De verborgen parel Ollantaytambo

Alleen al de rit vanuit Cusco is echt prachtig! Je rijdt in ongeveer 1,5 uur tijd door de mooiste berglandschappen en ziet regelmatig alpaca’s of mensen in traditionele kleding langs de weg. Uiteindelijk arriveer je op het hoofdplein van Ollantaytambo wat er heel gezellig en schattig uitziet. Je hebt hier verschillende leuke restaurantjes en winkeltjes.

Het is heel leuk om tussen de nauwe straatjes van dit stadje te lopen en je hebt er veel fotogenieke plekjes. Ook is het leuk om met een biertje aan het plein te gaan zitten en te observeren wat er allemaal gebeurt. Maar het is vooral de rijke geschiedenis die deze stad zo bijzonder maakt. De échte hightlight is namelijk toch wel de Inca ruïnes van Ollantaytambo. Al voor 130 soles koop je een toeristenkaartje die je voor 16 verschillende bezienswaardigheden in de Sacred Valley kunt gebruiken. Langs de indrukwekkende ruïnes en terrassen klim je omhoog en kun je genieten van een supermooi uitzicht! Het is wel aan te raden om bergschoenen te dragen. De tempels zijn van oorsprong gebouwd voor religieuze doeleinden, maar deze werden uiteindelijk gebruikt als fort waarin de Inca’s zich konden beschermen tegen de Spanjaarden.

Een andere mooie Inca tempel om te bezoeken is de Pinkuylluna tempel. Hier loop je in slechts een halfuurtje naar toe en met mooi weer kun je lekker relaxen op het stukje gras voor de tempel terwijl je geniet van weer een geweldig uitzicht over het stadje en op de Ollantaytambo ruïnes.

Verder is Ollantaytambo een goede uitvalsbasis om de Machu Picchu te bezoeken en andere bijzondere bezienswaardigheden in de Sacred Valley te bezoeken zoals Maras of Moray. In Maras vind je de Salinas de Maras. Dit zijn zoutterassen die afstammen uit de tijd van de Inca’s en deze zijn momenteel nog steeds in gebruik. Het is echt een heel bijzonder fenomeen om te zien. Als je mazzel hebt, zie je ook mensen die aan het werk zijn en zo kun je dus zien hoe het zout gewonnen wordt. Verder ben ik zelf ook naar Moray geweest. Hier vind je ook een Inca ruïne bestaande uit cirkelvormige terrassen. Ik heb me er vooral over verbaasd hoe groot dit was!

Kortom, de Sacred Valley is dus zeker de moeite waard om te bezoeken!