reiszoeker

Reizen naar Oostenrijk

Eten en drinken Oostenrijk

In traditionele Oostenrijkse gerechten vind je de invloeden terug van het oude Oostenrijk-Hongarije. Immigranten uit landen en streken als Hongarije, Slowakije, Bohemen, Polen en Kroatië brachten recepten uit hun geboortestreek mee. Daarnaast heb je veel regionale Oostenrijkse specialiteiten en ook de joodse keuken is zeker van invloed geweest op de Oostenrijkse gastronomie. Enorm veelzijdig! Dat is misschien de beste samenvatting als je het hebt over de Oostenrijkse keuken.

Wereldberoemde Oostenrijkse gerechten: Voor een traditionele Wienerschnitzel wordt kalfsvlees gebruikt, maar tegenwoordig zijn er ook schnitzels van varkensvlees of kalkoen die, nadat ze gepaneerd zijn, goudbruin worden gebakken. Ook is er een vegetarische variant. De Apfelstrudel is hét favoriete dessert van bijna alle Oostenrijkers. Het zoete gerecht wordt gemaakt van laagjes bladerdeeg, gevuld met appel, kaneel, kruidnagel, suiker, rozijnen en gehakte walnoten, en bestrooid met poedersuiker.

De uit Wenen afkomstige beroemde taart Sachertorte bestaat uit chocoladecake, gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag donker chocoladeglazuur. In het Weense hotel ‘Sacher’ wordt de taart volgens geheim recept bereid. Mozartkugels zijn bonbons met een kern van marsepein en pistachenoten, daaromheen een noga van hazelnoot, amandelen en pistache, en een buitenkant van chocolade. Ze zijn bedacht in Salzburg en vernoemd naar Wolfgang Amadeus Mozart.

Eetgelegenheden: Oostenrijk kent diverse plaatsen waar je terecht kunt voor een maaltijd. Er zijn (kwaliteits)restaurants, eetcafés (SchaniGärten), dinertuinen (Gastgärten), traditionele herbergen (Beislen) en koffiehuizen (Kaffeehäuser). De laatste vind je vooral in Wenen. In de meer traditionele restaurants zijn de porties bijna altijd groot en worden ze rijkelijk vergezeld van wijn en bier. Het eten van snacks is een populaire gewoonte in Oostenrijk. Vaak worden de hapjes versbereid zoals bij worstkraampjes (Würstelstand).

Drinken in Oostenrijk: Het water uit de kraan is in Oostenrijk veilig te drinken. Leidingwater wordt goed gezuiverd en bevat vaak noodzakelijke mineralen, vooral in de Alpendorpjes. Oostenrijk kent een rijke biertraditie en veel (micro)bierbrouwerijen en brouwcafés. Ook zijn er nogal wat wijnregio’s in het oosten van het land waar kwaliteitswijnen vandaan komen. Volgens wijnkenners zijn niet alle Oostenrijkse wijnen lekker, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak. G’spritzte is een populaire Oostenrijkse drank: een glas rode of witte tafelwijn gemixt met spuit- of bronwater. Water bij de wijn is even wennen, maar eigenlijk is het wel een goede dorstlesser. Om op te warmen in de winter is vooral de bekende Glühwein gangbaar.

En dan zijn er natuurlijk de schnaps, de sterke likeurtjes die van fruit en kruiden zijn gemaakt. Er zijn in Oostenrijk ruim 20.000 privébedrijven die deze drank stoken. De bekendste zijn: Kirschschnaps (uit kersen), Zwetschgener (uit pruimen), Obstler (uit appels of peren), Vogelbeere (uit rode bessen) en Marillenbrand (uit abrikozen). Liever geen alcohol? Probeer dan de Almdudler, een kruidige frisdrank die ook de meeste kinderen goed smaakt.