Eveline's culinaire ontdekking in Guatemala!

Naast het bezoeken van de indrukwekkende Maya ruïnes, het genieten van de mooie omgeving met jungle, meren en vulkanen, en de prachtige lokale bevolking, is een bezoek aan Mexico en Guatemala ook een culinaire ontdekkingsreis. In deze regio worden veel tortilla's gegeten, die allemaal een andere naam hebben. Dit is afhankelijk van waarvan het gemaakt is (maismeel of graan), het formaat en of je ze al dan niet dubbelvouwt of oprolt. Heel verwarrend voor ons Nederlanders. Nog verwarrender is dat wat wij tortilla's noemen in Mexico tacos' genoemd worden. En wat wij een taco noemen, zo'n harde schelp, bestaat in Mexico niet eens!

In Antigua (Guatemala) zijn we met de groep in een klein lokaal restaurantje gaan eten. We pasten er maar net in met 20 mensen! Er speelde een bandje met live muziek en het eten voldeed volgens onze lokale reisbegeleider aan de 3 b's: bueno, bonito en barato (goed, leuk en goedkoop). Het restaurantje was bekend om de tortilla's met garnalen en spek, en die waren inderdaad heerlijk. Hieronder mijn eigen versie ervan:

Tacos de camerón y tocino - tortilla's met garnalen en spek

Nodig voor 2 personen:
- 4 (kleine) tortilla's
- 1 bakje (grote) garnalen
- 1 teentje knoflook
- 8 plakjes spek
1 avocado
- Salade of rauwkost
- Optioneel: gesneden ui en/of paprika

Stap 1: Bak de plakjes spek in een (grill)pan krokant.
Stap 2: Bak de garnalen met wat knoflook gaar. Voeg eventueel in stukjes gesneden ui en/of paprika toe.
Stap 3: Snijd de avocado in plakjes.
Stap 4: Verwarm de tortilla's in de magnetron of in een droge koekenpan.
Stap 5: Beleg de tortilla's met wat sla of rauwkost, garnalen, spek en een paar plakjes avocado.

Je kunt het op smaak brengen met chipotle-saus. Deze kan je kant-en-klaar kopen of zelf maken:
meng mayonaise met een beetje mosterd, citroensap, knoflook en naar smaak kleingesneden jalapeño peper (uit een potje). Pas wel op, hoe langer je het bewaart, hoe pittiger het wordt!

TIP: tortilla's over? Doe plakjes ham en kaas tussen 2 tortilla's, klein beetje boter aan de buitenkanten smeren en dan even bakken in de koekenpan. Zo'n Mexicaanse tosti  is ook een succes bij de kinderen.

Buen provecho!

Wil jij ook met Shoestring naar Guatemala?

Kies dan voor de 24-daagse single- of groepsreis 'Maya route'

Deze Mexico & Guatemala groepsreis is één grote afwisseling van landschap, cultuur en bevolking. De tientallen vulkanen maken het berggebied van Guatemala spectaculair, maar ook de laaglandjungle, mangrovebossen en schilderachtige stranden van Belize en Mexico zijn een lust voor het oog. De Maya's hebben tal van cultuurschatten achtergelaten in de bergen en jungles van Mexico, Guatemala, Honduras en Belize. Prachtig is de diverse bevolking: de latino's in hun elegante koloniale stadjes, de kleurrijke Maya’s met hun drukke markten en langs de kust de ontspannen creolen. Tijdens deze hotelrondreis zie je de mooiste piramides en tempels. Daarnaast maak je uitgebreid kennis met de huidige bewoners van deze regio. Een rondreis om nooit te vergeten!