Reiszoeker

Groepsreis Tanzania & Zanzibar

Safari en strand

Boek v.a. € 4.599,-
GROEPSGROOTTE: 8-20 | 15 DAGEN

Groepsreis Tanzania & Zanzibar

 1. Heb ik een visum nodig voor Tanzania?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke vaccinaties voor Tanzania heb ik nodig ?
 4. Wat is de beste tijd om wild te zien ?
 5. Hoe overnachten we in Tanzania?
 6. Waar verblijven we op Zanzibar?
 7. Hoe reizen we in Tanzania?
 8. Is er internet of Wifi aanwezig in Tanzania ?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig?
 10. Kan ik pinnen in Tanzania?
 11. Kan er vegetarisch worden gegeten tijdens de reis?
 12. Wanneer vindt de grote trek plaats?
 13. Wat is handig om mee te nemen?
 14. Moet ik een slaapzak, matje of klamboe meenemen?
 15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 16. Wat is het tijdsverschil met Tanzania?
 17. Kan ik duiken of snorkelen in Tanzania?
 18. Kan ik mijn reis verlengen?
 19. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 20. Zijn er kledingvoorschriften op Zanzibar ?
 21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 22. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Tanzania?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Tanzania reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina's tegenover elkaar.

Let op! Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.

Visum:
Ja, voor Tanzania is een elektronisch visum (e-visum) nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om dit visum 4 weken voor vertrek van je groepsreis aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).


Het aanvragen van een visum kost tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum te laten regelen door Visa4Travel. Zo voorkom je onnodige stress voorafgaand aan de reis. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180, en helpt je graag bij je visumaanvraag. De prijs van het visum staat op de website van Visa4Travel. Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel bij het indienen van je visumaanvraag.

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Bewijs van inentingen gele koorts:
Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht wanneer je in de 7 dagen voordat je het land binnenkomt in een ander land hebt gereisd waar gele koorts voorkomt. Houd hier rekening mee wanneer je verschillende Afrikaanse landen zou combineren. 

Voor meer informatie over vaccinaties kunnen reizigers woonachtig in Nederland terecht bij Thuisvaccinatie en reizigers woonachtig in België bij www.itg.be.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Welke vaccinaties voor Tanzania heb ik nodig ?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste tijd om wild te zien ?

Oost Afrika is absoluut één van de beste (zo niet de beste) plaats ter wereld om wilde dieren te spotten! Op de reis door Tanzania kom je hoe dan ook het hele jaar door een enorme variëteit aan wilde dieren tegen, vaak in grote aantallen: kuddes olifanten, giraffen, tientallen verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, buffels, bavianen en spectaculaire vogels zoals maraboes, gieren en roofvogels. Ook zul je zeker roofdieren gaan zien zoals leeuwen of gevlekte hyena’s. Sommige dieren zijn wat zeldzamer, zoals neushoorns, wilde honden, luipaarden, cheetah's en echte nachtdieren. Daarvoor zul je geluk moeten hebben. Vogelliefhebbers worden rijk bedeeld, want de verscheidenheid aan soorten in Oost-Afrika is enorm.

Hoe overnachten we in Tanzania?

 Tijdens deze rondreis overnachten we in degelijke tweepersoonstenten op basis van logies. In Dar es Salaam en Zanzibar slaap je in een hotel op basis van logies met ontbijt. Reizigers die alleen boeken, delen een tent of kamer met iemand van het eigen geslacht. Het boeken van een eenpersoonskamer of tent is niet mogelijk. Je zou in dat geval, in overleg, wel een eigen tentje kunnen meebrengen.
Je overnacht op officiële campings die beschikken over gedeelde sanitaire faciliteiten. Soms zijn de toiletten voorzien van een stortbak, soms bestaan ze uit niets meer dan een hokje met een groot diep gat. Een zogenaamde 'long-drop toilet'. Het kan regelmatig voorkomen dat er in de douches geen warm water beschikbaar is.

 Als je op het tabblad 'Accomodaties' klikt van je reis krijg je een idee van hoe de campings er uitzien.

Waar verblijven we op Zanzibar?

We overnachten in eenvoudige hotels met eigen sanitair op Zanzibar, in Stonetown en in Nungwi. Stonetown is de hoofdstad van Zanzibar, waar vele restaurants en souvenirwinkeltjes zijn. Nungwi is een strandbestemming met zandstranden, restaurants en snorkel- en duikmogelijkheden en ligt in het noorden van Zanzibar. Het is ook mogelijk om je reis op Zanzibar te verlengen! Geef je wensen voor de verlenging aan bij je boeking op de 2e pagina van het boekingsformulier.

Hoe reizen we in Tanzania?

In Kenia en Tanzania reis je in een eigen overland truck met comfortabele stoelen en/of banken. Er zijn bergplaatsen voor de bagage en het voedsel. Je zit hoog en hebt een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is. De truck is voorzien van eenvoudige kampeerkrukjes, verlichting, kook- en eetgerei. De Ngorongoro krater wordt tijdens de optionele excursie bezocht met landcruisers; 4-wheel drive auto's die plaats bieden aan 5 à 6 deelnemers. Vanuit Dar es Salaam nemen we de ferry naar Zanzibar.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Tanzania vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.

