5 redenen om Peru nú op je bucketlist te zetten

Ik houd van reizen, of nou ja dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Ik ben VERSLAAFD aan reizen!! Door het werken in de reisbranche is deze 'verslaving' alleen maar sterker geworden en is mijn bucketlist oneindig. Maar als er één land bovenaan jouw lijstje zou moeten staan is dat wel Peru. Ik kan het weten, want ik ben er afgelopen jaar geweest.

Peru kennen we vrijwel allemaal vanwege de wereldberoemde Machu Picchu. Deze verborgen Incastad met zijn eeuwenoude ruïnes is letterlijk én figuurlijk een adembenemende plek om te zijn, destijds ook één van de redenen voor mijn keuze om naar Peru af te reizen. Maar Peru heeft nog zoveel meer te bieden!

#1 Het eten

Definitely reden nummer 1! Oh, oh, oh wat kan je lekker eten in Peru.
 
Peru plus lekker eten is misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt, maar niets is minder waar. Fantastische koks, honderden regionale gerechten en ontelbare restaurantjes. De Peruaanse keuken is ontzettend hip. Van rauwe vis tot quinoa en van gevulde avocado’s tot zoete aardappel. Niet alleen Nederland staat bekend als aardappelland. Van de vijfduizend aardappelsoorten die er bestaan komen er drieduizend uit Peru. Ik heb ze dan ook in verschillende soorten en maten geprobeerd!

Mijn favoriete gerecht? Ceviche, een echte Peruaanse klassieker. Hele verse rauwe (wit)vis die wordt gegaard in limoen en zeezout. De combinatie van zuur, zout én pittig geeft ceviche een unieke smaak. Het wordt geserveerd met zoete aardappel, rode ui en gebakken mais. SMULLEN. 

 #2 Sandboarden in de woestijn bij Huacachina

Voor metershoge zandduinen hoef je niet naar Marokko of Namibië. Gebouwd rondom een oase en omringd door superhoge zandduinen ligt Huacachina, een piepklein woestijndorpje. Lang geleden was dit een populaire plek voor de rijkste Peruanen om in hun vrije tijd verkoeling te zoeken, nu vind je er voornamelijk toeristen.

Het dorpje zelf is niet bijzonder, maar je komt hier eigenlijk voor twee activiteiten: buggy rijden en sandboarden. Gekleurde buggy’s vertrekken vanaf de middag de woestijn in. Met hoge snelheid scheur je over de duinen, van links naar rechts en van boven naar beneden. Wat een gave ervaring, mijn hart zat tot in mijn kruin. Na een klein half uurtje is het tijd om zelf op het board te stappen, of in mijn geval te liggen. Plat op je buik, benen binnenboord, mond dicht en roetsjen maar. Een echte MUST DO.

Plan de tour zo dat je vertrekt rond 4 uur. Zo zie je de zonsondergang en heb je het mooiste licht.

 


#3 Grand Canyon van Peru

Ik had er nog nooit van gehoord, de Colca Canyon, maar nu zal ik het nooit meer vergeten. Deze grillige en groene rotsenvallei staat voor altijd op mijn netvlies geprent. De Canyon is nog dieper dan de Amerikaanse Grand Canyon en de uitzichten zijn magnifiek. Het is daarnaast ook de beste plek ter wereld om de indrukwekkende condors, met een spanwijdte van 3 meter, te spotten. Wij hebben in totaal een stuk of 10 condors gezien. De meesten draaien enkele grote cirkels en verdwijnen dan weer in de verte, je camera draait overuren.

 #4 De locals

Reizen door Peru betekent reizen naar een land met een kleurrijke en indrukwekkende bevolking. Het leuke aan reizen in mijn ogen blijft het leren kennen van nieuwe mensen en onbekende culturen. De lieve Peruaanse vrouwtjes met hun prachtige klederdracht, de Lama hoeders (die houden overigens niet van drop ;)) en de schattige baby'tjes verstopt in de kleurrijke draagdoeken. De meeste mensen die ik daar heb ontmoet zijn supervriendelijk, beleefd, behulpzaam, harde werkers en volop geïnteresseerd. Lach jij naar hen, dan lachen zij naar jou!

 #5 Bruisend Cuzco

And last, maar zeker not least Cuzco, de vroegere hoofdstad van het Inca rijk! Als je slechts één plek zou kunnen zien in Peru, dan zou dat wij mij betreft Cuzco moeten zijn. Wij waren er 3 dagen, maar dat had nog wel verlengd mogen worden tot een week. Cuzco is de stad waar alle wandeltochten, treinritten en excursies naar Machu Picchu beginnen, maar ook de stad zelf is fantastisch. Het leeft, het bruist, het is gezellig. Grote pleinen, prachtige architectuur, vele kerken en ruïnes uit de tijd van de Inca's. Je kunt er heerlijk rondstruinen over de markten, shoppen in alle kleine winkeltjes, mensen kijken vanaf een bankje op één van de pleinen en de dag afsluiten met een drankje en alpaca vlees op het dakterras van Marcelo Batata, gelegen nabij Plaza de Armas. 


Ook met Shoestring naar Peru?

Kies voor een groepsreis: 


Of kies voor een individuele rondreis op maat: