5 duurzame tips voor op reis

5 duurzame tips voor op reis

1. Koop een lifestraw bottle
Koop voordat je op reis gaat een Lifestraw bottle. Dit is een fles met een Carbon filter erin en deze zorgt ervoor dat je overal waar je komt, gewoon kraanwater kunt drinken. Hierdoor hoef je niet iedere keer plastic flesjes te kopen wat ervoor zorgt dat je je plasticverbruik heel erg reduceert. Bovendien scheelt het je uiteindelijk ook nog een hoop geld omdat je nooit water hoeft te kopen.

2. Neem een stoffen tas mee voor boodschappen
Zo hoef je niet iedere keer plastic tasjes van de supermarkt hoeft te gebruiken. Of nog beter: koop op reis een leuke zelfgemaakte tas die van natuurlijke producten gemaakt is. Toen ik bijvoorbeeld in de jungle in Colombia was, heeft een man die hier woont mij laten zien hoe ze van bladeren hele mooie en stevige tassen kunt maken. Deze worden overal in Noord Colombia in verschillende kleuren verkocht.

3. Probeer zo min mogelijk binnenlandse vluchten te doen.
Natuurlijk is het makkelijk en scheelt het soms een hoop tijd om het vliegtuig te pakken in het land waar je reist. Maar bussen zijn een stuk minder vervuilend dan het vliegtuig. Bovendien zijn bussen in Zuid-Amerika vaak heel comfortabel omdat ze gemaakt zijn om lange afstanden mee af te leggen. Vaak is het nog goedkoper ook om de bus te pakken.

4. Neem eens een koude douche
In veel landen in Zuid-Amerika kan het behoorlijk heet en vochtig zijn. Soms is het dan zelfs lekkerder om even af te koelen onder een koude douche. In de taalschool in Colombia waar ik twee weken verbleef, kon je zelfs alleen maar koud douchen. Dit is naast dat het goed is voor het milieu ook nog goed voor heel veel andere dingen. Zo zorgt het onder andere voor minder haaruitval, is het goed voor je bloedsomloop en zorgt het voor een strakkere huid. Wat wil je nog meer?

5. Plan een vegetarische week in
Mocht je geen vegetariër zijn, is het evengoed een idee om, net als thuis, af en toe eens een vegetarische week in te lassen. Of als je slechts een week op vakantie bent, zou je ook de helft van de tijd of enkel een paar dagen geen vlees kunnen eten. Ondanks dat ze in Zuid-Amerika erg dol op vlees zijn, kun je er evengoed ook genoeg vegetarische gerechten vinden.

Mijn belangrijkste tip is natuurlijk wel om vooral lekker te genieten tijdens je reis! Maar het kan zeker geen kwijt om tijdens je reis bewust te zijn van jouw impact op het milieu en eens te kijken hoe je jouw impact minder groot kunt maken. Hopelijk heb je er iets aan!