Is er internet of Wifi aanwezig in Tanzania ?

Op de meeste campings is er Wifi aanwezig maar niet overal (zoals bijvoorbeeld in de Serengeti). 

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid per hotel of campsite vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Tanzania: www.wereldstopcontacten.nl

Kan ik pinnen in Tanzania?

Je kunt het beste een deel van het zakgeldbedrag in US Dollars meenemen voor Tanzania. Pinnen is ook mogelijk in de grotere steden. De reisbegeleider geeft je hier ook advies over. De entrees van de parken die optioneel zijn worden in US Dollars of Tanzanian Shilling afgerekend. Voor de hoogte van het zakgeldbedrag is er rekening gehouden met de uitgaven voor de uitgavenpot, de optionele excursies en andere uitgaven zoals bijvoorbeeld drankjes en entreegelden.

Kan er vegetarisch worden gegeten tijdens de reis?

Omdat er gekampeerd wordt, zal de reisbegeleider het eten bereiden en regelmatig boodschappen doen. Je kunt aan het begin van de reis aangeven of je een bepaald dieet hebt en/of bepaalde dingen liever niet eet. Er zal zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden. Vegetarisch eten is geen probleem.

Wanneer vindt de grote trek plaats?

Veel reizigers willen graag iets zien van de grote trek, één van de meest spectaculaire gebeurtenissen in het dierenrijk, waarbij grote kuddes wildebeesten (gnoe’s), zebra’s en nog enkele antilopensoorten op weg zijn naar steeds nieuwe groene weidegronden op de 'oneindige' hoogvlaktes van de Serengeti en Masai Mara.

Overigens is het gebied waarin de beesten rondtrekken zo groot als Nederland, dus we kunnen geen enkele garantie geven dat we de migratie tegenkomen, maar op elk moment van het jaar behoren de Serengeti en de Masai Mara tot de meest dierenrijke plekken ter wereld, ook als de migratie er niet is. Tal van diersoorten migreren helemaal niet of in heel andere patronen, zoals heel veel achterblijvende wildebeesten en zebra's, buffels, olifanten, giraffen en tal van antilopen. Ook de grote katten; leeuwen, luipaarden en cheeta’s migreren niet. Eigenlijk is het dus (bijna) altijd een uitstekende tijd om deze schitterende gebieden te bezoeken, behalve tijdens de grote regens die ongeveer half maart beginnen en tot eind mei duren.

De grote trek neemt bijna een heel jaar in beslag. In het begin van het jaar verblijven de wildebeesten een tijd in het zuidoosten van de Serengeti (Ndutu vlakte), waar ze allen tegelijkertijd hun jongen krijgen. In maart/april/mei, gaat de trek van start en lopen ze naar het noorden. De kuddes zijn dan vaak te vinden in de omgeving van de centraal gelegen Seronera vallei of aan de westkant van de Serengeti. Vanaf juni tot en met augustus/september zijn ze de grens overgestoken en zitten ze in de Masia Mara in Kenia.

Een reis naar Oost Afrika plannen, specifiek tijdens de grote trek, is niet te doen. Het is immers één van de grootste wereldwonderen en wanneer de dieren ergens zijn is niet te zeggen. Een reis daarop plannen kan juist teleurstellingen geven. We kunnen je wel garanderen dat je veel dieren ziet!!

Wat is handig om mee te nemen?

Een goede antimuggenlotion met een hoge DEET factor, zonnebrand (ook voor de lippen), een reisapotheek, toiletspullen, een verrekijker, fototoestel met toebehoren (denk aan voldoende batterij om 3 dagen te kunnen overbruggen), een stekkerdoos (er zijn niet overal veel stopcontacten) en een externe accu voor het opladen van bijvoorbeeld je telefoon. Voor de kampeerovernachtingen: een (hoofd)lamp, opblaaskussen en een slaapzak.

Moet ik een slaapzak, matje of klamboe meenemen?

Voor onze kampeerreizen is het alleen nodig om een slaapzak mee te nemen. Slaapmatjes zijn in de truck aanwezig. Een klamboe is niet noodzakelijk, omdat de tenten van gaas voorzien zijn. Op Zanzibar hebben we hotels die in principe voorzien zijn van klamboes. Mocht er ergens een gaatje in de klamboe zitten, dan kan je altijd even langs de receptie lopen om te vragen om een nieuwe klamboe of voor een stukje tape om het gat dicht te maken.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bageruimte in de truck en in de tenten. Een grote harde koffer is dan niet aan te raden.

Wat is het tijdsverschil met Tanzania?

Tijdens onze zomertijd is het in Tanzania 1 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Tanzania 2 uur later.

Kan ik duiken of snorkelen in Tanzania?

Op Zanzibar zijn er duik- en snorkelmogelijkheden. Je kunt vanuit Stonetown en Nungwi gaan snorkelen of duiken.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Zijn er kledingvoorschriften op Zanzibar ?

De bevolking van Zanzibar is voor het grootste deel Islamitisch. Het dragen van broeken of rokjes (minimaal tot de knie) en shirtjes die je schouders bedekken wordt erg gewaardeerd. Op het strand zelf kun je wel gewoon in je bikini of zwembroek de zee in duiken.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen