3x wat te doen in La Paz!

#1 Walking tour

Ga mee met een Walking Tour. Dit kost je slechts 3 euro. Als je de Walking Tour goed vond, is het uiteraard wel aardig om nog even een klein fooitje aan de gids te geven. Ik vond de Walking Tour die twee keer per dag vertrekt vanaf San Pedro Plaza echt heel interessant! Ik heb in 2,5 uur echt heel veel te weten gekomen over La Paz en over Bolivia als land. In Bolivia geloven ze dus heel erg in mythes en bijgeloof. Zo hangen er bij heel veel winkels opgezette foetussen van lama’s waarvan men gelooft dat deze geluk brengen. We hebben onder andere de Witches Market bezocht waar de gekste drankjes en poedertjes verkocht worden door de zogenoemde heksen. Zo vind je er bijvoorbeeld poeder dat er voor zorgt dat je de ware liefde vindt, of dat mannen achter je aan komen of poeder dat er voor zorgt dat je rijk wordt. Heel grappig! Verder zijn we langs een van de meest gevaarlijke gevangenissen van Zuid-Amerika gelopen waar de gevangen zelf voor de huur moeten betalen. Vaak wonen hun vrouw en kinderen hier ook. Je hebt alleen aan de buitenkant bewakers en aan de binnenkant maken de gevangenen zelf de dienst uit. In het rijkere gedeelte van de gevangenis vind je zelfs restaurants en pinautomaten en er zijn ook gevangenen die hier een bedrijf starten. Hoe mooi het ook klinkt, er worden hier de meest gewelddadige misdrijven gepleegd. De gids kon heel gepassioneerd over de stad vertellen! We zijn dus in een paar uur tijd mega veel te weten gekomen over deze indrukwekkende stad.

#2 Ritje met de teleferico (kabelbaan)

Een andere niet te missen activiteit in La Paz is een ritje met de teleferico. Zo worden de kabelbanen genoemd die dienen als openbaar vervoer. De president heeft dit niet als toeristische attractie bedacht, maar puur om de drukte uit de stad weg te nemen en om ervoor te zorgen dat de bewoners van La Paz veilig kunnen reizen. Ik heb verschillende lijnen van de kabelbaan uitgeprobeerd en ik vond het echt heel tof om de stad van zo´n hoogte te bekijken! Je hebt zo niet alleen uitzicht op de stad maar ook op de prachtige besneeuwde bergen. Mocht je ooit eens naar La Paz gaan, is dit echt een ervaring op zich! Je kunt met de kabelbaan ook helemaal naar Zona del Sur gaan, waar de wat rijkere mensen wonen. Vanaf hier kun je Valle de la Luna bezoeken. Dit zijn allemaal puntige rotsen en het lijkt een beetje op een maanlandschap. Zelf vond ik dit niet heel bijzonder. Maar als je toch in de buurt bent, kun je altijd even een kijkje nemen.

#3 The Death Road

In dit rijtje mag de Death Road natuurlijk niet ontbreken. Deze weg staat bekend als “World’s Most Dangerous Road” en hier kun je vanaf mountainbiken. Maar dit was vooral nog zo toen er ook nog op alle stukken auto’s mochten rijden. Toch zijn er ook recentelijk nog ongelukken met fietsers gebeurd. Ik vond het dus van tevoren best spannend! Maar als het écht heel gevaarlijk zou zijn, zouden niet zoveel toeristen dit doen. Ik ben superblij dat ik het gedaan heb. Je rijdt namelijk echt door prachtige natuur en het gaf me echt een adrenalinekick. De gidsen legden per etappe heel goed uit waar je op moest letten. Uiteindelijk eindigden we in de jungle bij een zwembad met een biertje. Ik kan dus met trots zeggen dat ik de Death Road heb overleefd! Je kunt deze excursie heel makkelijk in 1 dag vanuit La Paz doen.

 

Er valt dus meer dan genoeg te beleven in het levendige La Paz. Zelf heb ik mij er gelukkig ook niet onveilig gevoeld. Maar het is, net als in alle andere Zuid-Amerikaanse steden, niet aan te raden om hier 's avonds alleen over straat te gaan.

Ook met Shoestring naar Bolivia?

Kies voor onze 24-daagse groepsreis Peru & Bolivia!

Ruige bergketens en ontzagwekkende vulkanen, resten van oude beschavingen en een kleurrijke inheemse bevolking kenmerken deze spectaculaire reis. Zwerf met Shoestring mee over de enorme zoutvlaktes van Salar de Uyuni. Je kunt de ruïnes bezoeken van de legendarische verloren stad van het Incarijk, Machu Picchu. Maar er valt nóg veel meer te ontdekken op onze tocht dwars door de Altiplano. Besneeuwde Andestoppen met weidse vergezichten bijvoorbeeld. Woestijngebieden aan de kust, met in de aarde getekende lijnen van oude culturen in Nazca. De grillige Colca Canyon, waar je wellicht de condor met zijn machtige spanwijdte ziet. Overblijfselen van de Spaanse overheersing vind je terug in koloniale steden als Arequipa, Cuzco en Potosi. Vergeet ten slotte niet cavia aan het spit of de lokale Pisco sour te proeven!

➳ Groepsreis Peru & Bolivia