5x de leukste excursies tijdens je Cuba rondreis

#1 Catamarantocht

Als je in Cuba bent, mag je een catamarantocht over de Caribische Zee niet overslaan. Vanaf het moment dat de boot door het glasheldere water glijdt, heb je echt het ultieme vakantiegevoel. Deze excursie duurt de hele dag en staat in het teken van optimaal relaxen.

Haal een drankje bij de bar en neem plaats in het trampolinenet aan de voorkant van de catamaran, totdat er boven een koraalrif wordt gestopt om te snorkelen. De snorkelsets hoef je niet zelf mee te nemen, die krijg je op de boot. Het enige wat je nog hoeft te doen is het aangename warme water in te springen en dan kun je het koraal en de duizenden tropische vissen bewonderen! Hier heb je iets meer dan een half uur voor.

Vervolgens vaar je door naar het bounty eiland Caya Iguana. Wauw! Met een loopbrug loop je zo van de boot naar het restaurantje, waar een simpele lunch wordt geserveerd. Vanaf nu is de bar ook geopend voor alcoholische consumpties zoals bier en rumpunch. Je zit tijdens de lunch niet alleen met je reisgenoten, maar ook met honderden leguanen. De meesten liggen lekker in het zand naast het restaurant te chillen, maar sommigen lopen ook onder de tafels door. Ook lopen er tamme boomratten rond, niet mijn favoriet maar ze waren wel kalm en redelijk afstandelijk. Gelukkig loopt er iemand rond die de hele dierenboel af en toe weer op zijn plek zet.

Na de lunch heb je ruim een uur de tijd om het eiland te verkennen (lees: een fotoshoot te houden op het met palmbomen omzoomde parelwitte zandstrand aan de turquoise zee). Je kunt ook om het eiland heen zwemmen of naar de achterkant van het eiland lopen om daar een duik te nemen, voordat de catamaran je weer terug naar Trinidad vaart.
 

#2 Stadstour in een oldtimer

Geef toe: een van de redenen om naar Cuba te gaan, is om de vele oldtimers te zien. Hoe leuk is het om daar zelf in rond te rijden?! In Havana word je 2 uur lang door een chauffeur in een glimmende oldtimer rondgereden. Dit is dé perfecte manier om de stad te ontdekken! 

Bijna iedereen van onze groep heeft deze excursie gedaan en daarom reden we met 6 oldtimers rond. De oude Amerikaanse auto’s bleven in de buurt van elkaar rijden en af en toe stopten we ergens om van het uitzicht te genieten en van auto en groepsgenoten te wisselen. Zo leer je niet alleen de stad, maar ook je medereizigers beter kennen. Dit is vooral fijn omdat je deze excursie al op dag 2 (dus de eerste 'echte' reisdag) van je Cuba rondreis doet.

#3 Salsales

Als je in Cuba bent, zul je merken dat salsa daar een way of life is. Je kunt de straat niet op of er wordt muziek gemaakt en anders staan er tijdens je lunch of diner wel muzikanten voor je te spelen op het terras, in het café of in een restaurant. Voorbijgangers hebben dansen en muziek in hun bloed en zullen daarom blijven om te dansen – en dan meestal niet voor een paar minuten! 

Je bezoek aan Trinidad is niet compleet zonder bij de trappen voor de Casa de la Música (de naam zegt het eigenlijk al) te zijn geweest. De trappen tussen de kathedraal op Plaza Mayor en de Casa de la Música zitten elke dag tegen de avond helemaal vol met mensen die er gezellig kletsen of, zodra er salsabandjes beginnen te spelen, beginnen te dansen. Als je iets verder doorloopt, kom je aan bij de grotdisco Ayala. Deze mag je ook niet overslaan! Ook hier valt het op dat de dansvloer vol staat met salsadansende mensen. Stil aan de bar blijven staan met je drankje is hier echt een no go!

Als je zelf ook een dansje wilt wagen, is Trinidad dus zonder twijfel the place to be. Maar goed, wij Nederlanders en Belgen staan natuurlijk niet bepaald bekend om onze swingende heupen en soepele dansmoves. Het is daarom echt aan te raden om hier deel te nemen aan een salsales. In twee uur leer je de basics die je de rest van je reis kunt blijven oefenen. Ben je al een gevorderde salsadanser? Ook dan is het ontzettend leuk om een salsales te nemen. Er wordt namelijk gekeken naar je niveau en een privédanser(es) leert je gegarandeerd passen die je nog niet kent!

#4 Legertruck excursie naar Topes de Collantes

Als je over een goede conditie beschikt, is de excursie vanuit Trinidad naar Topes de Collantes Nationaal Park echt een aanrader. Met een legertruck word je het berggebied ingereden. Dit is op zich al een hele ervaring! De truck rammelt en schudt aan alle kanten, waardoor het eerder aanvoelt (en klinkt) alsof je in een achtbaan zit, dan op de weg.

Onderweg zijn er een aantal leuke stops. Zo kun je (al dan niet vanaf een schommel) van het fantastische uitzicht genieten en wordt er gestopt bij een voormalige koffieplantage. Hier weet de gids veel te vertellen over hoe het er hier destijds aan toe ging, er is een minimuseum en je kunt een kopje koffie bestellen en deze op het terras opdrinken.

Dan is het tijd voor het gedeelte waar we voor kwamen. De truck rijdt ons naar het begin van de trail voor een intensieve hike door de bergen. Onderweg weet onze gids ontzettend veel te vertellen over alle flora en fauna. We komen aan bij een grot waar we in mogen klimmen en passeren prachtige (Insta-waardige ;-)) watervallen, voordat we bij een meertje aankomen met wederom een kleine waterval.

Omdat het hier het hele jaar door tussen de 27 en 32 graden is, maakt het niet uit wanneer je deze excursie doet: het belooft een warme dag te worden, dus een verfrissende duik in het meertje is ontzettend welkom! De echte durfals sprongen van bovenaf aan de liaan het water in. Ook kun je onder de waterval door zwemmen. 

Na de verkoelende onderbreking maak je de hike af en word je beloond met een lekkere lunch, waarna de truck je naast het restaurant weer opwacht om je terug naar Trinidad te brengen. 

#5 Canopy tour

Ben je op zoek naar een adrenalinekick? Dan mag je de canopy tour over de boomtoppen van Topes de Collantes absoluut niet overslaan!

Onderweg van Trinidad naar Santa Clara zal de bus stoppen en heeft iedereen de mogelijkheid om vanaf 4 platformen te ziplinen. Je begint op een ondiep stuk, zodat degenen die dit nog nooit eerder hebben gedaan, rustig kunnen wennen aan het idee. 

Per platform wordt het uitzicht waar je overheen zweeft weidser en kun je steeds meer genieten van het groene landschap onder je. Zou jij het durven?!