Thailand, een land van betoverende schoonheid, met zijn rijke cultuur, adembenemende natuurlijke landschappen en gastvrije bevolking heeft helaas ook een schaduwkant: het olifantentoerisme.
Misschien heb je het gezien op vakantiefoto's - mensen die olifanten wassen en voeren, of zelfs een ritje maken op hun rug. Gelukkig is de praktijk van het berijden van olifanten tegenwoordig vrijwel verdwenen, maar het feit blijft dat toeristen nog steeds dichtbij willen komen bij deze majestueuze dieren, vaak voor het perfecte plaatje op sociale media. Hoewel Thailand stappen heeft gezet in het bewustzijn over dit onderwerp, is het trieste feit dat veel olifanten nog steeds aan de ketting worden gehouden en verblijven in gevangenschap.
In Thailand kennen ze inmiddels de marketingtermen die toeristen lokken, zoals 'sanctuary', 'eco-vriendelijk', en 'rusthuis'. Maar laat je niet misleiden - niet alle zogenaamde 'opvangcentra' zijn daadwerkelijk gericht op het welzijn van de olifanten. Het is een trieste realiteit van misbruik van deze dieren voor toeristische doeleinden. Voor velen wordt een ontmoeting met olifanten tijdens een vakantie gezien als een 'once in a lifetime'-ervaring, maar ons doel, samen met vele anderen, is om ervoor te zorgen dat het een 'never in a lifetime'-ervaring wordt. Daarom streven we bij Koning Aap en Shoestring naar bewustwording over dit onderwerp, en bieden wij onze reizigers de mogelijkheid om op een verantwoorde manier kennis te maken met olifanten tijdens hun reis door Thailand. Daarom werken wij samen met Chiang Chill, een 100% diervriendelijke olifanten opvang in Chiang Mai die met zorg door ons en onze lokale agent is uitgekozen èn internationale prijzen heeft gewonnen. Ook wordt Chiang Chill door World Animal Protection gesteund.
Afgelopen jaar kreeg onze collega Maaike de kans om Chiang Chill te bezoeken tijdens een dagexcursie. Bij aankomst werd ze - samen in een klein groepje, verwelkomd in een bosrijk gebied door de gids, die alles vertelde over de vier vrouwelijke olifanten die in Chiang Chill leven. Haar passie en liefde voor de olifanten waren direct merkbaar in haar sprankelende ogen. Ze deelde verhalen over de oudste olifant, de 36 jaar oude Mae Kort, het olifantendieet en leefgewoonten, evenals de geschiedenis van de dieren en hun eerdere leven in de toeristenindustrie.
Ze trokken de heuvels in om de olifanten te vinden, en de opwinding was voelbaar toen we tussen de bomen door gluurden. Onderweg zagen ze al sporen van olifanten en beseften ze opnieuw hoe groot deze dieren zijn. Op zo'n vijf meter afstand zagen ze een olifant rustig takken breken. Het kleine groepje bleef op gepaste afstand, fluisterend en respectvol, terwijl de gids vertelde over de trauma's die deze dieren hebben meegemaakt en waarom het belangrijk is om ze met zorg en respect te behandelen.
Chiang Chill is opgezet met hulp van de lokale bevolking, de 'Mahouts', die de veiligheid van bezoekers waarborgen en zorgen voor het welzijn en de voeding van de olifanten, terwijl ze tegelijkertijd conflicten tussen de dieren vermijden. In Chiang Chill kunnen de olifanten vrij rondlopen, grazen en baden wanneer ze maar willen, in een afgebakend en veilig park.
Terug bij het observatiedek leerden de bezoekers bamboe te hakken en bereidden ze een lunch van granen, suikers en bananen voor de olifanten. Ze krijgen slechts één keer per dag een voorgeschotelde maaltijd, zodat ze ook de kans krijgen om zelf voedsel uit de natuur te halen. Na een vegetarische Thaise lunch was het tijd voor de olifanten om de zelfgemaakte lekkernij te proeven, terwijl de groep van een afstand toekeek.
Onze collega hield er een warm gevoel aan over, wetende dat deze olifanten hier een goed leven hebben, ver weg van het misbruik en de pijn die ze eerder hebben doorstaan. Het onderhoud van deze dieren is kostbaar, en daarom nodigt Chiang Chill kleine groepen uit om hun opvang tegen een vergoeding te bezoeken, om zo bewustzijn te creëren en middelen te genereren voor de zorg van de olifanten. Hoewel het ideaal zou zijn om olifanten in het wild te zien, in nationale parken zoals Khao Sok, waar ze genoeg ruimte hebben om vrij te leven, biedt Chiang Chill een alternatief voor olifanten die niet kunnen terugkeren naar het wild vanwege hun verleden. Ze hebben hier een plek gevonden waar ze oud kunnen worden in vrijheid en comfort, en waar bezoekers waardevolle ervaringen kunnen opdoen, wetende dat ze bijdragen aan het welzijn van deze majestueuze dieren.
Wil je meer lezen over de bevindingen van World Animal Protection over Chiang Chill, klik dan hier.